註冊 登入



打印

★☆ 家傭相處分享遊戲 ☆★

★☆ 家傭相處分享遊戲 ☆★ E-mail 此主題給朋友

[隱藏]
★☆ 家傭相處分享遊戲 ☆★ (加分遊戲2)

題目: 如何與家傭和睦共處?  

兩年並非一個短日子, 怎樣與家傭和諧共處呢 ?
請大家發表意見, 用心發表可獲加分


只要在此分享你的寶貴經驗或你的想法
就有機會贏取獎分
                                             

參加者會加 1 ~ 20分參與分享獎 (按內容而定)



   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   



遊戲規則 :
1. 請勿在此貼發問, 如有查詢請到☞☞☞舉報及投訴區☜☜☜發問
2. 嚴禁在此吹水違者每帖扣 5 分處理
3. 每名參加者可以發表多過一次
4. 本區版主及專題樓主保留最終決定權

[ 本帖最後由 ahnav 於 2008-5-5 09:06 PM 編輯 ]



回覆 引用 TOP

我會把工人當作其中一名家庭成員
如有犯錯的時候,
有時候都要體諒下
不要太過責備佢
有時候都要因應工作能力去分配適當工作給她
不過把太多工作一次分給你
生日的日子要同佢慶祝
讓佢覺得大家都關心佢
使佢工作得開心一點

有時候都可以關心一下個工人
如問她放假去了那裡呀
留意下佢夠唔夠錢用
有沒有思鄉等..

不過如果遇到嚴重犯錯的時候
就要嚴厲責備,
要讓佢自己那些錯是不能夠犯的
要佢以後時刻要留意
若是犯了一些死罪如偷錢,
打小朋友
咁就要炒了,
都沒有其他選擇了



回覆 引用 TOP

做錯事唔好太怪責工人, 不過我都有忍唔住丙佢, 令佢心情欠佳, 引致更多工作上的錯誤,
所以我都學習緊如何同工人相處得更好, 希望大家多0的分享啦.  

間中都會買0的野食送比佢, 有時候又會買0的衫仔,玩具送比工人的小朋友, 如果佢小朋友收到而又喜歡, 工人真係會幾開心的, 有時候對佢地小朋友好比對工人佢自己好可能會更有效的



回覆 引用 TOP

我覺得要對佢好啲, 當佢係家入面既一份子咁看待, 咁大家就可以和睦相處,

我會覺得我對佢好啲, 佢就會照顧得我對仔女好啲, 有時佢做錯野既, 就唔好太惡

死咁閙佢, 得閒送小小禮物仔比佢既小朋友, 好似而家換緊果啲叮噹咁.....



回覆 引用 TOP

[隱藏]
家傭剛剛來到你家,都需要一段時間才可以適應,要體諒她離鄉別井的心情。

很多人都話要將家傭當做屋企人,雖則想咁做,但好難做到,所以應該將家傭當做親友看待,一齊同檯食飯,讓她感受到她是家庭成員之一。

家傭都係人,必須尊重她的基本人權,唔好擺老細款,特別不要在小朋友面前呼喝家傭。

家傭工作表現好的時候,要多加讚賞,間中送些小禮物給她,讓她工作上得到一定滿足感。

**互相包容,與家傭和諧共處**



回覆 引用 TOP

工人亦是人,可況她是漂洋過海,離開自己出生之地出來工作,
將心比己,你自己亦想遇到一個好老板、好上司。

我會待她如家人般相處,有好野一齊吃(有人清潔 )、
有好玩的地方一齊去(可以照顧幼小 ),這是等價交換呢

當然,她做錯事,我們是會提點她的,但不是呼喝那種,是慢慢教導。
回想她初來時,很多事都做得未能如我媽媽的意思,但經過一輪細心指導後,
她直到現在都做得很好,她已是第3份約了。

記著,你和你的家人的煮食都是靠她,你便不可對她太刻薄,否則後果自負。



回覆 引用 TOP

我計埋呢個都用咗第三個, 我有時諗得之前嗰兩個, 都覺得有時自己可能要求太高...  攪到佢地好驚阿mam, 又時時俾人篤住做野(其實有時佢地無乜自覺性去搵野做.. )

e家用咗都叫幾年, 覺得其實只要請到個誠實有禮, 又可以打理到屋企企企理理既, 我地個個有屋企飯開, 又食得落肚既, 我地d衫又唔皺mon mon, 已經唔錯.  

其實人地一黎, 一來又要習慣d新環境, 一來又要無得食自己家鄉菜, 言語又唔係好得, 邊得黎樣樣同你跟到足. 所以佢黎咗幾個月如果都可以做到我地以上既要求, 我地都已經好滿足.

e家嗰個都幾乖, 我地時不時都買野食或買小禮物俾佢. 我覺得只要將心比己, 只要鬧佢之前諗吓自己會唔會咁, 就會諗過先丙佢.

上一個母親節, 我老公都話帶埋佢去食母親節大餐, 佢去到先知, 真係喊咗出黎, 佢話佢好開心, 因為咁有意義既節日, 佢都有份一齊參予 (佢自己都有兩個囡囡), 所以佢特別感動...

所以我盡可能e家鬧之前都諗過先, 費時好似樣樣野都話佢不是...咁好似佢又比多咗心機做野...連錢都有幫我諗...好慳家呀...



回覆 引用 TOP

我請得佢,某程度我都知佢背景,相反佢對我們一家一無所知,只要開始時用心對待,慢慢跟她說好自己要求,萬一有時她有些事做錯或不合心意時,可立時細心糾正她,不景她是你的工人,不是你肚裡的蟲.別以為你說過她一定會記得,始終成長過程唔同,但只要你有耐性和真誠,大家是可以相處得非常好的!


人生得意需盡歡!
飲食,飲食.先"飲"而後食!
但食"巧"不食飽!

回覆 引用 TOP

家庸=人:只要你當佢係一個人、一個朋友、甚至一個親人,哪大家的溝通和相處就會融洽得多。另外,必須做到的一點就是給予他/她有足夠的尊重,因為對於一人來說得
到尊重是十分受樂的。
給家傭一段適應期:
雖然家傭都有受過基本訓練,但是每個地方都有其風俗、民情,不能馬上符合雇主的生活習慣,更何況其使用的家庭用具,與我們大不相同,但只要耐心的教她一次,大多可以很快進入狀況,同樣的一個公司剛錄取一位新人,也要給一段試用期循續漸進的把工作交代給家傭,讓家傭按部就班的學習。
示範一次教家傭怎麼做:
雇主說得再仔細,都比不上親自示範來得具體。雇主把要家傭做的事,分解成一個、一個步驟來進行同時也仔細講解,讓家傭清楚地知道該怎麼做,並可「依樣晝葫蘆」學著做。雇主在示範過一次之後,讓家傭試著自己一個人再做一次。在這個時候,雇主在一旁指導,必要時不妨再示範一次,直到她完全學會了,就可放手讓她做。另外,雇主在示範講解時,請外傭做筆記,免得過幾而天忘了。雇主也可以告訴她,如果有任何問題,可隨時問,免得她想問又不敢問。
避免大聲斥責:
任何人都有自尊心,家傭也不例外,當你在糾正家傭的錯誤行為時,應和顏悅色,不厭其煩的再三示範給她看,避免大聲呵責,必造成不必要的誤會。
雇主全家的要求一定要一致:
雇主全家大大小小都是家傭的老板,每個人說的話她都要遵守,如果家庭中有兩個人的要求不一致或標準不相同時,她就不知應該如何,到底應該聽誰的才對,她可能就無所適從,所以雇主全家一定要協調出一套標準,讓外佣不會左右為難。
隨時隨地的關心她:
家傭離開家人、朋友,離開她的家鄉,離開她原本所熟悉的一切,投身在一個她人生地不熟、全然陌生的環境裡,講著她聽不太懂的話,吃著截然不同風味的菜餚,過著全天候伺候一家大小的生活,難以會發生適應上的困難、或是想家、情緒低落等,每個人都需要朋友來互相扶持、互相打氣。
寂寞時有人陪伴,有心事時,有人可以傾吐,需要協助時,有人可以適時地為妳伸出援手,更何況是出門在外,舉目無親時呢? 請您隨時隨地關心她,做她的朋友,給她關懷給她愛,協助她克服困難,她才可以心無旁騖地為您工作,您才有可能獲得最好的服務。
糾正之後馬上稱讚她:
人在受了鼓舞之後,會信心大增;如果這個鼓舞大到足以振奮人心,會讓人信心百倍,在她眼裡,「天下無難事」 相對的,人在受到挫折、打擊後,會信心大減,假使這個挫折大到足以擊垮人,是會讓人「萬念俱灰」、「心灰意冷」做什麼都提不起勁的。
一個具責任心,有榮譽惑的女傭,對於工作一定是隨時隨地戰戰兢兢;而對於雇主對自己的觀感,更是在意得不得了。 家傭犯錯,固然要即時糾正,但如果她在短時間內,甚至在同一天裡連續犯錯時,雇主最好能先忍耐一下,等第二天或過二、三天,再找個機會告訴她。讓她有較充裕的時間去檢討、反省、改正,也比較不會有壓力和挫折感。



回覆 引用 TOP

[隱藏]
對佢好似朋友咁樣..
當你當佢朋友既時候
佢會更忠心同更比心機=]
另外 當佢一家人咁樣 佢會覺得好WARM =]
因為佢已經離開家鄉黎到呢度打工
我地又點可以唔比一個家庭溫暖佢 暖一暖佢呢



回覆 引用 TOP

剛剛是第二個家傭來 :

佢係第一次來香港, 公平o的, 係agent 度已經將我地屋企裏面既家規解釋晒, 同埋佢自己亦寫低晒, 內容來來去去都係果o的.

甚麼 : 偷野, 同財務借錢, 做o的甚麼固意對bb或家人傷害既野, 必炒..等等, 先小人, 後君子.

對於呢一個新印傭, 我全定都已經有心理準備, 要當一張白紙o甘寫晒我地既要求同做事方法上去.

清潔方面, 需要改善的地方, 昨晚於佢做錯時, 已明確指示給她, 我全家都沒有對任何怪責, 祇是解釋一次比佢聽, 等佢知道點做. 以往有朋友試過, 第一個月已把所有易潔東西全部換過, 錯在自己無對印印講.

家電方面, 也是一樣, 每件需要慢慢解釋比佢聽, 等佢知點用, 千奇唔好用自己代入個印印去做, 以為佢咩都知咩都識點用. 唔明, 試多幾次, 對印印好, 對自己荷包都好.

詳細安排列明每日工作 :
如每朝幾點起身, 起身後要做那裏的清潔, 大約幾多衫先至開機洗, 煮飯時間係點, 買餸安排係點, 成家人既飲食習慣, 慢慢你要話比佢聽.

將心比己, 人地黎o甘遠打工, 千萬不可對人刻薄, 唔係隨時自己有報應.

[ 本帖最後由 nemo888 於 2007-9-13 05:57 PM 編輯 ]




祇可惜生活是一堆錯折, 祇可惜生命是必需妥協

回覆 引用 TOP

當佢係屋企人看待,例如出街食飯會問佢想食d咩,因為我地個工人係唔食豬肉,所以我地會問佢想食咩會專登叫一味菜就番佢囉。佢幫我地湊bb唔得閒夾菜,我地都會主動夾菜比佢。新年時利是都會有$100(對我地黎講算多),希望佢開心d,亦對大家既關係好d,亦會用心d幫你做野。叫佢做野要有禮貌,我地唔會大聲對佢講野的,呢d係基本既尊重。
總之,你對人好,人地都會對你好。



回覆 引用 TOP

聘請家傭,我便有著一些經驗。 能聘請一個好的家傭,可免我牽掛、解我憂心、減我操勞。  話說回來,在眾裡尋他的情況下,聘請她來了。 但面對新到的家傭,主僕間的相處也有著一定的學問,人與人之間的相處從來就是困難。 但我相信待人以誠是首要的,不管她的身份或來處。 就是做錯了家務,也不應破口大罵 ,應以對話方式傾談。 這樣互相的感受會來得舒服,家庭的氣氛也會變得和諧。 而傭人亦因得到我們的諒解和友善態度,多少亦能影響她對小孩的態度,因為我們就是她們的(model)。 試推己及人,當自己上任新的公司工作時,大扺也希望得到上司和同事的友善對待。 所以我深信人類的行為是互相影響的。


                        
長期持有:66,388,939,3988

回覆 引用 TOP

我會將我家傭唔當係家傭
而會當佢係我既fd
親身經歷:
我個陣做功課個陣如果有英文科既野唔識,就會問佢
而我都會教佢講廣東話
大家互惠互利
而做完功課之後,如果佢又搞掂左佢既工作之後
就會一齊玩(如層層疊,大富翁...)
有次星期日,我屋企人唔得閒
而個陣我又未可以自己係屋企
所以佢就主動提議帶埋我返教會
自從個次之後
我就間中都會跟佢返教會啦
平時佢生日
我都會係電腦整張卡比佢
而如果佢朋友生日
我都會幫佢整張生日卡
呢家佢就翻左菲律賓照顧翻佢個仔lu
但係唔記得咩節日個陣
佢都有主動寄卡比我地
跟住我地幾開心咁回翻張卡比佢
當佢生日個陣
我地又有寄卡比佢

如果你用心對你"朋友"既,唔會一做錯野就話佢,你地既友情一定有翻咁上下,我就係一個人版啦



回覆 引用 TOP

[隱藏]
打從17年前請第一個工人開始,至到依家,按年份計來,應該有7個工人,但可惜,我唸大大話話都請過十多個了,皆因開始時,我不懂如何跟工人相處,以致大家有很多磨擦,跟住當然就係炒工人喇,咁就係我唯一的解決方法..

之後,因請過好多工人,漸漸開始了解到點樣跟佢地相處~~
1. 工人初黎香港,我地至少要比兩個至三個月o既適應期佢地,因為佢地黎到一個新環境,咩都唔識,咩都唔熟,佢地會感到好  徬惶,加上剛離開屋企人,亦難免會有點思鄉
2. 傭主最好起工人做家務前示範一次,等佢地盡量跟足去做
3. 傭主唔可以要求太高,要知道佢地o既生活水平比我地差,要佢地好似我地一樣,事事做到十足係無咩可能的,若然將要求降低,我相信傭主就無咁辛苦
4. 多點稱讚係人人都喜歡o既,如果佢地做得好,不防讚賞下,等佢下次一樣咁比心機去做
5. 一些特別o既日子,如佢生日又或新年等,送些禮物或比封利是佢,好讓佢感到有人關心佢,大家尤如一家人
6. 教導自己o既小朋友,要對姐姐有禮貌,等工人得到尊重(當然我地同工人也要互相尊重喇)
7. 工人做錯事(唔係犯法o既事),唔好太過嚴厲責備,理應再講解佢知,等佢慢慢吸收




回覆 引用 TOP

 34 123
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→




重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。


Copyright©2003- Discuss.com.hk Limited. All Rights Reserved.
版權所有,不得轉載。