註冊 登入



打印

[婚紗攝影] 選拍攝婚紗Pakage注意時項

選拍攝婚紗Pakage注意時項 E-mail 此主題給朋友

[隱藏]
會展又來,上次婚紗展選了一個六千圓Package, 想分享一下,以下事項需要注意:
1        大相連畫架: - 千奇唔好信Sales手指那一個Size,因會展太多人,有時她們都亂指那一個Size,坐得遠、看似很細小,最好帶一把拉尺,除非屋企有幾千呎,我那幅大相,睇怕都要掛都天花頂30”x 36”大獲!!!.
2        相澊: - 最好帶多張A3 or A4 size 紙張去,有個對比,我選了12” X 15” 共 30多張相簿,睇怕拿相時要帶旅行袋,最好有輪或Call 定貨VAN!
3        選package 時,多一件晚裝或禮服,等於映多很多相,最好一件婚紗或一件晚裝。另外,package 給男仕禮服一般都跟香港那些酒摟或酒店部長一樣。要是Upgrade 禮服,又要多$$。
4        Package 一般都唔包男仕化裝,多數100或以上。
5        Package 相架,又要$$,會展比你看那個,好像跟真正選那一款有少少差別,我Package 包相架,但好似一絛幼木一樣,要Upgrade 又要錢$$
6        所有Package 都不包UV,我同老婆講其實那些相都有protection.。但看相板時,Sales當然拿一本發晒Mo相簿,當你未來老婆看見,99.99%要做UV,又要$$。
7        千奇唔好信Sales 話送咩送咩,其實你所比的$都在內,例如原價100元,他買120打九折,千奇唔好信sales 送咩,到最後要 “柯突”
8        Package提名布: -看看當天結涽攝影公司有沒有包,千奇唔好重複。
9        最終埋單Package budget 預算: -比較保守,最好預package X 3 我package 是大約$6000,Total 大約18,000才可以落樓。
10        想用少D$ : -
選相,最好唔好同老婆去,但沒有可能!要是我不同老婆去,100% $6000 可以走得。
去之前,己經同老婆有共同點,祇是加少少,但最後,都是老婆最終決定權,免得將來老婆變 “常鵝”
減少選相方面,同一個環境,選一組相。我影了差不多150 張,祇拺了50 多張。最有效方法,最好打擊老婆自信心,說 “這張相少少肥,但都靚,不過下一張相更靚”,然後用很快的速度收起。千奇唔好說老婆唔靚,未下半生都有一個 “黑白天鵝” 常伴左右!!
11        到了簽了Visa card後, 老婆オ說了一句,原來你很遷就及對我好。腦內祇想到攝影公司又賺了一大桶金。要是他們上市,一定買他們股票。



回覆 引用 TOP

熱賣及精選
Thanks for sharing!
very funny and wise suggestion!
(but i will go to choose photos with my wife ...haha! because i have no choice!)



回覆 引用 TOP

你說得很岩,你的資料真的很有用呀!!!haha


回覆 引用 TOP

hahaha....


回覆 引用 TOP

[隱藏]
哈哈 ,資料好有用 , 而且講得好攪笑 !


*不要自我升 le ,  多謝合作*

回覆 引用 TOP

多謝樓主分享, 對我好有人用


回覆 引用 TOP

提示: 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽
死啦..我Join左個168xx 既Package 埋單要X3 咪要成4~5萬 =m=
果時佢地真係四萬咁口bor =m=



人一世、物一世...算啦!$$$$


尋找當中......

回覆 引用 TOP

thank for your suggestion.


回覆 引用 TOP

[隱藏]
提示: 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽
haha.. thanks your suggestion. Today I will also go to 婚紗展, hope can find a good one la


太遲啦 ,上年已經做咗老襯


回覆 引用 TOP

Good (-_-  ")
Thank you for your sharing!!!



回覆 引用 TOP

謝謝!!!



回覆 引用 TOP

提示: 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽
我都join咗個貴plan,好肉痛呀!
我想問係咪一定要加錢執相?
大約幾多錢?
謝謝!



[隱藏]
Post主講的正確. 其實兩公婆齊心, 可以唔雖加太多錢. 不過都幾難做得到.


回覆 引用 TOP

伸延閱讀
 37 123
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]




重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。


Copyright©2003- Discuss.com.hk Limited. All Rights Reserved.
版權所有,不得轉載。