• 瀏覽: 7,902
  • 回覆: 46
升到BAND 1中學, 讀唔掂要留班.
有畀佢補習, 又有買練習教佢, 但都讀唔掂.
係咪留班, 還是轉校好啲呢?

引用:
原帖由 手機用戶 於 2024-7-9 11:06 發表

問其他人都不如問自己
究竟有冇盡咗力?
因為佢其他學校夾硬升中二,個難度其實都係差唔多
按道理而家應該未係補考
係咪成績差到英文同中文都肥佬
如果係咁應該係未盡力
咁應該留班啦,俾多次機會佢打好底子
來日方長要睇遠線

留班, 冇問題~
最重要, 身心健康~
睇下, 幾多新聞...學生自殺?~
一陣你迫得太多, 佢做傻事...你仲後悔~

引用:

如果發現B1程度太深,
應付不來,就要轉B2,
不過唔好升中二,
依然要讀中一,始終打好基礎最重要。

留班係畀時間自己多一年的時間,
升班就會無暇同時補學中一的基礎內容,
又同時學習中二的新內容。

讀B1中學,將來較大機會升一流大學,
讀B2中學,將來較大機會升二流大學,
讀B3中學,將來較大機會升三流大學。

如果選擇到外國升學,可以不理。

引用:
原帖由 ..黃金工程.. 於 2024-7-10 03:48 發表

如果發現B1程度太深,
應付不來,就要轉B2,
不過唔好升中二,
依然要讀中一,始終打好基礎最重要。

留班係畀時間自己多一年的時間,
升班就會無暇同時補學中一的基礎內容,
又同時學習中二的新內容。

讀B1中學,將來較大機會升一流大學,
讀B2中學,將來較大機會升二流大學,
讀B3中學,將來較大機會升三流大學。

如果選擇到外國升學,可以不理。
去外國讀書除咗有佢嘅入學試一樣要睇你香港成績

唔好以為一去到外國就係happy School乜嘢都變到好容易
無論小學中學大學都係一樣咁難

升得band 1 嘅中學, 小朋友嘅資質唔會太差, 要先搞清楚為何跟唔上, 唔係嘅話, 留班或轉校都無法解決問題

轉校。如果成績差主要系因為揀左間英中,學習語言有障外,就轉間適合佢的學校。太多家長以為band 1就一定好,其實仍要睇子女能否適應教學語言。

引用:

入到Band 1,資質冇問題啦!留一年可能好事。
有case係留一年,第二年即追返上黎頭5啦!最後入港大。
最緊要識諗!有決心追,同早啲揀到自己鍾意科目,我見過到有細路讀自己鍾意嘅科,成績可以叻一倍。

引用:
原帖由 ocA_bce 於 2024-7-10 16:56 發表

入到Band 1,資質冇問題啦!留一年可能好事。
有case係留一年,第二年即追返上黎頭5啦!最後入港大。
最緊要識諗!有決心追,同早啲揀到自己鍾意科目,我見過到有細路讀自己鍾意嘅科,成績可以叻一倍。
但主科數學同英文,都話唔鍾意,好難搞。

引用:

🤔🤔

當然係轉校無懸念。
很明顯個小朋友係讀唔掂,如果要留班,對佢的身心發展有好大問題。
既然讀唔到,你迫佢都冇用。
仲有名校當然入大學率會高D,但唔代表band 2學校就冇機會入大學。
如果個小朋友之後發奮,讀band 2 學校一樣可以入大學。

係一條龍升入\面試入定係派入去?

引用:

留班,不是壞事,比小朋友1過comfort zone... 可能仲好

引用:
原帖由 happyyhappyy 於 2024-7-9 11:39 發表

問其他人都不如問自己
究竟有冇盡咗力?
因為佢其他學校夾硬升中二,個難度其實都係差唔多
按道理而家應該未係補考
係咪成績差到英文同中文都肥佬
如果係咁應該係未盡力
咁應該留班啦,俾多次機會佢打好底子
來日方長要睇遠線
認同,打好低子

引用:
原帖由 hingfai709a 於 2024-7-10 11:19 發表

升得band 1 嘅中學, 小朋友嘅資質唔會太差, 要先搞清楚為何跟唔上, 唔係嘅話, 留班或轉校都無法解決問題
除非為咗溝女同學,咁冇嘢講😂😂😂

鍵盤翻頁
左右