• 瀏覽: 25,903
  • 回覆: 123
  • 追帖: 2
+2
我哋兩個都30幾,有一個兩歲小朋友。先生入咗政府好多年,做基層位。佢份糧加埋我part time 大概35k一個月,但租樓無咗接近一半。但我哋一直排公務員隊等梗上公屋,應該呢一兩年有機會上到樓。

但呢幾日佢突然同我講佢考到主任位,之前係完全無話我知,無同我商量過。佢如果轉去做主任,無得排公屋,人工實際上仲要減。成日話想買新樓,私樓管理費已經係公屋既月租,每個月供萬幾兩萬,小朋友唔使食?成日話頂薪高,升到尾都廿年後,住公屋慳返廿年租唔係仲好?

而家先發覺兩個人價值觀完全唔一樣,佢話佢要硬個offer。

一定係公屋嬴

引用:
原帖由 AmyTCheung 於 2024-7-6 13:59 發表

我哋兩個都30幾,有一個兩歲小朋友。先生入咗政府好多年,做基層位。佢份糧加埋我part time 大概35k一個月,但租樓無咗接近一半。但我哋一直排公務員隊等梗上公屋,應該呢一兩年有機會上到樓。

但呢幾日佢突然同我講佢考到主任位,之前係完全無話我知,無同我商量過。佢如果轉去做主任,無得排公屋,人工實際上仲要減。成日話想買新樓,私樓管理費已經係公屋既月租,每個月供萬幾兩萬,小朋友唔使食?成 ...
唔可以話係壞事,人生不單止搵錢,還要追求成就吧!

竟然為咗一個不確定(有定冇好定壞)嘅機會,而選擇失去一個已確定嘅offer?

食公糧同炒散果然係2條唔同命水

如果唔係EO以上,我會揀公屋

成就, 笑左 ching真有米

引用:
原帖由 jackk_cheung 於 2024-7-6 17:57 發表

成就, 笑左 ching真有米
我都笑左
,乜要有米至可追求成就架咩?

引用:
原帖由 四十男 於 2024-7-6 19:07 發表

我都笑左
,乜要有米至可追求成就架咩?
今時今日無錢講咩成就

引用:
原帖由 Илья 於 2024-7-6 20:30 發表

今時今日無錢講咩成就
A工作薪酬高,但不能發揮你所長;
B工作薪酬低,但能發揮你所長.
我會選擇B,因為人唔係食得飽就會滿足,成功感才會令人滿足.

引用:
原帖由 最近喜歡藍 於 2024-7-6 16:44 發表

竟然為咗一個不確定(有定冇好定壞)嘅機會,而選擇失去一個已確定嘅offer?

食公糧同炒散果然係2條唔同命水
換一個已確定質地好啲嘅飯碗,食嘅飯餸同見嘅廚師侍應自然唔同,出入之間嘅機遇自然多咗,魚唔過塘都唔肥吖
公屋心態就永遠劃地為牢。況且,都未知幾次先真正到手,到咗手又唔sure係咪滿意..

轉個頭做主任又話好辛苦

做番基層算

🤫

你老公可能覺得現時份工無滿足感。但又奇,主任級人工應該比基層位多。好似Pt.22以上才無的申請公屋

努力上進,做個好榜樣俾小朋友睇,呢啲先應該係做老竇應做嘅事,撐👍🏻👍🏻

婚姻都係男人嘅枷鎖
不過娶個戇鳩老婆都係自作孽

引用:
原帖由 AmyTCheung 於 2024-7-6 13:59 發表

但呢幾日佢突然同我講佢考到主任位,之前係完全無話我知,無同我商量過。佢如果轉去做主任,無得排公屋,人工實際上仲要減。成日話想買新樓,私樓管理費已經係公屋既月租,每個月供萬幾兩萬,小朋友唔使食?成 ...
個主任位由pt幾至pt幾?

鍵盤翻頁
左右