• 瀏覽: 1,741
  • 回覆: 9
  • 追帖: 1
本主題由 海邊的快樂小魚 於 2024-7-5 17:50 使用 提升卡
今年我發覺我要犧牲的事情實在太多:
1)今年1月去完旅行病左😷,無法出席公司在深圳舉行的晚宴及無法參加渣打馬拉松
2)今年2月農曆新年期間食盆菜,因碰巧是上班日,我想請假與家人去食,家人反要我以工作為重,不要請假
3)今年3月我欲參加前教會堂主任牧師太太的安息禮拜,家人話該月是我外甥及我父親的生日,叫我不要出席,認為會相沖
4)到今個月,我教會朋友想幫我及同一個月生日的人一齊慶祝生日,搞左個生日派對,但是我媽又要我幫佢手做嘢,令到我要推掉教會的生日派對
大家身為家中的長子長女,而自己的父母年紀已經較大,有冇試過咁樣為家人如此而犧牲自己的社交活動

呢個就係功課了:明知想展開自我但常被"父母為先"嘅心理束縛而綁住自己,甚至有感"犧牲自我"而越嚟越萎縮內在真正嘅感受同想法

課題叫做「突破」,而不是叛逆

引用:
原帖由 海邊的快樂小魚 於 2024-7-5 09:04 發表

1)今年1月去完旅行病左😷,無法出席公司在深圳舉行的晚宴及無法參加渣打馬拉松
2)今年2月農曆新年期間食盆菜,因碰巧是上班日,我想請假與家人去食,家人反要我以工作為重,不要請假
3)今年3月我欲參加前教會堂主任牧師太太的安息禮拜,家人話該月是我外甥及我父親的生日,叫我不要出席,認為會 ...
照去啦

要平衡,當然唔易搵到啦!但又唔使下下say Yes!

咁以後調返轉做囉 犧牲父母 實現自己的社交活動
但前提是 樓主已經搬出來自己住還是同父母住?
如果搬左出來 自己點自由都得

引用:
原帖由 海邊的快樂小魚 於 2024-7-5 09:04 發表

3)今年3月我欲參加前教會堂主任牧師太太的安息禮拜,家人話該月是我外甥及我父親的生日,叫我不要出席,認為會 ...
你係長子?

點解依家啲人仲分長子同孻仔?

引用:
原帖由 tommwins 於 2024-7-12 13:56 發表

咁以後調返轉做囉 犧牲父母 實現自己的社交活動
但前提是 樓主已經搬出來自己住還是同父母住?
如果搬左出來 自己點自由都得
但係搬出去開支大

引用:
原帖由 Tianmei 於 2024-7-13 23:58 發表

你係長子?
冇錯

引用:
原帖由 海邊的快樂小魚 於 2024-7-14 10:22 發表

冇錯
有咩身家分都分多啲