• 瀏覽: 8,032
  • 回覆: 58
+2
我38歲,同太太拍左拖7年,結左婚12年,有兩個小女

我係中層管理人員,算係一個工作狂,平時真係好忙,工作行先,而我太太負責家裡起居照顧,井井有條,但佢都好大壓力,同時亦對我的工作不滿

話說,我太太無意間發現我book過一晚渡假酒店,再睇之下發現多三晚另外一間公寓式酒店

我認真解釋渡假係幫一位同事book, 因為工作上要答謝佢,另三晚係我暪住佢去book, 原因我真係响屋企做唔到野,亦準備唔到公司簡報,所以先去酒店book 房,全部我都無過夜的,夜晚0000前番屋企

太太懷疑我去爆房,但我同佢解釋我真係無去爆房,佢同時覺得我暪住佢,有好多選擇,點解要去酒店,更唔應該暪佢

我知我衰,我淨係想搵個地方專心做野同休息,但我真係無去爆房,有人我更加用黎準備新工作interview,但我唔知點解俾佢聽

太太諗住帶埋兩個女走,分居,我真係唔想頭家散......

有無人可以信下我........

高度專注+絕對安靜嘅demands,
單身時仲可以,
一有家室係完全做唔到—比喻等同太太覺得你演繹緊科幻片一樣—難以置信兼"唔可能存在"

既然唔係爆房,咁點解又唔肯/唔識主動備案,俾佢事前知悉

耐心、認真向太太解釋,解釋你對工作上嘅自我要求以及要達成呢要求嘅外在環境條件which is 屋企係做唔到,附理由嘅情況下期望佢會慢慢接受…

點解唔事前通知太太
呢樣就係婚姻出現最大既問題 - 溝通

仲有,你自己都識講
太太對你工作上已經不滿
記住,女人真係愛你既話
唔介意你人工少左
寧願你多留屋企陪佢及家庭

引用:
原帖由 BriannMak 於 2024-6-6 22:55 發表

我係中層管理人員,算係一個工作狂,平時真係好忙,工作行先,而我太太負責家裡起居照顧,井井有條,但佢都好大壓力,同時亦對我的工作不滿

話說,我太太無意間發現我book過一晚渡假酒店,再睇之下發現多三晚另外一間公寓式酒店

我認真解釋渡假係幫一位同事book, 因為工作上要答謝佢,另三晚係我暪住佢去book, 原因我真係 ...
好難信。有在酒店工作過都知道酒店燈光太暗,用來晚上工作好累。兩個小女超過6歲的話有幾騷擾?

作文黨,如果用盡網民的同情心及耐性,到真係有須要受人安慰的網民冇人理而做傻事,咁就害左人

唔係好信,有太多唔合理地方

引用:
原帖由 Astraea 於 2024-6-7 00:12 發表

既然唔係爆房,咁點解又唔肯/唔識主動備案,俾佢事前知悉?

耐心、認真向太太解釋,解釋你對工作上嘅自我要求以及要達成呢要求嘅外在環境條件which is 屋企係做唔到,附理由嘅情況下期望佢會慢慢接受…
諗落..都係先做自己嘢先 ! 唔好提前講,講咗就變staycation

見識限制思維,"求理解" 越嚟越難,有時溝通越多越麻煩

.

引用:
原帖由 BriannMak 於 2024-6-6 22:55 發表

我認真解釋渡假係幫一位同事book, 因為工作上要答謝佢,另三晚係我暪住佢去book, 原因我真係 ...
你無錯, 甚至不事先向她說明book 酒店的目的也有你的原因

她對你的不信任和懷疑, 你已經解釋了, 你可以做的只是將來大家有更好溝通

「誰的問題, 誰去解決」

表面看似問題是你一手做成, 但她也要為自己猜疑負責, 你們要分清楚這是兩件事情。

引用:
原帖由 剛剛發芽的韭菜 於 2024-6-7 10:28 發表

好難信。有在酒店工作過都知道酒店燈光太暗,用來晚上工作好累。兩個小女超過6歲的話有幾騷擾?
我係去香港仔南寓,真係學生專去的,同埋$400左右,用日間,我夜晚走

Lobby有wifi 自修位,咖啡機

附件

South-Nest-Superior-Room-01-scaled.jpg(166.2 KB)

引用:
原帖由 BriannMak 於 2024-6-7 14:36 發表

我係去香港仔南寓,真係學生專去的,同埋$400左右,用日間,我夜晚走

但係你唔show得張相比佢睇喎,張床咁大,張枱咁細
首先你解一解點解book間雙人房先
你日間的話用自修室,clubhouse都得啦
你不用返公司工作嗎?
Starbucks 都冇人理你
你家𥚃沒有書房嗎?你有你仲死得
就算無,趕哂d女出房關埋房門在她們房內書枱做都得啦
你越描越黑,RIP

你唔係作嘢的話,太奇怪了,可以拍肥皂劇
你冇interview及工作的足跡嗎?
其實咁多選擇,真係點解要去酒店呢?仲要間酒店好遠
如果你租日間行政房,人地check out係6:00pm. 你晚上至00:00帶住d文件電腦去左邊?
渡假屋幫人租,咁你期間又去左邊?
我已經比哂idea你去解釋,如果每一樣都解唔到,點解怪人唔信你?

其實只要你講到男人好慘就有人信,唔駛擔心

引用:
原帖由 BriannMak 於 2024-6-7 14:36 發表

點解唔報備先呢

點解唔係公司做 如果你屬於中層管理 會有自己間office掛 

鍵盤翻頁
左右