• 瀏覽: 7,986
  • 回覆: 53
  • 追帖: 1
本主題由 海邊的快樂小魚 於 2024-5-14 09:00 使用 提升卡
我有個細妹私底下約左我老豆同佢自己一家去旅行(自由行),我媽因為我個細妹沒有邀約佢去旅行而吵大交,我自己都想帶我媽去旅行,可惜我搵唔到合我媽心意的旅行團,而我一去到外地旅行就完全唔識路去行
而我媽就是因為這樣遷怒於其他家人,我唔知點解我媽上左年紀會咁小器,唔知有咩解決方法

引用:
原帖由 海邊的快樂小魚 於 2024-5-13 20:47 發表

我有個細妹私底下約左我老豆同佢自己一家去旅行(自由行),我媽因為我個細妹沒有邀約佢去旅行而吵大交,我自己都想帶我媽去旅行,可惜我搵唔到合我媽心意的旅行團,而我一去到外地旅行就完全唔識路去行
而我媽就是因為這樣遷怒於其他家人,我唔知點解我 ...
唔係上咗年幾問題,我估係對佢好唔尊重咁嘅感覺掛?

引用:
原帖由 qzdq 於 2024-5-14 00:59 發表

唔係上咗年幾問題,我估係對佢好唔尊重咁嘅感覺掛?
冇錯,我媽認為我細妹唔尊重佢

引用:
原帖由 海邊的快樂小魚 於 2024-5-14 08:33 發表

冇錯,我媽認為我細妹唔尊重佢
咁你代入個角色分析吓,又有啲咁嘅感覺嘅。

可惜我搵唔到合我媽心意的旅行團 <--- 你細妹都搵唔到合你媽心意的旅行團.....?

點解妳妹唔叫埋亞媽??

其實我唔覺得係小事... 如果我個囡,只帶爸爸去旅行唔帶我,我都會好唔開心

引用:
原帖由 海邊的快樂小魚 於 2024-5-13 20:47 發表

而我媽就是因為這樣遷怒於其他家人,我唔知點解我 ...
點解你個妹叫老豆唔叫阿媽?
估都估到啦, 你阿媽是個麻煩人囉, 同佢去旅行, 仲要係自由行, 必定哎交收場
睇下連報旅行團都話唔岩心意就知

引用:
原帖由 火腿美人回來了 於 2024-5-14 09:36 發表

可惜我搵唔到合我媽心意的旅行團 <--- 你細妹都搵唔到合你媽心意的旅行團.....?
係啊,我媽要求較高

換誰都會生氣,你站她立場想想這個問題看看會不會生氣!

引用:
原帖由 火腿美人回來了 於 2024-5-14 09:36 發表

有冇可能係你冇心機

你父母是否已經分開咗。如果係嘅話唔叫佢一齊去係正常㗎。叫埋佢一齊去先係問題呀。

引用:
原帖由 廢柴一條 於 2024-5-15 07:44 發表

你父母是否已經分開咗。如果係嘅話唔叫佢一齊去係正常㗎。叫埋佢一齊去先係問題呀。
唔係,只不過我媽比較麻煩

我家有個老豆把口收唔到,又講唔咸唔淡廣東話,沒見識又亂9up亂撩唔識的人,講咩都大大聲,咩都人地錯自己無錯,自私自我世界圍住佢轉,總之就係失禮人同製造麻煩,唔係皇帝但想要皇帝命的服侍。

而我媽相反,起碼唔會亂大叫。

所以家人自從12年前帶過兩老跟團去旅行,其他家人之後只帶媽去自由行,留爸在家。

鍵盤翻頁
左右