• 瀏覽: 3,654
  • 回覆: 29
  • 追帖: 1
慣咗一有壓力就放工同同事去飲酒,因為個人半醉嘅時候感覺最放鬆,就算明知第二日要返工、會宿醉我都會照飲。但我次次返到公司,見到同我去飲嗰兩個同事好似咩事都冇,瞓足八個鐘咁,到底點解會咁,明明年紀都差唔多…?

樓主酒精敏感呀

體內解酒能力同遺傳都有關係。得閒留意下自己飲完酒痾出嚟D尿咩色

引用:
原帖由 回憶米白的海洋 於 2024-5-13 15:36 發表

慣咗一有壓力就放工同同事去飲酒,因為個人半醉嘅時候感覺最放鬆,就算明知第二日要返工、會宿醉我都會照飲。但我次次返到公司,見到同我去飲嗰兩個同事好似咩事都冇,瞓足八個鐘咁,到底點解會咁,明明年紀都差唔多…?
點解明明年齡相若,人哋可以一晩七次,你就只能七日一試……差咁軟嘅~!?

引用:
原帖由 回憶米白的海洋 於 2024-5-13 15:36 發表

酒量唔夠好/?

引用:
原帖由 持久男 於 2024-5-13 15:43 發表

樓主酒精敏感呀
酒精敏感應該係容易醉同面紅?我又無喎,但每次我都會宿醉幾耐,到第二朝都仲攰攰到咁

引用:
原帖由 cakehong 於 2024-5-13 18:18 發表

體內解酒能力同遺傳都有關係。得閒留意下自己飲完酒痾出嚟D尿咩色
平時都冇點認真睇,印象都偏深…乜有關係嘅咩?

每個人都唔同架,即係有D人食雞蛋會敏感一樣

引用:
原帖由 回憶米白的海洋 於 2024-5-14 10:04 發表

酒精敏感應該係容易醉同面紅?我又無喎,但每次我都會宿醉幾耐,到第二朝都仲攰攰到咁
飲完酒第二日起身拍罐可樂...大啖既...最好就2啖飲酒....噴番D氣出黎就會冇事架啦...我係咁呀唔知你呀

引用:

會宿醉小心飲酒勿過量

引用:

每人分解乙醇個d能力唔同

引用:
原帖由 kwoklso6 於 2024-5-14 15:17 發表

每人分解乙醇個d能力唔同
即係肝?

引用:

到年紀咁上下積積埋埋你就知肝會出事後悔太遲了肝硬化/肝癌

引用:

第一唔好飲咁多先
第二唔好溝酒

引用:
原帖由 回憶米白的海洋 於 2024-5-14 10:04 發表

你身體缺乏分解酒精酵素,所以體內酒精需要更長時間去分解,係遺傳有關
不過第二日都有宿醉反應,都係同酒精量有關,建議都係少飲為妙

鍵盤翻頁
左右