• 瀏覽: 51,646
  • 回覆: 197
  • 追帖: 3
由細到大一到清明我都會跟呀爸呀媽同班親戚一齊去拜山,
每年一到差唔多時間就約定大家,但近呢幾年發現d表妹表弟次次都唔出現
問落d姑媽,佢地先話而家後生一代點會跟去拜山呀,後生一代唔做呢d嫁啦
可能自己呀爸呀媽都會拜下,但係疏小小隔代親人好小再拜
你地仲有冇拜山呢個習慣?

所以我呀爸呀媽成日話佢地百年歸老之後...都未必有人探

香港好多獨居老人,生前子女都唔理,何況死後拜山😢

上網撳個掣就可以線上拜山
唔使咁辛苦啦

引用:
原帖由 大巨 於 2024-3-26 11:50 發表

每年一到差唔多時間就約定大家,但近呢幾年發現d表妹表弟次次都唔出現
問落d姑媽,佢地先話而家後生一代點會跟去拜山呀,後生一代唔做呢d嫁啦
拜吳一定就話好。但完全吳拜一定有長遠問題。
點都要出下力,付出汗水,

拜下,或代先人做下善事,捐下錢。多些食素, 減少食肉。
也是功德。

親生子女兩三年後就冇乜人去,何況其他親友!

無拜好多年了,而加通常親戚群組WhatsApp拜山

引用:

同屋企人去仲有㗎

引用:
原帖由 小紅兔 於 2024-3-26 15:03 發表

所以我呀爸呀媽成日話佢地百年歸老之後...都未必有人探
咁灰心

引用:
原帖由 sprewell2222000 於 2024-3-26 16:30 發表

上網撳個掣就可以線上拜山
唔使咁辛苦啦
係喎,依家有網上拜山網上燒香。

剛過身仲有小小懷念,時間長左就冇乜人去;清明當有假放啦!

引用:

睇大人點帶嘅啫,我就見唔少去拜山,我自己屋企都個個都有

後生要長輩帶先會行動的

@聖利aaron
師兄只顧老婆,老豆唔係到都唔知有無拜佢

引用:
原帖由 沉紅街 於 2024-3-27 15:21 發表

@聖利aaron
師兄只顧老婆,老豆唔係到都唔知有無拜佢
我乜柒都無性趣理
剩係想拜沉生墓園