• 瀏覽: 19,931
  • 回覆: 30
  • 追帖: 1
呀仔今年7歲,佢知道錢既重要,有時都會比小小零用佢買自己鍾意既野
早兩日佢問我新年逗到既利是錢係咪都可以自己袋
以前不嬲我都會幫佢儲起做佢既學習基金,突然間佢問我可唔可以自己袋
我話可以但唔可以袋晒,佢問我咁可以袋幾多?
我都有小小反應唔切,話到時候再算
而家7歲我諗比5-600佢袋應該都可以?
想問下有冇d家長小朋友差唔多大都有呢個要求?你地又比幾多佢地自己儲/袋?

全部幫佢儲起晒, 因為另外有零用錢比佢, 唔覺得有需要額外比利是錢佢自己儲

梗係俾哂佢喇 順便教佢理財儲錢

最憎d做父母的 呃小朋友話幫你儲利是錢 然後當然就沒有啦

比哂佢, 同佢開銀行戶口, 教佢理財

引用:
原帖由 19333 於 2024-2-5 18:15 發表

呀仔今年7歲,佢知道錢既重要,有時都會比小小零用佢買自己鍾意既野
以前不嬲我都會幫佢儲起做佢既學習基金,突然間佢問我可唔可以自己袋
想問下有冇d家長小朋友差唔多大都有呢個要求?你地又比幾多佢地自己儲/袋?
7歲咁細個,唔需要咁早拆利是,
儲埋佢,等到第日17、18歲時先拆。

由於7歲沒有財政收入,
作為父母,應該「無條件」適量地買嘢畀小朋友,
唔需要「計較任何條件」。

父母更不可能使用了子女,一年只有一次的利是錢,
去買任何子女鍾意嘅嘢。

當子女有鍾意嘅嘢想買,父母應該用父母的錢,去買給子女。
作為父母,係唔可以「剝奪"子女"使用"父母"的金錢」的機會,
而「利用了子女的利是錢」,來代替了本來由父母應該要出的錢。

子女的利是錢,應該留返畀子女長大時,留返畀子女,
而不是用來代替「現在」本來應該由父母付出買嘢給子女的錢。

換句話講,小朋友只有7歲時,係絕對唔可以動用該筆利是款項。

除非因家境問題,需要利用該筆利是錢來開飯,
那就要用另一個角度來設想,
變成應該要這樣做:作為子女,要孝敬父母,應該把利是錢善用,
減輕父母金錢負擔, 小朋友可付出利是錢,參與日常的買餸,
或購買糧食等,來給全家開飯之用。

如果家庭OK, 父母應該出得起錢, 在新年期間, 買嘢給小朋友,
條件是沒有條件, 原因是因為父母愛錫小朋友, 所以就適量地買,
買給子女, 可以在新年期間, 過時過節時享受, 
超過了適量就不買, 也是出於愛錫小朋友, 避免小朋友擁有過量物質,
會沉迷物質, 以致玩物喪志,  至於子女利是錢, 則留起來, 日後才使用也未為遲。

比晒佢會用晒

引用:
原帖由 ..黃金工程.. 於 2024-2-8 00:07 發表

7歲咁細個,唔需要咁早拆利是,
儲埋佢,等到第日17、18歲時先拆。

由於7歲沒有財政收入,
作為父母,應該「無條件」適量地買嘢畀小朋友,
唔需要「計較任何條件」。

父母更不可能使用了子女,一年只有一次的利是錢,
去買任何子女鍾意嘅嘢。

當子女有鍾意嘅嘢想買,父母應該用父母的錢,去買給子女。
作為父母,係唔可以「剝奪"子女"使用"父母"的金錢」的機會,
而 ...
扮哂專家
班大人喉住細路仔份利是錢
孝順父母應該全部上交?
俾左小朋友就係小朋友 佢哋有權點處理
做父母就係教育佢哋處理金錢
而唔係控制

你講到咁大

咁仔女日後打工 出份糧係咪又全部俾哂父母?唔俾就係不孝?
咁仔女第時點有錢成家立室點結婚搬出去住
搬出去又係不孝?唔夠錢係咪又要靠父母?
用父母錢結婚買樓係咪又係不孝?

引用:
原帖由 tommwins 於 2024-2-9 14:07 發表

扮哂專家
班大人喉住細路仔份利是錢
孝順父母應該全部上交?
俾左小朋友就係小朋友 佢哋有權點處理
做父母就係教育佢哋處理金錢
而唔係控制

你講到咁大

咁仔女日後打工 出份糧係咪又全部俾哂父母?唔俾就係不孝?
咁仔女第時點有錢成家立室點結婚搬出去住
搬出去又係不孝?唔夠錢係咪又要靠父母?
用父母錢結婚買樓係咪又係不孝?
係專家的正確標準做法。

視乎家境,去決定,父母要做廿四孝父母,還是子女要做廿四孝子女。

引用:
原帖由 raymond88 於 2024-2-7 19:43 發表

比哂佢, 同佢開銀行戶口, 教佢理財
我都同意俾曬佢。我囡現在儲喺錢箱,唔太捨得用。用既時候會思考下值唔值得,會唔會一時衝動但其實無用等等...😄

AI識自己回甘奇

引用:
原帖由 19333 於 5-2-2024 18:15 發表

以前細個親朋戚友多,我逗完利是會同爸爸媽媽分三份一人一份

到我出黎做野,最高峰時我真係逗過二三萬蚊利是

佢要現金?

no way ,再大d先會比佢自己理財

吾講以為煩惱緊幾千幾萬利是,幾百利是就返細佬,佢想點用就點用,就算亂咁用也就是幾百

引用:
原帖由 19333 於 2024-2-5 18:15 發表

小朋友都有嘢想買

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]