• 瀏覽: 10,649
  • 回覆: 96
  • 追帖: 2
()

冇話愛情啊,好多人對每事每物都好無安全感,可能每個人性格唔同或者每個人所經歷的際遇唔同,

我諗你女朋友仔佢對自己或者對你都冇安全感,對將來更加惶恐不安,解決方法我都唔知,我應該俾你哋更加恐懼

唉你緊嘅,對我黎講可能係好大好大好大好大好大既再喎,所以我都唔知應該你覺得點解決,不過我覺得如果你可以比到足夠安全感你女朋友,可能乜事都冇黎。

莫名幾大壓力,莫名的不安全感,無論喺 因為乜嘢,簡單如照顧,都頂唔順,呵呵照顧一兩日又病幾日,做得非常唔好,非常差,但係又仲未完,

因為要照顧同自己另外亦都病咗,都唔知點,本來諗主為左減壓 ,睇下啲古代預言 ,點知越睇越大壓力添,

有時人係會對自己對別人對未來  ,冇安全感冇信心冇前景。我諗你女朋友可能就係咁樣。點樣解決我都唔知,我自己都加唔掂我眼前要交嘅,

引用:
原帖由 韓風冰凍的豬豬 於 2023-12-6 14:44 發表

冇話愛情啊,好多人對每事每物都好無安全感,可能每個人性格唔同或者每個人所經歷的際遇唔同,

我諗你女朋友仔佢對自己或者對你都冇安全感,對將來更加惶恐不安,解決方法我都唔知,我應該俾你哋更加恐懼

唉你緊嘅,對我黎講可能係好大好大好大好大好大既再喎,所以我都唔知應該你覺得點解決,不過我覺得如果你可以比到足夠安全感你女朋友,可能乜事都冇黎。
多謝你睇晒我嘅分享️ 

引用:
原帖由 韓風冰凍的豬豬 於 2023-12-6 14:58 發表

莫名幾大壓力,莫名的不安全感,無論喺 因為乜嘢,簡單如照顧,都頂唔順,呵呵照顧一兩日又病幾日,做得非常唔好,非常差,但係又仲未完,

因為要照顧同自己另外亦都病咗,都唔知點,本來諗主為左減壓 ,睇下啲古代預言 ,點知越睇越大壓力添,

有時人係會對自己對別人對未來  ,冇安全感冇信心冇前景。我諗你女朋友可能就係咁樣。點樣解決我都唔知,我自己都加唔掂我眼前要交嘅,
如果你生活上都遇到困難,唔好俾太大壓力自己。同人傾下都好架,如果你願意,可以係到分享一下丫,聽多個意見又好,單純舒發一下又好。

引用:
原帖由 書本隨和的南瓜 於 2023-12-6 14:59 發表

多謝你睇晒我嘅分享️ 
以前啲人成日電話女人需要安全感,其實我覺得今時今日,安全感樣野都冇分男女,其實冇安全感,就係因為無信心,可能係對自己可能係對人,可能喺對將來可能係對前景,其實隨住而家好多人都去輕生,甚至啲精神出左狀況,情緒黎種種種種 ,其實而家一個世界上人人都需要,精神情緒心理嘩疏導同陪伴,理解同包容。

因為喺哩段時間其實人人都經歷好多好多,有啲人佢命途唔好遇到嘅嘢就更加多啦,就更加氣餒啦 ,點可以流轉我暫時未知無論我

/

你病緊都有盡力去做,已經對得住所以人。對方點都要挑剔嘅話你都控制唔到,但你可以控制你自己。可能你可以先照顧好自己個病先,清楚表達俾對方知依家只係暫時唔能夠可以好似以前咁照顧佢。
另一樣你話自己體力唔得,到你好返或者依家有能力就慢慢鍛鍊身體,做多d運動改善自己嘅體力。

引用:
原帖由 書本隨和的南瓜 於 2023-12-6 14:17 發表

(呢段關係入面,唔存在第三者)我地今年25歲,由大學Year 1開始一齊到依家,啱啱好七年。出咗嚟做嘢兩年幾,本身一齊住喺我父母屋企,打算儲多兩年錢搬出去住。

我哋因為一啲事鬧交,佢搬咗返自己屋企住。之後發現原來問題係佢覺得我俾唔到安全感佢,想像唔到將來嘅畫面。咁呢個星期我一路都反思自己,的確我為我哋嘅未來真係無付出過啲咩。唯一有做就係今年的起心肝儲錢,但我連儲嘅錢要點用都同佢講話你幫我安排啦 ...
出嚟做嘢,有錢就會有地位。

引用:
原帖由 jumboleung 於 2023-12-6 15:38 發表

出嚟做嘢,有錢就會有地位。
好同意,我都好明白有錢真係好多問題都唔再係問題。

引用:
原帖由 書本隨和的南瓜 於 2023-12-6 15:03 發表

如果你生活上都遇到困難,唔好俾太大壓力自己。同人傾下都好架,如果你願意,可以係到分享一下丫,聽多個意見又好,單純舒發一下又好。
有時係有點頑固嘅人,你有好尊敬佢但係佢永遠都要強人所難,又或者真係想做好佢不過體力真係做唔倒,唔單止嗰個人唔開心我自己更加唔開心。

引用:
原帖由 書本隨和的南瓜 於 2023-12-6 15:48 發表

有時男女都好啦,佢地想要既安全感並非係金錢利益地位 ,佢地覺得冇安全感 ,又或者不安感,有時可能係自信心不足,又或者對人的信心不足,

去各大環境信心不足,又或者對將我嘅前景信心不足,未必同淺利益地位掛鉤,男女都好,精神情緒心靈,都好希望得到真心長久嘅感情,

無論係家人親人朋友另一半,又或者素未謀面唔識得嘅,大家都可以,有一片真心係相處,我相信呢啲係每一個男女老幼年紀每一個種族,

任何人都希望有點美好和諧嘅相處,又或者可見嘅未來。女人係一種感性的動物,佢嘅冇安全感不安感,未必內置金錢地位權力,不過亦有好多人睇啲嘢睇得好重,你女朋友喺邊種我就唔知道啦。

引用:
原帖由 書本隨和的南瓜 於 2023-12-6 15:48 發表

畀啲心機搵錢啦!

引用:
原帖由 韓風冰凍的豬豬 於 2023-12-6 16:53 發表

有時男女都好啦,佢地想要既安全感並非係金錢利益地位 ,佢地覺得冇安全感 ,又或者不安感,有時可能係自信心不足,又或者對人的信心不足,

去各大環境信心不足,又或者對將我嘅前景信心不足,未必同淺利益地位掛鉤,男女都好,精神情緒心靈,都好希望得到真心長久嘅感情,

無論係家人親人朋友另一半,又或者素未謀面唔識得嘅,大家都可以,有一片真心係相處,我相信呢啲係每一個男女老幼年紀每一個種族,

...
我覺得佢嘅安全感問題係認為我唔夠上進同埋冇為將來計劃,所以我依家就會一路寫低自己有啲咩目標,然後一步一步去實現。

多謝你花咁多時間去回應我,你都要加油!

引用:
原帖由 jumboleung 於 2023-12-6 20:33 發表

畀啲心機搵錢啦!
收到!

引用:
原帖由 書本隨和的南瓜 於 2023-12-6 14:17 發表

(呢段關係入面,唔存在第三者)我地今年25歲,由大學Year 1開始一齊到依家,啱啱好七年。出咗嚟做嘢兩年幾,本身一齊住喺我父母屋企,打算儲多兩年錢搬出去住。

我哋因為一啲事鬧交,佢搬咗返自己屋企住。之後發現原來問題係佢覺得我俾唔到安全感佢,想像唔到將來嘅畫面。咁呢個星期我一路都反思自己,的確我為我哋嘅未來真係無付出過啲咩。唯一有做就係今年的起心肝儲錢,但我連儲嘅錢要點用都同佢講話你幫我 ...
一齊七年都分開?係咪真係大家唔夾?

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]