• 瀏覽: 7,207
  • 回覆: 28
+3
最近同男朋友同居第一次屋企打邊爐,已經要出去買餸一抽二掕,街市買完一大堆最後嫌d牛話唔岩食,話無牛味,乜肥牛都有分牛唔牛味架咩?

我估計可能新鮮、不新鮮問題。畢竟火鍋材料無需太多要求,最重要新鮮就可以。

有分雪藏同冰鮮

牛丸都唔係牛肉製成品,肥牛唔係牛肉,所以無牛肉味一d都唔出奇。

引用:
原帖由 kitty228 於 2023-12-4 16:40 發表

最近同男朋友同居第一次屋企打邊爐,已經要出去買餸一抽二掕,街市買完一大堆最後嫌d牛話唔岩食,話無牛味,乜肥牛都有分牛唔牛味架咩?
咁有要求,下次叫佢自己負責買鍾意食嘅

我都唔識分,不過見人介紹爵爺我就一直都係買爵爺,不過都唔平其實

牛頸脊 

安格斯牛肉

附件

安格斯肥牛.jpg(49.44 KB)

牛頸脊.jpeg(37.31 KB)

引用:
原帖由 dc31 於 2023-12-5 08:28 發表

牛丸都唔係牛肉製成品,肥牛唔係牛肉,所以無牛肉味一d都唔出奇。
"肥牛唔係牛肉" , 請問肥牛是什麼?

引用:
原帖由 newphone 於 2023-12-5 22:04 發表

"肥牛唔係牛肉" , 請問肥牛是什麼?
鴨肉加入牛香精卷成圓形急凍切成薄片。

引用:
原帖由 dc31 於 2023-12-6 07:48 發表

鴨肉加入牛香精卷成圓形急凍切成薄片。
那是合成肉, 另一回事

男人對牛係特別高要求d 我屋企個個都係 唔知點解 最近仲要求話想食牛肩脊 西冷果d…叫我去foodpanda個pandamart訂 發現呢隻牌子d肉幾好食

附件

7b688499-8c5f-4420-80e6-51579b6decfa.jpg(54.72 KB)

引用:
原帖由 cherylblue 於 2023-12-6 15:01 發表

男人對牛係特別高要求d 我屋企個個都係 唔知點解 最近仲要求話想食牛肩脊 西冷果d…叫我去foodpanda個pandamart訂 發現呢隻牌子d肉幾好食
CAB 是質量的標示

我冇咁講究, 開開心心食就得

引用:
原帖由 ichthys2 於 2023-12-4 19:15 發表

我估計可能新鮮、不新鮮問題。畢竟火鍋材料無需太多要求,最重要新鮮就可以。
咁可能係D鋪頭雪左好耐啦,我只係覺得正正常常

引用:
原帖由 科幻推理 於 2023-12-5 08:54 發表

咁有要求,下次叫佢自己負責買鍾意食嘅
咪係囉,要我自己買完拎埋仲咁多聲氣

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]