• 瀏覽: 32,168
  • 回覆: 44
  • 追帖: 1
+2
本主題由 Susanshuk 於 2023-12-19 13:46 使用 提升卡
老公家姐係一個五十幾歲都從來未拍過拖,所以佢凈係會想盡辦法keep住啲錢係可以理解、但係細佬都結咗婚生咗仔都仲要當佢BB咁看住、連弟婦、姪仔都要管埋、仲成日同個細佬講防人之心不可無,記住要識得保護自己,所以有咩都要家姐幫你作主嘅態度、真係頂佢唔順、仲話用錢係問佢借,係咪超變態?

咁樣都仲未夠變態⋯⋯仲要加多個老公細妹、因為樣貌問題一直冇拖拍,為咗錢就去相睇然後嫁去加拿大、嫁咗俾個大番薯,但係就話我係為錢所以肯做佢阿哥小三。把口同個腦都賤到一個點!

老爺一過身、就即刻飛番嚟、白事一做完、就同個家姐周圍去睇樓。話想99搬離舊居,極速買層五十年樓齡嘅樓然後豪裝、完全冇交代過老爺究竟有幾多遺產。我問老公、佢話唔知。仲要層樓收樓嘅時候先發現廁所同廚房都水浸過已經爆咗好大面積嘅石屎。咁即係又要用多啲錢維修都面不改容、以佢視錢如命嘅性格根本係冇可能、唯一解釋就係用緊啲錢唔係佢!所以買樓好似買菜咁、睇都唔使睇清楚就買!

老爺臨過身嘅時候,係去醫院仲要做檢測嘅時間,
我問老公係咪要做定檢測帶阿仔去見爺爺最後一面,老公話家姐話唔好、因為多細菌!
我就覺得唔應該,所以再問、老公就連老爺過咗身都唔係第一時間知!

我之後想再問清楚,老公竟然答話係與唔係都唔𨶹我事。

仲要話佢阿媽好錫佢、我再為咗呢啲嘢煩佢
佢就搬走!

咁我會理解為佢家姐要個細佬頭家散、返返去佢身邊飲奶

我終於忍唔住打鑊金佢!

打完仲要問我係咪唔愛佢,捨得打佢!佢阿媽都未打過佢喎!

生完個仔先原形畢露⋯⋯係一個媽寳、真係一家都係無賴
怪就只有怪自己有眼無珠

引用:
原帖由 Susanshuk 於 2023-12-2 00:03 發表

老公家姐係一個五十幾歲都從來未拍過拖,所以佢凈係會想盡辦法keep住啲錢係可以理解、但係細佬都結咗婚生咗仔都仲要當佢BB咁看住、連弟婦、姪仔都要管埋、仲成日同個細佬講防人之心不可無,記住要識得保護自己,所以有咩都要家姐幫你作主嘅態度、真係頂佢唔順、仲話用錢係問佢借,係咪超變態?

咁樣都仲未夠變態⋯⋯仲要加多個老公細妹、因為樣貌問題一直冇拖拍,為咗錢就去相睇然後嫁去加拿大、嫁咗俾個大番薯,但係就 ...
吓!你應該唔係本土出世。好多人有你呢啲經驗,但佢哋咪又係同屋企人一齊相處落去。
佢屋企人即係佢媽媽,根本冇分別。唔通要佢為咗你放棄佢屋企人喎。

香港呢啲事10常8、9。香港啲男人一結婚就想趕走自己家姐或者妹妹。罪魁禍首其實就係個老婆。
又冇返工,又冇搵錢養家,日日為錢喺度嘈。今日都咁大條道理,第日仲難攪。
你係擔心,就簡單啲,每個月將啲家用儲起10%,預防風險。

你一係自己做多啲,唔係要求人哋做多啲。果位係長輩,更何況佢家姐未結婚?

引用:
原帖由 Susanshuk 於 2023-12-2 00:03 發表

咁樣都仲未夠變態⋯⋯仲要加多個老公細妹、因為樣貌問題一直冇拖拍,為咗錢就去相睇然後嫁去加拿大、嫁咗俾個大番薯,但係就 ...
你我想問你,如果啲錢喺你手上,你會點用?
會唔會好似家姐咁買樓俾你99住?會唔會keep住啲錢確保用嚟供養你99?

我唸你係誤會咗我意思、照顧好家人係必須。根本唔會係一個交換條件,重點係處事方式有問題,而家係頂唔順老公家姐同個細佬加埋都成百歲,仲當個細佬係小朋友、經常性係個姪仔面前訓話我老公。乜嘢都話個細佬攪唔掂,佢幫佢。咁我個仔咪又會潛移默化成為一個(媽寶)

引用:
原帖由 Susanshuk 於 2023-12-3 10:49 發表

我唸你係誤會咗我意思、照顧好家人係必須。根本唔會係一個交換條件,重點係處事方式有問題,而家係頂唔順老公家姐同個細佬加埋都成百歲,仲當個細佬係小朋友、經常性係個姪仔面前訓話我老公。乜嘢都話個細佬攪唔掂,佢幫佢。咁我個仔咪又會潛移默化成為一個(媽寶)
但我聽你咁形容,其實只係同你99有關嘅事,家姐先至管,呢樣嘢係好正常。

引用:
原帖由 Demetrius 於 2023-12-3 13:07 發表

但我聽你咁形容,其實只係同你99有關嘅事,家姐先至管,呢樣嘢係好正常。
而家個意思咪就係妳冇理解錯、家姐係照顧好99,
正常架!但係另一方面點解要不停話個細佬攪唔掂、唔識教仔去否定個細佬照顧好99同老婆仔女嘅權利

引用:
原帖由 Susanshuk 於 2023-12-3 13:32 發表

而家個意思咪就係妳冇理解錯、家姐係照顧好99,
正常架!但係另一方面點解要不停話個細佬攪唔掂、唔識教仔去否定個細佬照顧好99同老婆仔女嘅權利
咁又好難怪人哋,女人通常只會記得你哋兩公婆唔照顧唔關心老爺,連老爺過身都唔知,跟住就覺得你哋亦唔會照顧99。

引用:
原帖由 Demetrius 於 2023-12-3 16:40 發表

咁又好難怪人哋,女人通常只會記得你哋兩公婆唔照顧唔關心老爺,連老爺過身都唔知,跟住就覺得你哋亦唔會照顧99。
都係架!99俾利是個孫仔,都會話唔好俾家姐見到、費事佢鬧喎。而家邊樹仲有家用呢回事、自給自足仲要加埋十項全能先叫基本? 所以以後湊仔、返工、做家務都未夠,連淨番每日訓果幾個鐘都要返工搵錢養埋佢先至ok。就係因為佢未結婚🤦‍♀️

引用:
原帖由 Demetrius 於 2023-12-3 16:40 發表

係個女人係醫院叫我老公走、然後唔通知我老公
我哋次次話去佢就多多藉口、原因唔俾我地去
之前仲生安白做同兩老講話我哋唔得閒
都唔知東窗事發幾多次
係嚴重到我地直接打電話俾99,佢會搶走個電話話佢自己攪掂,唔使我哋理

引用:
原帖由 Susanshuk 於 2023-12-3 16:57 發表

係個女人係醫院叫我老公走、然後唔通知我老公
我哋次次話去佢就多多藉口、原因唔俾我地去
之前仲生安白做同兩老講話我哋唔得閒
都唔知東窗事發幾多次
係嚴重到我地直接打電話俾99,佢會搶走個電話話佢自己攪掂,唔使我哋理
咁未有疫情前呢?細姑奶遠嫁時呢?嗰時有冇打算照顧6299?有冇打算同6299住?有冇俾錢6299飲茶?
還是你嘅關心係由62入院先開始。

引用:

Their family treated u as outsider person. U shouldn't waste time on them anymore. Fly him. 

引用:
原帖由 simplelove168 於 2023-12-3 22:52 發表

Their family treated u as outsider person. U shouldn't waste time on them anymore. Fly him. 
Finally someone understands how I feel...🥺🥺

引用:
原帖由 Demetrius 於 2023-12-3 22:44 發表

咁未有疫情前呢?細姑奶遠嫁時呢?嗰時有冇打算照顧6299?有冇打算同6299住?有冇俾錢6299飲茶?
還是你嘅關心係由62入院先開始。
之前嘅意思即係一路以嚟
如果要講時間問題。
你都已經問晒出嚟
你五個問題都已經有五段不同時間
第六個問題就已經你自己答咗你自己啦!

引用:

係老公有問題

佢地係家人你都無計

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]