• 瀏覽: 20,116
  • 回覆: 113
  • 追帖: 1
我自問人窮志短,每個月出糧都儲起5-6成 , 扣除家庭開支已經冇咩錢剩,
個人娛樂都係好低廉既活動例如行山、跑步、游水
睇返公司同事或舊同學ig,好多會去學攝影,閒閒地買部相機都一皮鬆,仲不時更換零件裝備
有d人就玩潛水,買裝備都好甘
對方又不是大富大貴,都係普通打工搵3,4萬而已

又或者咁講,今朝布油今朝醉可能先係正確人生態度
好似我呢種死儲爛儲人生好無意思
純粹呻下,人到中年發現錢好緊要

我以前都有同事好鍾意花錢買攝影設備又鍾意去旅行,佢應該冇乜點儲錢,急用錢個陣真係唔知佢地點算

留咁多錢托柒?

引用:
原帖由 安查洛堤 於 2023-11-28 13:29 發表

我自問人窮志短,每個月出糧都儲起5-6成 , 扣除家庭開支已經冇咩錢剩,
個人娛樂都係好低廉既活動例如行山、跑步、游水
睇返公司同事或舊同學ig,好多會去學攝影,閒閒地買部相機都一皮鬆,仲不時更換零件裝備
有d人就玩潛水,買裝備都好甘
對方又不是大富大貴,都係普通打工搵3,4萬而已

又或者咁講,今朝布油今朝醉可能先係正確人生態度
好似我呢種死儲爛儲人生好無意思
純粹呻下,人到中 ...
平時儲啲錢

引用:
原帖由 瀧仔仔 於 2023-11-28 14:52 發表

我以前都有同事好鍾意花錢買攝影設備又鍾意去旅行,佢應該冇乜點儲錢,急用錢個陣真係唔知佢地點算
咁即係唔知佢點算?

引用:
原帖由 tessame 於 2023-11-28 17:45 發表

留咁多錢托柒?
唔留啲錢需要用嗰時咪冇囉?

引用:
原帖由 quing 於 2023-11-29 01:26 發表

唔留啲錢需要用嗰時咪冇囉?
及時雨幫到你

人各有志。想清楚再作決定,無後悔就好。

儲下錢有時間去玩下就零負擔點玩都得

辛苦前半生 現有不用為$煩

錢好重要,特別係當你唔想再做嘢退休嗰陣…. 有錢,個心都會定好多好多,現今社會,1個人退休後有1000萬流動資金加FP 樓先隱陣,如果俾我只揸住幾百萬我個心就會有震
銀行今年平均訂期約4.1息,但呢個息近十幾廿年先一次,如果退休時只幾佰幾cash 點靠收息生活?
股票雖然話有息,但係啲息都係浮動可加可減
退休時只200萬~生活只能比綜援好
500萬~基本退休生活
700萬~每年可作一兩次旅遊
1000萬~優質少少嘅退休生活
1500萬以上~放心享受人生
但以上任何一個組合都需要懂得投資理財

先有結果,後有原因

錢一定要儲
儲幾多視乎收入及家庭負擔
中間要取其平衡

有一種支出是unpredicted expense
「失驚無神嚇親你」

例如 : 突然患上罕有病或急病,及遇到意外

小弟四十頭,儲錢狀態係廿年買手機錢唔夠一部唉風。作為窮lun 出身,第一份工只有8K的韮菜,目前投資進度良好,快則四十中可以FIRE,慢不過五十。

要打個平衡 又要行樂又要草錢

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]