• 瀏覽: 15,508
  • 回覆: 17
  • 追帖: 1
呀爸呀媽比好多家庭溫暖我

從來都唔打唔大聲鬧人
一有咩唔岩就會攞出嚟講
個語氣十分平穩有禮

只係畢左業出嚟做左幾年野自開始變左

覺得呀媽既囉唆來來去去三複被
囉唆既內容都係呀媽教仔咁:
~番到屋企得閒執下櫃
~著完啲鞋要放鞋櫃, 因住火警啲鞋kick門開唔到.
~食生果, 食生果健康
~用完風筒放回原位, 第時同人一齊住就要做好手尾
~你成日咁冇手尾番工比老細見到實會唔鍾意
etc.
以上呢啲提點既野我全部冇做, 1: 為啖氣, 你叫我做偏唔做. 2: 因為我覺得冇必要做, 我唔做唔會影響同住人.

我開始冇咁既耐性聽囉唆

語氣一次比一次差
最主要係唔想聽佢囉唆
好聲好氣講左點解我唔跟佢指示做...fail
好聲好氣之後又繼續囉唆...之後語氣開始愈來愈差
對囉唆內容容忍度愈來愈低
父母就覺得知我番工辛苦, 要私人空間, 已經減少左(呢個我覺得係減少左既). 但我自己忍受囉唆既程度愈來愈低.
嘈交講既野愈來愈不孝, 每次都好傷感情。

有次嘈交佢地有問過點解近排出街愈來愈夜, 我話難得放假唔想番屋企.
又搞到佢地好傷心...

其實, 我最想放工番屋企咩都唔講唔聽, 唔執(佛系執屋)自己用下電腦咋..,

有冇過來人可以幫下我抒解下個心情?
你地30歲同父母同住會唔會愈來愈多嘈交?

樓主都30歲人啦!又識搵錢啦!就夠曬條件搬出去嘅啦!

搬出去一個人住獨立吓都好呀!咪當係俾你父母過吓2人世界囉!

如果有條件自己出去獨立下都不失為一件好事,

做這些事,算是個人生活習慣,樓主回家便做好這些事,老媽又怎會囉唆你,因為這些事要搬出去住,唉,他朝沒聽到老媽的囉唆時。。。

老豆有錢咪得囉

梗係搬出去一個人住最好啦
自由自在 無人煩你無人哦你

不過你洗衫煮飯做家務就自己一個人搞掂
你30人仲同父母住 你一返到屋企就咩都想理 平時屋企個d洗衫煮飯清潔係邊個做?

做廿年先搵得果萬七人工,咁頹廢對你滕條炆豬肉都重得呀!👺

引用:
原帖由 happyslave 於 2023-11-27 23:58 發表

從來都唔打唔大聲鬧人
一有咩唔岩就會攞出嚟講
個語氣十分平穩有禮

~番到屋企得閒執下櫃
~食生果, 食生果健康
etc.
以上 ...
同樓主你差唔多大
我都遇到相同問題 但我媽情緒波動好大 脾氣都好大
屋企冇人敢駁咀 就算有都係一/兩句
我媽D說話難聽好多 我日日聽住壓力大到爆濕疹
呢家搬咗出去就快2個月 濕疹好返好多
可以按自己生活習慣生活 放工返屋企唔執野唔放鞋都唔洗畀人哦
所謂想見好同住處就係呢D
不過樓主都要學識下自理 始終呢家有屋企人照顧晒所有野
搬到出去咩都要自己做返晒

有錢咪可以搬出去囉但執番好自己啲野唔係好正常咩?

引用:
原帖由 happyslave 於 2023-11-27 23:58 發表

從來都唔打唔大聲鬧人
一有咩唔岩就會攞出嚟講
個語氣十分平穩有禮

~番到屋企得閒執下櫃
~食生果, 食生果健康
etc.
以上 ...
30歲買樓自己住

25自住,40都差不多退休了,一定要有時間表

引用:

從來都唔打唔大聲鬧人
一有咩唔岩就會攞出嚟講
個語氣十分平穩有禮

~番到屋企得閒執下櫃
~食生果, 食生果健康
etc.
以上 ...
一個人住仲多家務做,除非你住service apartment+洗衣舖,或請鐘點

引用:

從來都唔打唔大聲鬧人
一有咩唔岩就會攞出嚟講
個語氣十分平穩有禮

~番到屋企得閒執下櫃
~食生果, 食生果健康
etc.
以上 ...
樓主似一個被寵壞的細路

父母教化你的都是正確
你第一句已經講咗
「呀爸呀媽比好多家庭溫暖我」

一搬離屋企
你就喪失被父母照顧的生活
慘痛的日子就會開始
不過對樓主是一件好事
可以成長及學習處理突發事情
包括克服困難

困難: 家居一切煩瑣事情,如洗衣機漏水成地濕哂、水喉掣壞咗關唔上水長流、(外國發生) 夜晚突然全屋冇電冇暖氣,蛇爬咗入屋… 多不勝數

申:廿多歲已買樓一個住多年

引用:
原帖由 梳化上的玉腿 於 2023-11-30 11:10 發表

樓主似一個被寵壞的細路

父母教化你的都是正確
你第一句已經講咗
「呀爸呀媽比好多家庭溫暖我」

一搬離屋企
你就喪失被父母照顧的生活
慘痛的日子就會開始
不過對樓主是一件好事
可以成長及學習處理突發事情
包括克服困難

困難: 家居一切煩瑣事情,如洗衣機漏水成地濕哂、水喉掣壞咗關唔上水長流、(外國發生) 夜晚突然全屋冇電冇暖氣,蛇爬咗入屋… 多不勝數

申:廿多歲已買樓一個住多年

: ...
我當年16歲已搬出去一個人住, 乜野都唔慘, 最慘就係病, 
發緊燒, 睇完醫生, 返到住處, 就係瞓, 瞓到退燒為止
當年最大既願望, 就是有一個家庭, 放工可以返屋企食住家飯

引用:

從來都唔打唔大聲鬧人
一有咩唔岩就會攞出嚟講
個語氣十分平穩有禮

~番到屋企得閒執下櫃
~食生果, 食生果健康
etc.
以上 ...
你真係好似我細佬同大佬,次次放底曬啲野俾我做,當我工人咁用,佢倆個仲要係中學老師同工程師,

好彩最近有新校長上任,炒咁啲我以前中學唔少老師。
我大佬呢啲極品,係果啲智商唔多高 嘅 道德撚 老師先會覺得佢係可以挽救架 良品,但其實就係人品—人渣之品。

我家姐心胸狹窄,長舌婦,但優點係捱得,6歲已經洗衫煮飯,照顧細佬妹。其實係恐嚇 同 毆打細佬妹。

以前大陸落嚟響雜貨舖 返工,做足14個鐘。佢一返到屋企,個PK老母叫佢煮飯俾細佬妹食,佢攰到即刻沖入廚房喊。
我老母即刻爆佢粗口,喊包、佗衰家、死臭H、淨係識喊,俾佢喊到冇運行,財神爺都唔識停低關照。

【【你有膽就搬到出去,所有人嘅意見都唔重要。】】

我見有人中三畢咗業幾個月,搵份1萬2千蚊嘅工,同家人關係不和,寧願住劏房2400蚊,女仔,住劏房但好似棺材房甘。
我信你得㗎。更何況你係男人。。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]