• 瀏覽: 3,510
  • 回覆: 12
  • 追帖: 1
我發覺近依幾年同屋企人多咗好多磨擦(雖然都係啲瑣碎事),唔知係咪可能因為個人大咗開始有自己諗法,開始覺得阿媽阿爸同自己嘅角色永遠都好似好唔對等咁…

有時真係會有少少心理唔平衡,雖然有時我都承認自己脾氣係大咗少少嘅,但我仍然好愛我屋企人。

(我係屬於果種平時冇乜野,但一有情緒就控制唔到果種,所以平時一有情緒就會選擇匿埋自己,直到完全熄晒火為止。)

搬出去住係咪唯一出路?定還是有其他方法可以解決?有冇一啲相處之道可以分享下

既然仍然愛屋企人,千萬唔好輕言搬出去住,做仔女有時無得講什麼地位平唔平等,而父母同你一定係唔同generation,而且同時下後生有點脫節都係正常,但亦明白作為後生既你當然有自己想法,咁往往生活瑣事上同父母想法有不同情況下,有爭拗磨擦都無得避免,呢d情況總要有一方忍讓妥協一下,作為仔女乃念父母由細養大你,呢d位唯有當讓下佢地,反正他日你嫁人都會搬出去,做女既時間總有個限期,既然係愛屋企人,咁俾下佢地知你想法係應該,不過去到要妥協既位,就自己妥協下囉,如果佢地都愛錫你既,總會知道的

相見好,同住難。

引用:
原帖由 fadaq 於 2023-11-26 12:35 發表

我發覺近依幾年同屋企人多咗好多磨擦(雖然都係啲瑣碎事),唔知係咪可能因為個人大咗開始有自己諗法,開始覺得阿媽阿爸同自己嘅角色永遠都好似好唔對等咁…

有時真係會有少少心理唔平衡,雖然有時我都承認自己脾氣係大咗少少嘅,但我仍然好愛我屋企人。

(我係屬於果種平時冇乜野,但一有情緒就控制唔到果種,所以平時一有情緒就會選擇匿埋自己,直到完全熄晒火為止。)

搬出去住係咪唯一出路?定還是有其他方法可以 ...
喺屋企住慳好多,你搬出去住好多樣嘢你要自己負擔。

引用:
原帖由 fadaq 於 2023-11-26 12:35 發表

大多人都因瑣事磨擦,普通人平日做的全是小事。相處好,同住難,尤其閣下少少嘢都發脾氣,識收埋自己都係一種辦法,証明你有自知之明,有些智慧。小事若亙相遷就,其實很易解決,不堅持己見已可。學youka、冥想、畫畫,書法等可訓練EQ,訓練EQ,無論身在何處也有益。

引用:
原帖由 gpoint2 於 2023-11-26 13:19 發表

既然仍然愛屋企人,千萬唔好輕言搬出去住,做仔女有時無得講什麼地位平唔平等,而父母同你一定係唔同generation,而且同時下後生有點脫節都係正常,但亦明白作為後生既你當然有自己想法,咁往往生活瑣事上同父母想法有不同情況下,有爭拗磨擦都無得避免,呢d情況總要有一方忍讓妥協一下,作為仔女乃念父母由細養大你,呢d位唯有當讓下佢地,反正他日你嫁人都會搬出去,做女既時間總有個限期,既然係愛屋企人,咁俾下佢 ...
父母站在教/為仔女角度不會改變,數十歲很難改變其做法/思想,每人亦覺自己對,有爭辯時,將話題帶開,說她/他們喜聽的事。多些哄他/她們,倍飲茶,行公園,關係應有改進。

最好自己一個人住啦,同屋真系好多摩擦

提示: 違規內容已被屏蔽
一d正常家庭問題你就話要生要死,。你同屋企人從出生住到e家啦,兩代人一定有觀點唔同的,睇下點樣平衡,仲話好愛你屋企人。愛包含包容。。
甘你以後同男朋友出去住都系麻煩。

引用:

同屋企人住當然會磨擦.......
大家可能觀點不同

提示: 違規內容已被屏蔽
引用:
原帖由 卜卜星 於 2023-12-15 10:35 發表

一d正常家庭問題你就話要生要死,。你同屋企人從出生住到e家啦,兩代人一定有觀點唔同的,睇下點樣平衡,仲話好愛你屋企人。愛包含包容。。
甘你以後同男朋友出去住都系麻煩。
但我有時真係好頂唔順啲有骨嘅說話…我成日都覺得我媽個人睇錢睇得好緊要同覺得自己係女皇,人人都要聽哂佢話,但我巳經唔係小朋友喇,咁大個人有分析能力架嘛,同埋係咪我搵錢搵得少就要被佢睇唔起?

引用:
原帖由 fadaq 於 2023-12-24 02:33 發表

但我有時真係好頂唔順啲有骨嘅說話…我成日都覺得我媽個人睇錢睇得好緊要同覺得自己係女皇,人人都要聽哂佢話,但我巳經唔係小朋友喇,咁大個人有分析能力架嘛,同埋係咪我搵錢搵得少就要被佢睇唔起?
嗯。。。明白你想法。甘你寄人籬下就系甘啦。努力穩錢咯。。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]