• 瀏覽: 5,236
  • 回覆: 15
  • 追帖: 1
相信唔少二十出頭嘅後生仔都係本住 一個拎左passport先再返香港搵錢 嘅心態係呢幾年離開呢個地方
我係plan移民到settle down之後一直都係咁腍 呢個年紀走成本最少 冇野可以輸 拎完passport我想搵錢嘅就返香港 香港搵唔到錢/其實個心態轉左就繼續留係到 起碼到我三十歲嘅時候仲有得揀 到時都未算係老 咁倒不如將個career係呢面發展先就算要留低都去到一個唔錯嘅level 拎住過得去嘅人工

但近排識到唔少人其實移民係為左仔女 仲有唔少人同我講後生就應該留係香港搵錢 好多空缺好易上位 同埋把握香港呢幾年仲搵到錢嘅機會 到時我三十歲返去其實都冇咩錢搵到eventually都係會係到發展 第時有需要要腍辦法過起碼有錢所有野都易d settle, 再唔係就到時先踢個仔個女過黎讀書

自己都係窮撚家庭出生叫讀到移到民嘅專科 當然覺得好似浪費左個向上遊嘅機會 搵少好多錢
不過點都好啦 移民之路會繼續 只係定時反思下姐

傻仔真係外國月亮特別亮嗎

又係呢啲傻人
係人都知移民一定仆街冚家剷
仲咁後生,梗係返香港發展搵錢

今天沒把握好機會,遲下才回港發展?做夢

都話冇得輸嘅啦!想點做咪點做囉!反正點都贏嘅!由你走果刻就 贏勇氣 贏實踐 贏歷練⋯

寫百幾字,文筆都唔順,真係祝你好運。

引用:
原帖由 happyyhappyy 於 2023-11-26 14:06 發表

又係呢啲傻人
我D親戚係挪威開小食店開到依家有幾層樓喎

引用:
原帖由 tessame 於 2023-11-28 11:01 發表

我D親戚係挪威開小食店開到依家有幾層樓喎
咁點解你唔一早喺佢有第一層樓嘅時候過去參與佢哋?

引用:
原帖由 happyyhappyy 於 2023-11-28 11:02 發表

咁點解你唔一早喺佢有第一層樓嘅時候過去參與佢哋?
因為我無錢

引用:
原帖由 tessame 於 2023-11-28 11:04 發表

因為我無錢
真係過去搵到咁多錢,借都要借錢去

引用:
原帖由 scbossa 於 2023-11-26 08:00 發表

相信唔少二十出頭嘅後生仔都係本住 一個拎左passport先再返香港搵錢 嘅心態係呢幾年離開呢個地方
我係plan移民到settle down之後一直都係咁腍 呢個年紀走成本最少 冇野可以輸 拎完passport我想搵錢嘅就返香港 香港搵唔到錢/其實個心態轉左就繼續留係到 起碼到我三十歲嘅時候仲有得揀 到時都未算係老 咁倒不如將個career係呢面發展先就算要留低都去到一個唔錯嘅level 拎住過 ...
去到又唔係遇到多多問題

引用:
原帖由 肥佛 於 2023-11-26 09:59 發表

傻仔真係外國月亮特別亮嗎
心理作用

引用:
原帖由 happyyhappyy 於 2023-11-26 14:06 發表

又係呢啲傻人
俾啲後悔嘅例子佢睇吓

引用:
原帖由 scbossa 於 2023-11-26 08:00 發表

我係plan移民到settle down之後一直都係咁腍 呢個年紀走成本最少 冇野可以輸 拎完passport我想搵錢嘅就返香港 香港搵唔到錢/其實個心態轉左就繼續留係到 起碼到我三十歲嘅時候仲有得揀 到時都未算係老 咁倒不如將個career係呢面發展先就算要留低都去到一個唔錯嘅level 拎住過 ...
如果只計搵錢唔計生活唔計政治,香港雖然跌緊落嚟,但都仲係高人工,留香港係冇錯

引用:
原帖由 wize 於 2023-12-2 00:19 發表

如果只計搵錢唔計生活唔計政治,香港雖然跌緊落嚟,但都仲係高人工,留香港係冇錯
人工高,生活費自然要高
就最近網上看到一試資料,說香港年薪中位數是50萬,而台灣也是50萬,拿住在香港賺到的港幣去台灣花,自然自的台灣的東西便宜,但反過來便甚麼都貴了

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]