• 瀏覽: 3,786
  • 回覆: 14
BB補左奶粉之後喊親都多左好多痰聲, 老人家話係熱氣叫俾BB飲水, 但啲姑娘又話未到6個月加固唔飲得水

bb仲細唔洗另外補水,正常平時餵奶已經夠水分,唔洗額外加

我女都係因為之前隻奶粉熱氣所以先轉飲心美力,轉左之後眼屎少左好多&個口都冇咁臭

奶粉太甜都會有影響,可以試下平時飲完奶就幫佢輕輕拍下背,掃返啲痰出黎,再唔係就試下轉其他奶粉

引用:
原帖由 wincilau00 於 2023-11-26 17:25 發表

我女都係因為之前隻奶粉熱氣所以先轉飲心美力,轉左之後眼屎少左好多&個口都冇咁臭
認同! 我仔都係飲緊心美力, 冇蔗糖會冇咁易惹痰, 佢亦都好肯飲

飲咩奶粉熱氣?我俾BB食enfinitas佢又冇熱氣喎

引用:
原帖由 LEMONGIRL888 於 2023-11-27 22:02 發表

飲咩奶粉熱氣?我俾BB食enfinitas佢又冇熱氣喎
+1 通常太甜先會有痰
我都比緊enfinitas冇呢個問題

其實飲多D水都唔會解決到熱氣問題, 加上BB本身就唔應該飲水, 如果係奶粉問題咁應該係從奶粉解決啦

細b飲喜寶有機淡淡地又冇咩痰,眼屎都好少唔會話熱氣
如果面仔都有熱氣粒粒就可能試下轉奶粉
我開頭都係登記hipp媽媽會拎過細罐sample

我覺得係奶粉唔岩姐, 我自己俾enfinitas冇遇到問題

引用:
原帖由 leung190 於 2023-12-25 12:14 發表

我覺得係奶粉唔岩姐, 我自己俾enfinitas冇遇到問題
咁細個熱氣多數係關飲咩奶粉事...
enfinitas配方似人奶, 我b 日日有便便

飲隻冇咁熱氣既奶粉咪得囉

大過D就可以

引用:
原帖由 gibby9712 於 2023-11-25 20:19 發表

BB補左奶粉之後喊親都多左好多痰聲, 老人家話係熱氣叫俾BB飲水, 但啲姑娘又話未到6個月加固唔飲得水
首先, BB補咩奶粉, 如果係有機奶粉, 會無咁甜, 少啖D
熱氣應該係睇便便情況, 轉奶粉會有改善熱氣問題
每次飲完奶, 隔一陣俾佢飲1,2啖水就可以, 唔係飲幾十ML就得
其實姑娘話唔飲得水, 意思係擔心媽媽飲水多(幾十ML)會影響下次飲奶量
飲1,2啖水是有幫助你現在情況, 你試下