• 瀏覽: 10,604
  • 回覆: 33
  • 追帖: 1
認真post不是老作

先講背景
我 男 一子 帶子
 女友 一子一女 同前夫共同照顧
兩個都離婚 經人介紹係埋一齊

現在同居 我 我兒子 女友 有工人 四個人住 小康之家
女友兩細路同佢前夫住 當初同居揀地方 係方便女友必要時要返去前夫家睇細路
到而家 佢每日都會返去照顧佢兩個 跟功課 加上佢返工 基本上返到我呢度都無乜交流 
而我就覺得佢成日返去前夫度 心入面唔好過 感覺好似照顧人地老婆 我亦覺得就算佢地無感情 亦一樣可以照樣維持佢原本頭家 等細路有完整家庭 到頭來我置自己於咩位置呢?

我自己都認為雙方都無錯 佢照顧小朋友 我介意女友同前夫太多接觸 
呢件事 我地嘈過好多次 我什至覺得 我好似第三者咁

對住堆圖表數字, 其實好悶
個女人可能當你係生活上嘅水魚(sorry打錯,係水泡)
其實無乜交流仲算乜一齊

引用:
原帖由 dartarrow 於 2023-11-9 21:22 發表

個女人可能當你係生活上嘅水魚(sorry打錯,係水泡)
其實無乜交流仲算乜一齊
問心 我都係咁諗 開頭見佢有經濟能力 原來都係搵水魚(水泡)

引用:
原帖由 sabian 於 2023-11-9 18:54 發表

認真post不是老作

先講背景
我 男 一子 帶子

女友兩細路同佢前夫住 當初同居揀地方 係方便女友必要時要返去前夫家睇細路
到而家 佢每日都會返去照顧佢兩個 跟功課 加上佢返工 基本上返到我呢度都無乜交流 
而我就覺得佢成日返去前夫度 心入面唔好過 感覺好似照顧人地老婆 ...
呢個女朋友同上個月嗰個女朋友一唔一樣

引用:
原帖由 bringtomind 於 2023-11-10 01:07 發表

呢個女朋友同上個月嗰個女朋友一唔一樣
係佢

樓主 :
1.你條女離婚,係邊個提出口架?
2.而你都離婚,又係邊個嘅主意?
3.你哋四個,當婚姻係玩坭沙,佩服!
4.你哋大家都各有骨肉,今後做個
好朋友好情人算喇!

男女間相處之關係,假如係朋友嘅話,就彼此以
平等之觀點去看待。
之但係......假如相處是含有愛情之元素嘅話,就
唔會吓吓去計得咁清楚,邊個多邊個少囉。

原本係夫妻關係,面對婚姻、家庭及子女等諸多
問題,彼此會精打細算去計較。為此而令到兩者
關係不如意而容易鬧翻。
至於站在愛情角度,則如上所述,男女間係唔會執
著去諸多計較,邊個俾多邊個俾少,同埋邊個得益
係多或係少。而抱住大家互相欣賞互相分享就
係雙贏嘅宗旨,去發展感情同取得生活樂趣。
所以婚外之愛情,往往較為純正嘅愛情,特別係彼
此都經歷過婚姻嘅磨鍊同考驗,而懂得去了解另
一方及付出。

婚姻為家庭為兒女,而有咗兒女又離婚(不管男好女好),
果D人真0n九一世o
婚姻同愛情根本係完全兩回事。
有婚姻未必有愛情 ; 而有愛情
可以無婚姻。
有婚姻丶有家庭又有兒女兼愛情嘅人,
係同時愛上多過一個異性作伴。

人未死就證明生命依然存在。有生命就有愛。
點解你同有EX嘅女人結婚 ?
點解你老婆有EX但又同你結婚 ?
根本你兩個唔應該結婚,做好朋友重好。
婚姻之情是需要數十年去培養。
而婚外之情是婚後不如意不理
想時,而去尋找其理念與情操。
豐盛的人生,男女都好,除婚姻
配偶之外,必定有很多男女好
朋友,環続自己或身邊。
.................................................................
初戀,在人生中係虛有其表,無乜意義。
我嘅初戀係我現任老婆,我嘅婚外情人佢嘅
初戀係佢嘅現任老公。大家婚後四十年,由
於水火不相容,在免強相處之下維持基本夫
妻關係而已。而我同我婚外情人嘅認識時
間只有三年多。由於大家彼此三觀相合,所
以好快成為好朋友。
大概半年前,我同呢位婚外情人本想停止去
發展及見面,因考慮彼此都有配偶在身。但
其後鍾意咗嘅魔力,又死灰復燃,而使我哋又
保持以往般嘅聨絡及往來。只可以講係情之
所在。
人生初戀能遇上絕佳之配,機會係微乎其微。
而當你一直在等待的時候,一生之中大部份
青春已白白溜走了。
if we both waited while we were young till
now , we lost all of our Youth in Life.
婚姻,好似騎牛搵馬。
首先有婚姻,建立家庭。
到人生之秋(中年),如
幸福有緣,則秋來情似
春,心境如返童。
你話 EX 親還是 婚外 親。
......................................................................
Marriage, like riding a bull to find a horse.
First of all, there is marriage, and there is a family.
To the autumn of life (middle age), such as
If happiness has a cause, autumn will come to love
Spring, the state of mind is like a child.
You said EX to is still an extramarital relative.
所以,樓主無謂計較誰是誰非, EX 前 婚外 後 。
人生之幸福歡樂,是情之所致,那管早來與遲到,隨緣而得
而愛噢 !
..................................................................................
男女間愛情比婚姻偉大。
婚姻為家庭為兒女,而人到中年無得生,咁愛情先係真。
Love between a man and a woman is greater than marriage.
Marriage is for the family and for children, and people cannot
give birth to children in middle age, then love is true.

放手

引用:
原帖由 sabian 於 2023-11-9 18:54 發表

認真post不是老作

先講背景
我 男 一子 帶子

而我就覺得佢成日返去前夫度 心入面唔好過 感覺好似照顧人地老婆 ...
如果佢帶埋小朋友同你同居, 未唔洗成日去前夫度, 你又會覺得點 ?

引用:
原帖由 scchim 於 2023-11-10 10:59 發表

如果佢帶埋小朋友同你同居, 未唔洗成日去前夫度, 你又會覺得點 ?
第一佢前夫唔肯
第二我唔想養人地嘅小朋友
第三 一齊之前講好左細路唔會撈埋

第一佢前夫唔肯

如我所講,你同女友做對好情人好知己算啦!

引用:
原帖由 RV356484 於 2023-11-10 14:08 發表

第一佢前夫唔肯

如我所講,你同女友做對好情人好知己算啦!
剛發現到佢地除左子女外仲有聯絡 有片 
此post已完

引用:
原帖由 sabian 於 2023-11-9 21:40 發表

問心 我都係咁諗 開頭見佢有經濟能力 原來都係搵水魚(水泡)
未結婚兩個人一齊唔開心就散啦,唔好勉強自己。

簡單啦,你一係大方啲接埋佢對仔女,同你地一齊生活,或者同條女分手算了

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]