• 瀏覽: 31,612
  • 回覆: 104
  • 追帖: 2
同老婆一直感情都好好...不嬲好少鬧交...
去到2年幾前我哋開始一齊搞副業,
一開始真係好順利好快就回本,搞到以為做生意好易
但我哋輸經驗,就係因為啲貨好賣我哋又再入多啲貨
但冇諗過經濟下滑得咁快,最後做成囤積賣唔出,簽落一大筆卡數 
同老婆成日為咗錢嘈,有諗過去借錢或者做結餘轉戶,再唔係真係破產 
但始終同老婆達成唔到共識,去到今日我哋已經差唔多成個月冇傾過計...
第一次經歷生意失敗,又同另一伴關係搞成咁
真係好灰

唔好輕易同屋企人一起做生意。。。
一失敗就系甘的款。。。離婚又唔系,只能甘。

你們須要二次表白!

如果要你們選擇失去金錢財產卻可以換來夫婦和諧感情, 還是各自各處理欠債責任, 結果是永遠破壞夫妻感情。相信你們一定選擇前者。

所謂的共識, 不單止是如何應付難關, 更重要的是對夫妻情誼的共識, 你們有沒有向對方表達過呢?除了認定男女朋友的第一次表白, 今次是第二次表白了!

一場夫妻有咩事未經歷過
坐低心平氣和慢慢傾 最緊要理性溝通

夫妻為左生意失敗及錢銀問題就攪成咁
你地呢段婚姻關係都好薄弱

引用:
原帖由 發條橙 於 2023-11-8 10:28 發表

同老婆成日為咗錢嘈,有諗過去借錢或者做結餘轉戶,再唔係真係破產 
但始終同老婆達成唔到共識,去到今日我哋已經差唔多成個月冇傾 ...
甚麼可以共富貴不可共患難
甚麼不可以有利益關係或一起創業
甚麼大難臨頭各自飛

請不要把以上的世俗無聊說法套用在你們身上!

沒有今次的失敗, 那裡有下次的成功!
沒有今次對夫婦的感情挑戰, 共渡難關, 經歷真正考驗, 那裡輕易就有白頭到老的恩愛!

其實係咪解決到錢嘅問題就可以?
冇錢咪去借,你地本身有正職可以兩個一齊慢慢還

冇計架la,離婚la
將債務拆掂佢一人一半
重新出發

引用:
原帖由 發條橙 於 8/11/2023 10:28 發表

但始終同老婆達成唔到共識,去到今日我哋已經差唔多成個月冇傾 ...
你入咩貨可以入到破產?

引用:
原帖由 發條橙 於 2023-11-8 10:28 發表

用筆卡數做生意己經吾係叫生意失敗,係一開始己經失敗!仲講乜兩公婆!兩個簡直腦荀都未生埋!

共富貴易, 共患難?  好難.

引用:
原帖由 我唔係壞人 於 2023-11-8 11:53 發表

甚麼可以共富貴不可共患難
甚麼不可以有利益關係或一起創業
甚麼大難臨頭各自飛

請不要把以上的世俗無聊說法套用在你們身上!

沒有今次的失敗, 那裡有下次的成功!
沒有今次對夫婦的感情挑戰, 共渡難關, 經歷真正考驗, 那裡輕易就有白頭到老的恩愛!
"沒有今次對夫婦的感情挑戰, 共渡難關, 經歷真正考驗, 那裡輕易就有白頭到老的恩愛!"

現代愛情卜卜脆,
一碰就碎~

引用:
原帖由 我唔係壞人 於 2023-11-8 11:34 發表

你們須要二次表白!

如果要你們選擇失去金錢財產卻可以換來夫婦和諧感情, 還是各自各處理欠債責任, 結果是永遠破壞夫妻感情。相信你們一定選擇前者。

所謂的共識, 不單止是如何應付難關, 更重要的是對夫妻情誼的共識, 你們有沒有向對方表達過呢?除了認定男女朋友的第一次表白, 今次是第二次表白了!
其實我地未試過平心靜氣講
次次一開口講多幾句就著咗...之後就變鬧交

引用:
原帖由 Oilpig 於 2023-11-8 12:02 發表

其實係咪解決到錢嘅問題就可以?
冇錢咪去借,你地本身有正職可以兩個一齊慢慢還
我地都有諗過嘅
不過對呢方面又唔係好了解,又驚有風險

患難見真章

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]