• 瀏覽: 11,135
  • 回覆: 34
其實一個人結婚之後,覺得冇愛情係咪正常?

呢句說話係唔係你老婆講
而家又後悔結婚?

引用:
原帖由 笨豬傻咪 於 2023-10-18 10:06 發表

呢句說話係唔係你老婆講
而家又後悔結婚?
只係想知道大家結左婚既人既生活,心態係點姐

引用:
原帖由 michelin713 於 2023-10-18 11:19 發表

只係想知道大家結左婚既人既生活,心態係點姐
每對夫妻相處唔同
有人話有愛情又有人話變成親情
唔會有劃一答案

時間及生活會減退愛情的火花,
剩下柴米油鹽的煩心小事令到對婚姻期望值減退;
兩人同住相處的磨合亦會減退激情;
時間耐佐就會係親情,
但親情可以讓大家走得更遠,細水長流。
愛情係火花,唔會停留太長時間。

引用:
原帖由 只愛陌生人 於 2023-10-18 13:03 發表

時間耐佐就會係親情,
認同師兄

回樓主,睇你愛情定義係咩,浪漫愛情 心跳感覺,對耐左就1定冇,你身體不能長期接受腦部不停 製造呢種化學物質
有合理期望,結婚係 搵1個 長期伴侶,大家信任,組織家庭,開心唔開心都1齊 面對

引用:
原帖由 john1979 於 2023-10-18 13:47 發表

認同師兄

回樓主,睇你愛情定義係咩,浪漫愛情 心跳感覺,對耐左就1定冇,你身體不能長期接受腦部不停 製造呢種化學物質
有合理期望,結婚係 搵1個 長期伴侶,大家信任,組織家庭,開心唔開心都1齊 面對
你覺得呢個人容唔容易揾

引用:
原帖由 michelin713 於 2023-10-18 08:45 發表

一家人,點分別愛情、親情?
點解會無左?

愛情變親情

引用:
原帖由 michelin713 於 2023-10-18 18:25 發表

你覺得呢個人容唔容易揾
我覺得唔係搵出嚟,而係磨合出嚟,除非你一嚟搵一個社工去做你另一半,佢識曬所有嘢,仲可以教埋你 點樣去 在一段關係入面成長, 做一個更好嘅人 

自己都結過兩次, 我自己會諗 如果我仲係 舊嘅我,只用以前的相處方法和技巧 ,喺而家呢段婚姻入面  會點pk

學好功夫,命運有1半掌握在你手

揾社工做另一半係無任何幫助,一樣解決唔到問題,人心係好難改變,愛就愛,唔愛就唔愛,好自然會去揾其他人

引用:
原帖由 michelin713 於 2023-10-18 08:45 發表

結婚後的愛情, 是更切底的愛, 更深厚的情。

當婚後才看見對方更多的缺點, 更多不為人知的暗黑, 但你依然愛著她/他, 因為你都一樣有很多缺點, 你不會因此而不愛自己吧?如果你能婚後接受對方更多缺點, 這就是更切底的愛。

情是經歷甜酸苦辣之情, 婚後會遇到更多挑戰、更多磨擦、更多考驗, 如果大家能夠跨過每一關, 就能夠累積深厚感情。

很多人說結婚之後, 再不會有愛情, 只有親情, 我卻認為是昇華去另一層次的愛情, 或者是到達真正的愛情!

引用:
原帖由 只愛陌生人 於 2023-10-18 13:03 發表

時間耐佐就會係親情,
你近來過得好嗎?

所有傾,最后都系變成情親。。。兩個人個d起碼有翻10年8年先變吧。

承諾就是一切。完。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]