• 瀏覽: 11,780
  • 回覆: 42
同朋友食飯傾開,黎緊佢準備結婚,但因為真係冇錢買樓,所以佢地打算結左婚之後都會分開住
可能間唔中放假先 互相去下大家雙方屋企住
但係我自己真係好少聽人講結婚後唔係一齊住,佢話其實咁樣都幾開心
冇人話結左婚一定要一定住,我問佢地點解分開住都要結婚,佢話冇咩關係
只係佢地覺得係時候要結!
之後我同左另一個男性朋友講,問佢點睇呢件事,佢竟然都話問題唔大,只要開心就得
而家係咪年代唔同左..大家思想都開放晒?

講真,真係比較少聽到結左婚之後唔一齊住,我之前就有一對朋友係咁樣,佢地話大家覺得如果一齊住既話,就會無左拍拖既感覺,而且會因為好多生活既鎖事而嗌交,所以佢地決定唔一齊住。

其實外國都有好多情侶係咁,就係結左婚都唔係一齊住。

感覺係成家立室,家人係另一半, 如果短期幾個月有共識ok ,但長時間就慘啲。 

同無結無乜分別

引用:
原帖由 溫柔體貼 於 2023-10-11 16:12 發表

同朋友食飯傾開,黎緊佢準備結婚,但因為真係冇錢買樓,所以佢地打算結左婚之後都會分開住
但係我自己真係好少聽人講結婚後唔係一齊住,佢話其實咁樣都幾開心
冇人話結左婚一定要一定住,我問佢地點解分開住都要結婚,佢話冇咩關係
之後我同左另一個男性朋友講,問佢點睇呢件事,佢竟然都話問題唔大,只要開心就得
而家係咪年代唔同左..大 ...
放假先去佢屋企住,咁不如長住。

引用:
原帖由 小小包子 於 2023-10-11 16:33 發表

講真,真係比較少聽到結左婚之後唔一齊住,我之前就有一對朋友係咁樣,佢地話大家覺得如果一齊住既話,就會無左拍拖既感覺,而且會因為好多生活既鎖事而嗌交,所以佢地決定唔一齊住。

我都第一次聽,結婚梗一齊住啦。

引用:
原帖由 XRES0 於 2023-10-12 01:53 發表

我都第一次聽,結婚梗一齊住啦。
其實聽下都無壞,一唔一齊住係個人選擇,唔係要符合別人去生活,只係主流/傳統觀念多數一齊住,就係往往跟主流行,係咪一定最適合? 其實聽下點解人地會有呢個諗法,尊重他人想法,可能會有新見解

引用:
原帖由 loverryoko 於 2023-10-12 02:11 發表

其實聽下都無壞,一唔一齊住係個人選擇,唔係要符合別人去生活,只係主流/傳統觀念多數一齊住,就係往往跟主流行,係咪一定最適合? 其實聽下點解人地會有呢個諗法,尊重他人想法,可能會有新見解
唔一齊住,另一半出去溝仔溝女咪更加容易?

引用:
原帖由 XRES0 於 2023-10-12 02:13 發表

唔一齊住,另一半出去溝仔溝女咪更加容易?
所以一齊住,就係為咗難d出去溝仔溝女?

引用:
原帖由 loverryoko 於 2023-10-12 02:20 發表

所以一齊住,就係為咗難d出去溝仔溝女?
一齊住,佢要出去溝女溝仔佢都會出去溝,唔一齊住更加容易,而且唔一齊住不如結婚住。

引用:
原帖由 溫柔體貼 於 2023-10-11 16:12 發表

而家係咪年代唔同左..大 ...
因為結婚, 先可以買居屋, 大把呢D夫婦!

引用:
原帖由 小小包子 於 2023-10-11 16:33 發表

可以一齊住, 但各自有自己房!

結婚係雙方各自從自己家庭抽身出黎去建立一個新家庭及展開新生活
如果真係分開住,又想有拍拖既感覺
咁又點解要結婚呢
唔通只係為左抽居屋

去一齊住甘點? 結咩婚。。。

唔一齊住結黎為抽公屋?抽屋屋?

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]