• 瀏覽: 24,492
  • 回覆: 55
結婚9年,覺得生活十分困悶,好似家人感但完全無戀愛感覺,老公好,但一D驚喜同情趣都無,覺得好寂寞,有冇sister同我一樣?

引用:
原帖由 carrie@1023 於 2023-10-3 02:52 發表

結婚9年,覺得生活十分困悶,好似家人感但完全無戀愛感覺,老公好,但一D驚喜同情趣都無,覺得好寂寞,有冇sister同我一樣?
必經階段,幾多對持續愛到幾多歲,愛情變親情

有冇小朋友先

結婚後另2一半係你半邊生命,係你下半生每日共同生活既人,根本就取代左你原生家庭既家人,感情變成有如親人咁係必然,大家都將生命時間交託俾對方,其實有咩問題不妨經常講出黎,多d溝通同了解,珍惜對方相處,就自然有咩都能夠碌碌下就過,悶既就搵下節目,唔好唸咁多“理所當然”,緣份既野唔係實有

引用:
原帖由 carrie@1023 於 2023-10-3 02:52 發表

你仲有無同老公約會?一星期可否抽最少半天跟他有2人約會?感情係需要滋養既,乜都唔做感情就會愈來愈淡。你既寂寞感就好似婚內失戀咁,令你有好納悶既感覺。

就算你老公無咩情趣,但簡單搵間餐廳,兩人食餐飯,傾下閒計,我諗他或你都應該有能力做到。

你哋行街仲有拖手嗎?如果無,可以慢慢建立番呢個習慣。牽手會令雙方有被愛被重視既感覺,就算當時無咩想講,大家都會感受到愛意。你試試吧!

中人

引用:
原帖由 橙小姐 於 2023-10-3 20:00 發表

你仲有無同老公約會?一星期可否抽最少半天跟他有2人約會?感情係需要滋養既,乜都唔做感情就會愈來愈淡。你既寂寞感就好似婚內失戀咁,令你有好納悶既感覺。

就算你老公無咩情趣,但簡單搵間餐廳,兩人食餐飯,傾下閒計,我諗他或你都應該有能力做到。

你哋行街仲有拖手嗎?如果無,可以慢慢建立番呢個習慣。牽手會令雙方有被愛被重視既感覺,就算當時無咩想講,大家都會感受到愛意。你試試吧!
多謝你,我試吓

我好明你心情,之前一段婚姻就是這樣、幾年前離了婚再婚,我只可以講要任何一段感情都要保鮮,有小朋友的話也要每星期要有拍拖時間,製造浪漫,最重要係雙方要忍耐同提醒大家,有乜都要講出黎,如果太平淡就會有好多問題發生!

引用:
原帖由 g62c59a479a1b 於 4-10-2023 12:17 發表

我好明你心情,之前一段婚姻就是這樣、幾年前離了婚再婚,我只可以講要任何一段感情都要保鮮,有小朋友的話也要每星期要有拍拖時間,製造浪漫,最重要係雙方要忍耐同提醒大家,有乜都要講出黎,如果太平淡就會有好多問題發生!
多謝提醒

又話男女平等? 情趣嘅嘢, 一定要老公主導架咩?

引用:

困悶:你點先叫困悶、要廣濶天空?

我認為呢度的sister會認為結婚9年係咁、係正常

感情難以保鮮

各自各精彩吧。

如果老公無驚喜更,你就自己製造驚喜,男女都要新鮮感的,將自己打扮靚靚自己開心之餘,又比到老公,有時買蠟燭煎扒聽音樂飲下酒⋯⋯

引用:

系咁架啦, 想驚喜就去蘭記啦, 
飲醉左, 隔離系邊個估你唔到, 可能中坑, 可能西人, 絕對有驚喜, 
再過多二個月驗身, 可能花柳, 可能愛滋,....
如果仲唔夠驚喜, 等十個月隻B系邊個都唔知, 夠驚喜吧 !

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]