• 瀏覽: 2,118
  • 回覆: 12
  • 追帖: 1
通常話步入婚姻嘅雙方要“三觀合”方會長長久久。

所謂“三觀”即係:世界觀、人生觀、價值觀。呢個設定講起來係唔係有d大?有幾多情侶係步入婚姻前真係好好地溝通傾嚇呢三觀?

或者縮細範圍講,又有幾多係真就家庭事物安排,經濟能力分攤,婚姻質素要求進行探討?

大多嘅我地盲終終咁,由因誤解而相戀,又
因了解而分開,再走到老死不相往來嘅地步~

畢竟晌現實中, 三觀唔係一時三刻就睇得清, 同埋有d野後生時未必睇得清...
看來兩個人都在對方身上有課題要學習吧, 有時候係要從痛苦中學習, 所以盲中中就一齊了。

引用:
原帖由 introverdia 於 2023-8-28 17:08 發表

畢竟晌現實中, 三觀唔係一時三刻就睇得清, 同埋有d野後生時未必睇得清...
看來兩個人都在對方身上有課題要學習吧, 有時候係要從痛苦中學習, 所以盲中中就一齊了。
可惜係,再回首,一切皆枉然。
年少輕狂時,有幾多識得且行且珍惜?

引用:
原帖由 本意難平 於 2023-8-28 17:28 發表

可惜係,再回首,一切皆枉然。
年少輕狂時,有幾多識得且行且珍惜?
就係細味左年輕時的遺憾先至真正長大嘛, 成熟了就會遇上更合適的人啦~

曾經放左晌心度的人, 唔係話Let go就Let go, 好明白果種一想起就覺得很可惜既心情....
俾自己時間沈澱下, 唔係邊個既錯

引用:
原帖由 introverdia 於 2023-8-29 10:45 發表

就係細味左年輕時的遺憾先至真正長大嘛, 成熟了就會遇上更合適的人啦~

曾經放左晌心度的人, 唔係話Let go就Let go, 好明白果種一想起就覺得很可惜既心情....
俾自己時間沈澱下, 唔係邊個既錯
U A right, Maybe

覺得心裡卡住時就抒發下

引用:
原帖由 introverdia 於 2023-8-30 10:22 發表

覺得心裡卡住時就抒發下
講得出嘅都唔痛

咁我祝福你早日遇上三觀皆合既對象

引用:
原帖由 本意難平 於 2023-8-28 13:13 發表

通常話步入婚姻嘅雙方要“三觀合”方會長長久久。

所謂“三觀”即係:世界觀、人生觀、價值觀。呢個設定講起來係唔係有d大?有幾多情侶係步入婚姻前真係好好地溝通傾嚇呢三觀?

或者縮細範圍講,又有幾多係真就家庭事物安排,經濟能力分攤,婚姻質素要求進行探討?

大多嘅我地盲終終咁,由因誤解而相戀,又
因了解而分開,再走到老死不相往來嘅地步~
所以而家咁多離婚率?

引用:
原帖由 introverdia 於 2023-8-28 17:08 發表

講得好!

引用:
原帖由 本意難平 於 2023-8-30 10:28 發表

講得出嘅都唔痛
拍拖慢慢日子相處耐咗才知道嘅

引用:
原帖由 UYOUME 於 2023-8-30 11:05 發表

所以而家咁多離婚率?
冇研究過,不過身邊嘅人,結咗婚嘅,可以睇出嘅係:或各有各嘅身心疲憊;或同床異夢,貌合神離;或雞飛狗跳,一地雞毛;雖然FB入面曬美食,曬旅行,曬奢侈品……各盡所能彰顯我好幸福^O^總結係,生活永遠一言難盡

引用:
原帖由 本意難平 於 2023-8-30 11:29 發表

冇研究過,不過身邊嘅人,結咗婚嘅,可以睇出嘅係:或各有各嘅身心疲憊;或同床異夢,貌合神離;或雞飛狗跳,一地雞毛;雖然FB入面曬美食,曬旅行,曬奢侈品……各盡所能彰顯我好幸福^O^總結係,生活永遠一言難盡
對啊,真係一言難盡。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]