• 瀏覽: 8,174
  • 回覆: 75
假設如果准許結婚唯一條件,就是有小朋友。
大家又會唔會結婚呢?

唔會!婚姻=包袱

引用:
原帖由 feefeebebe 於 2023-8-1 22:51 發表

假設如果准許結婚唯一條件,就是有小朋友。
大家又會唔會結婚呢?
唔知婚姻有咩好處

結婚除了合法生孩子,比孩子一個健康的家庭氛圍。。。仲可以強強聯合。。讓大家有互相依靠,互相扶持的作用。人系群居動物,單一生活有問題的情況下都比較孤獨同束手無策。。當然好多人未發生情況下都話過得好好啊。講呢d野的人都系比較失敗的。不論系感情上或者生活上工作上。

引用:
原帖由 卜卜星 於 2023-8-2 10:15 發表

結婚除了合法生孩子,比孩子一個健康的家庭氛圍。。。仲可以強強聯合。。讓大家有互相依靠,互相扶持的作用。人系群居動物,單一生活有問題的情況下都比較孤獨同束手無策。。當然好多人未發生情況下都話過得好好啊。講呢d野的人都系比較失敗的。不論系感情上或者生活上工作上。
前提係要個男人肯唔肯幫手做。女人生完BB3個月後,男人會唔會幫手每晚奏BB,喂奶🍼沖涼、洗BB衫(要分開來洗),每天放工會唔會買餸煮飯,做家務清潔還有晒衫摺衫,BB病咗會唔會請假帶去睇醫生,會唔會幫手BB喂藥、做到呢啲先叫互相扶持!

引用:
原帖由 feefeebebe 於 2023-8-2 11:20 發表

前提係要個男人肯唔肯幫手做。女人生完BB3個月後,男人會唔會幫手每晚奏BB,喂奶🍼沖涼、洗BB衫(要分開來洗),每天放工會唔會買餸煮飯,做家務清潔還有晒衫摺衫,BB病咗會唔會請假帶去睇醫生,會唔會幫手BB喂藥、做到呢啲先叫互相扶持!
講明系有咩好處咯。 好處就系證明的啦。。我米講相互支持咯。。唔系有咩好講啊。

社會需要人力

引用:
原帖由 卜卜星 於 2023-8-2 14:57 發表

講明系有咩好處咯。 好處就系證明的啦。。我米講相互支持咯。。唔系有咩好講啊。
啲男人就係做唔到囉!有幾多個個咁鍾意做呀!你做唔做?

引用:
原帖由 feefeebebe 於 2023-8-2 15:58 發表

啲男人就係做唔到囉!有幾多個個咁鍾意做呀!你做唔做?
我做啊。。我個二女 未到2歲到5歲都系我帶的。。開奶換片。。。接送翻學。。。大女就出外過夜比賽我帶。。錢我穩,老婆系屋企管理好。

引用:
原帖由 卜卜星 於 2023-8-2 17:13 發表

我做啊。。我個二女 未到2歲到5歲都系我帶的。。開奶換片。。。接送翻學。。。大女就出外過夜比賽我帶。。錢我穩,老婆系屋企管理好。
係呀!抵贊喎!不過唔係好多男人都係咁哩!只有大多數人受惠先叫有好處呀!得果伶仃幾個⋯

最大好處就是有個伴

有咩好處一時間講唔出,但從係香港始終仲有咁多人選擇婚姻生活 ,有埋仔女,應該唔會無好處吧

引用:
原帖由 feefeebebe 於 2023-8-2 17:21 發表

係呀!抵贊喎!不過唔係好多男人都係咁哩!只有大多數人受惠先叫有好處呀!得果伶仃幾個⋯
你的老公唔肯幫手湊仔同負擔家務?

引用:
原帖由 tamyy 於 2023-8-2 20:20 發表

最大好處就是有個伴
無結婚就咁係埋一齊都係有個伴喎?

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]