• 瀏覽: 19,646
  • 回覆: 72
  • 追帖: 1
話說星期日放低左畀奶奶幫手湊同老公出去拍拖,食完晚飯
返到屋企見到個女果把頭髮畀我奶奶剪到超短,超似冬菇..........
我見到果下真係想喊出黎,剪碘髮前係咪都問一問我呢?點解要自把自為決定一切?仲要剪到咁!!!!!
我問個女係咪佢自己想剪,佢話唔係,佢唔想剪。仲話畀我知佢好唔開心,依家個頭唔再靚
點解D長輩禁鍾意自把自為決定D野,我忍唔住叫我老公同佢媽講以後有咩決定關於小朋友既一定要通知聲
我老公仲話同完佢媽講.佢媽好唔高興............我心諗我都好唔高興......呻完

好快會長返

要同佢講聲 溝通下 廢事下次佢又自把自為

可能小朋友自己都想剪呢?

妳奶奶真係醒
睇妳地下次仲敢唔敢再放低個女兩個走去拍拖

引用:
原帖由 巨型薄餅 於 2023-7-11 16:05 發表

返到屋企見到個女果把頭髮畀我奶奶剪到超短,超似冬菇..........
我見到果下真係想喊出黎,剪碘髮前係咪都問一問我呢?點解要自把自為決定一切?仲要剪到咁!!!!!
我問個女係咪佢自己想剪,佢話唔係,佢唔想剪。仲話畀我知佢好唔開心,依家個頭唔再靚
點解D長輩禁鍾意自把自為決定D野,我忍唔住叫我老公同佢媽講以後有咩決定關於小朋友既一定要 ...
同佢個仔剪個冬菇頭問下靚唔靚

引用:

點解D長輩禁鍾意自把自為決定D野,我忍唔住叫我老公同佢媽講以後有咩決定關於小朋友既一定要 ...
一位無教養的長者

你奶奶唔預先出聲就幫佢嗰孫女剪短啲頭髮係唔啱, 但係, 樓主你嘅EQ又低咗啲, 對小朋友有壞影響, 只識得嘈, 識得呻, 有用咩? 亦都灌輸偷靚嘅訊息比你個女, 而你個女嚟緊呢幾個月, keep 住唔滿意自己把頭髮嘅負面情緒.  
如果, 事後, 你同你個女講: 噢, 夏天喎, 剪短啲頭髮會涼快啲, 大家會好過啲, 你個女亦會學懂隨遇而安

當住你奶奶剪曬佢個仔啲頭髮,剪到佢個仔成個柒碌咁😤

小朋友冬菇頭好可愛呀

避免呢D情況,自己仔女自己湊番。

引用:

奶奶剪你個女頭髮
你剪返佢個仔條野
咁咪打和囉
你奶奶就會同你講 剪之前係咪都問一問我呢

引用:

你奶奶俾你地話過之後,應該唔會再犯,我有次想放個仔給我媽看一晚,同老公去兩曰𨘋,都給她話(你地去風流快活,留個仔(兩歲)給我湊仔,如果發燒點呀,我聽後心裏很不舒服,以後不會有下次😒

引用:
原帖由 hingfai709a 於 2023-7-12 11:57 發表

你奶奶唔預先出聲就幫佢嗰孫女剪短啲頭髮係唔啱, 但係, 樓主你嘅EQ又低咗啲, 對小朋友有壞影響, 只識得嘈, 識得呻, 有用咩? 亦都灌輸偷靚嘅訊息比你個女, 而你個女嚟緊呢幾個月, keep 住唔滿意自己把頭髮嘅負面情緒.  
如果, 事後, 你同你個女講: 噢, 夏天喎, 剪短啲頭髮會涼快啲, 大家會好過啲, 你個女亦會學懂隨遇而安
who are you to judge人地EQ, 有唔開心上網呻係正常發洩。樓主有即刻同佢老公表達意見,提出改善方法,下次有咩決定要通知,已經無意氣用事。而家連上網匿名呻都俾人話,唔怪得香港咁多人有精神病情緒病,就係你呢啲人逼出黎。
你教人教女,叫佢轉個角度睇件事,係為咗“大家好過啲”,呢個係自欺欺人既行為。唔只係小朋友,作為人,有自己鍾意唔鍾意既野,唔係下下為咗“隨遇而安”就要放棄自己既喜好。如果媽媽suggest個女,下次可以表達自己意見,放膽講出自己想既野,唔係長輩講既野就要跟哂。咁樣仲有可能避免下次同類型事件發生,而唔係只係自欺欺人喺度令自己“好過啲”囉

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]