• 瀏覽: 41,652
  • 回覆: 45
  • 追帖: 2
DL

引用:
原帖由 lhcdims 於 2023-6-28 23:03 發表

咩叫層樓係佢呀?夫婦財產係共同擁有架!離婚你囉佢份糧差唔多一半架!
夫妻財產確係 係共同擁有,所以我諗佢宜家諗住駛橫手趕咗我地走先,之後佢應該有其他預謀!佢以前做事都係咁樣既作風,所以我宜家未知該點做好。

引用:
原帖由 lhcdims 於 2023-6-28 23:10 發表

咁咪離婚囉佢超過一半財產囉!連埋佢份糧!有證據佢出面有女人仲可以囉多 D!
佢就係唔想等兩年,要我馬上同佢簽紙,想同小三名正言順一齊。

引用:
原帖由 seiyachan 於 2023-6-29 00:16 發表

下, 唔係麻, 你唔好老點喎, 同意離婚點分? 要睇個離婚協議係點喎, 你估個男會自動寫分一半身家同未來月薪? 呢d唔大家同意就要等官判。我都係諗, 所以要搞清楚。
應該由個官判比較合理

引用:
原帖由 Supportwoman 於 2023-6-28 23:36 發表

大前題就係要簽紙同意離婚先有得分囉!一日未簽紙同意離婚,分條毛?
係㗎,所以佢咪想逼宜家簽紙,仲話要同佢傾,佢眞係全為自己著想。

引用:
原帖由 投機大師 於 2023-6-29 05:36 發表

比錢搵私家偵探攞證據,呢d招數電視都有教啦。
同小三的證據?

引用:
原帖由 投機大師 於 2023-6-29 07:50 發表

當然啦,然后你可以申請離婚,個官會識判,你老公出軌還有其他問題全部同個官講,可能離婚你占大份,因為你還有兩個小朋友
以我理解,離婚唔會因為出軌而分多D吧?無論將來點,到最後離婚,我依然相信法庭會公平判。但目前我係唔想同意離婚,可以有乜辦法對應佢。

引用:
原帖由 andyyyy 於 2023-6-29 06:58 發表

你都多舊魚!男人變心就一定係女人錯,你同佢老公都唔係相差好遠!樓主個問題自己唔知道唔通你知道?你係佢老公?
你講得好啱呀,就算我地之間有咩問題都好,起碼要照顧到兩個小朋友,但佢變咗心之後眞係可以對小朋友不聞不問,甚至連家用都唔畀,淨係向住出面個女人。

引用:
原帖由 投機大師 於 2023-6-29 07:58 發表

你可以點樣?勉強無幸福,有必要嗎?小朋友見你唔開心都會唔開心。
我並不是想勉強啲乜,只係想佢付出應有的代價。可能有人會覺得我放唔下憤怒,我一個女人仔又可以做D咩,我只係想帶住兩個小朋友有安穩既日子,佢都唔畀。

引用:
原帖由 Canno3721 於 2023-6-29 08:24 發表

呢啲仆街唔好留戀,佢要離就同佢分身家,佢有責任給小朋友善養費,你辛苦幾年申請公屋,有必要亦可以申請綜援,帶住小朋友堅強生活,將來小朋友長大出身你可以安享晚年。
係呀,我宜家畀佢威逼到心理壓力好大,感到好痛苦。佢為咗自己既利益,想盡辦法計謀趕盡我地。以前都信晒佢,同佢協議畀佢自由,每個月定時畀小朋友生活費。宜家佢連家用都唔想俾了,仲想快快離婚更自由佢既人生。而我除左帶住兩個小朋友,我連日常生活都要諗,眞係就快畀佢逼死。

引用:
原帖由 IamErine 於 2023-6-29 11:20 發表

婚姻居所佢無得搞你,你地屋企附近所有地產代理放風呢個單位打緊爭產官司,咁就無地產會接呢個盤,當進入法律程序時而未有任何判決前,你係有權住喺婚姻居所內,至於名係佢又如何,判決係以各一半為原則,就算你無攞過一亳子出嚟,自己揾一個專打離婚嘅律師代表你,收費方面只是分段收費,每做一些行動才會出單收費,不會一次要你比好多錢,如果你都認為係必然離婚,反而由你出手先會著數少少,把自己素造成受害者,個官會質對方 ...
唔好意思,我想知 由你出手先會著數少少?意思係指?

引用:
原帖由 工廠男 於 2023-6-29 09:30 發表

家事法庭唔係你諗甘樣!
唔係層樓佢名就係佢。
搵律師問清楚。
一般案例,有小朋友一方係大哂,屋都可以歸你住,住到小朋友18歲,法官有權訂契唔比佢賣樓。
我諮詢過幾個律師,講法都有啲唔同。如最後屋歸我,住到小朋友18歲?咁佢會繼續供?

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]