• 瀏覽: 41,575
  • 回覆: 250
  • 追帖: 2
如果樓主真係咁緊張層樓
首先去家事法庭存檔一份Form A既文件
內容填個物業資料及追討邊一種ancillary relief
之後攞份certified copy登記上土地註冊處
咁層樓就唔會賣得出

引用:
原帖由 笨豬傻咪 於 2023-6-29 09:59 發表

如果樓主真係咁緊張層樓
首先去家事法庭存檔一份Form A既文件
內容填個物業資料及追討邊一種ancillary relief
之後攞份certified copy登記上土地註冊處
咁層樓就唔會賣得出
專業啊

引用:
原帖由 Mandy02 於 2023-6-28 23:04 發表

佢諗住一毫紙都唔好分比你最好
你有小朋友,佢必須比

引用:
原帖由 Mandy02 於 2023-6-28 23:08 發表

夫妻財產確係 係共同擁有,所以我諗佢宜家諗住駛橫手趕咗我地走先,之後佢應該有其他預謀!佢以前做事都係咁樣既作風,所以我宜家未知該點做好。
層樓得佢名?
你有冇出錢買?如果有要保存證據,加上你有小朋友,層樓分分鐘你既。

引用:
原帖由 Mandy02 於 2023-6-29 00:30 發表

係㗎,所以佢咪想逼宜家簽紙,仲話要同佢傾,佢眞係全為自己著想。
就算佢對你冇感情,都應該照顧自己仔女,連仔女都唔照顧,真係冇人性

引用:
原帖由 cmk0160 於 2023-6-29 01:43 發表

剪咗佢之後先好簽紙同佢離婚
唔好亂教人啦!
人哋仲有2個小朋友照顧。
剪咗佢,咪要坐監?
心唔係自己度既男人留黎冇意思。
好彩我老公只愛我一個啫。

引用:
原帖由 morning521 於 2023-6-29 05:40 發表

先冷靜,事實無灣轉就為小朋友著想,男方的確去得好盡,看來你好難令佢回心轉意。現實地,如果可以的話,你先回外家,如實向自己父母報告,可分擔自己情緒。你看清楚這男人,就下定決心做好自己,堅強生活。同家人傾好重要,不要怕羞。
回外家,層樓真係冇埋啦!
講真冇小朋友,層樓唔要都冇所謂,有小朋友就唔係甘講

引用:
原帖由 860 於 2023-6-29 06:11 發表

一隻手掌拍唔響丶-條匙唔會響

整定
搵區議員

引用:
原帖由 超級扁扁的妹頭 於 2023-6-29 06:56 發表

物業未夠3年可能係負資產,分唔到乜
有首期

引用:
原帖由 andyyyy 於 2023-6-29 06:58 發表

你都多舊魚!男人變心就一定係女人錯,你同佢老公都唔係相差好遠!樓主個問題自己唔知道唔通你知道?你係佢老公?
一個巴掌拍唔響
導致甘,雙方都有問題!
不過男人唔要個老婆唔緊要,但小朋友應該要負上責任。

引用:
原帖由 Mandy02 於 2023-6-28 18:06 發表

結婚差唔多十年,有兩個小朋友,對方出軌被踢爆後想要同我離婚。目前有物業,係佢個名,佢供緊,買咗未夠3年,估計佢應該唔會賣。

佢想離婚,但我唔同意,佢精心部署離婚,想分居兩年後單方面申請。幾個月前佢選擇搬出去住,宜家突然又話想即時攪離婚,逼我同佢簽紙。若然我唔同意離婚,佢話層樓唔畀我同小朋友住,佢會租出去,會趕我地走,又話會租過另外一個地方畀我地住。當然我絕對唔同意,亦都唔想。我曾經畀佢呃呃騙騙 ...
婚姻居所佢無得搞你,你地屋企附近所有地產代理放風呢個單位打緊爭產官司,咁就無地產會接呢個盤,當進入法律程序時而未有任何判決前,你係有權住喺婚姻居所內,至於名係佢又如何,判決係以各一半為原則,就算你無攞過一亳子出嚟,自己揾一個專打離婚嘅律師代表你,收費方面只是分段收費,每做一些行動才會出單收費,不會一次要你比好多錢,如果你都認為係必然離婚,反而由你出手先會著數少少,把自己素造成受害者,個官會質對方多啲。

去到咁地步仲上嚟問嘜柒呀?

個男人走就走梗,拿拿林去問律師點做攞到你應得既最大利益啦,總之為你兩個寶貝而合法地去做,就冇錯啦

律師啦  無需要的婚姻

引用:
原帖由 Mandy02 於 2023-6-28 18:06 發表

結婚差唔多十年,有兩個小朋友,對方出軌被踢爆後想要同我離婚。目前有物業,係佢個名,佢供緊,買咗未夠3年,估計佢應該唔會賣。

佢想離婚,但我唔同意,佢精心部署離婚,想分居兩年後單方面申請。幾個月前佢選擇搬出去住,宜家突然又話想即時攪離婚,逼我同佢簽紙。若然我唔同意離婚,佢話層樓唔畀我同小朋友住,佢會租出去,會趕我地走,又話會租過另外一個地方畀我地住。當然我絕對唔同意,亦都唔想。我曾經畀佢呃呃騙騙 ...
你才是渣,離婚有乜唔同意。
只要一方認為不能共同生活就應該離。

樓主, 如果你離婚, 錯不在你, 好大機會可以分到贍養費. 而且, 單親家庭申請公屋, 會比普通家庭快啲上樓嘅. 
咁, 仲使乜忍嗰個賤男呢?

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]