• 瀏覽: 41,577
  • 回覆: 250
  • 追帖: 2
引用:
原帖由 Mandy02 於 2023-6-29 08:30 發表

係呀,我宜家畀佢威逼到心理壓力好大,感到好痛苦。佢為咗自己既利益,想盡辦法計謀趕盡我地。以前都信晒佢,同佢協議畀佢自由,每個月定時畀小朋友生活費。宜家佢連家用都唔想俾了,仲想快快離婚更自由佢既人生。而我除左帶住兩個小朋友,我連日常生活都要諗,眞係就快畀佢逼死。
找社工及社區律師免費資詢如何處理,你帶住小朋友所有利益法官都會判給你,打電話給他父母投訴他有多仆街!亦都通知所有親朋戚友此人的罪行。

引用:
原帖由 airforce3 於 2023-6-29 06:42 發表

根據法律,如果層樓係婚後佢先買,你可以分佢一半。而且,佢要負責 膳養費,直到小朋友16定18。
總之問定律師意見。
千奇唔好搬走,你預咗佢掉走你啲嘢
香港冇呢D法律,亦冇婚前婚後財產概念
只要係合法夫妻,自住物業就係婚姻居所,雙方都有權claim,其他財產,就要考慮雙方財務狀況,有冇負債,結婚年期,有冇仔女等,不是簡單50/50的,但一定對窮的一方有利😏

引用:
原帖由 Supportwoman 於 2023-6-28 20:26 發表

樓主,老實講層樓係佢的,你有無得留低係佢去決定。而你可以令到個男人變成咁,你都真係有你自己既問題而你自己唔知道。無論如何,既然大家已經去到呢個地步,就不如傾下離婚條件,簽紙離婚大家無痛苦。
搵律師啦

引用:
原帖由 溫暖善變的扭蛋 於 2023-6-28 19:50 發表

呢D衰男人會有報應。
搵律師尋求最大的生活保障

感謝

要嗱嗱臨搵個律師即刻簽紙離婚然後分佢一半身家,越拖得耐你就越蝕章,反正你哋都冇晒感情根本唔使同佢客氣!

最關鍵資料樓主全部冇講:
自己有冇穩定收入,層樓仲有幾多按揭,手上有幾多錢?離婚就一定,無謂賴死連尊嚴都輸埋
除非人工好高/自己名下有其他物業,否則冇理由同兩個仔女搬走咁蠢。如果渣男一早轉移資產/火速再婚,贍養費凍過水,一筆過拎得幾多得幾多

越亂,越要冷靜

有問題,必然有方法

日日渣男渣男咁叫有咩用?
只係沉迷詛咒佢,問題都唔會消失!

引用:
原帖由 Mandy02 於 2023-6-28 18:06 發表

結婚差唔多十年,有兩個小朋友,對方出軌被踢爆後想要同我離婚。目前有物業,係佢個名,佢供緊,買咗未夠3年,估計佢應該唔會賣。

佢想離婚,但我唔同意,佢精心部署離婚,想分居兩年後單方面申請。幾個月前佢選擇搬出去住,宜家突然又話想即時攪離婚,逼我同佢簽紙。若然我唔同意離婚,佢話層樓唔畀我同小朋友住,佢會租出去,會趕我地走,又話會租過另外一個地方畀我地住。當然我絕對唔同意,亦都唔想。我曾經畀佢呃呃騙騙 ...
應該唔駛驚,你可以分佢一半身家,佢仲要比贍養費你,層樓比唔比你唔係佢話事的,係個官話事的,揾個律師攪攪佢

引用:
原帖由 Mandy02 於 2023-6-28 18:06 發表

結婚差唔多十年,有兩個小朋友,對方出軌被踢爆後想要同我離婚。目前有物業,係佢個名,佢供緊,買咗未夠3年,估計佢應該唔會賣。

佢想離婚,但我唔同意,佢精心部署離婚,想分居兩年後單方面申請。幾個月前佢選擇搬出去住,宜家突然又話想即時攪離婚,逼我同佢簽紙。若然我唔同意離婚,佢話層樓唔畀我同小朋友住,佢會租出去,會趕我地走,又話會租過另外一個地方畀我地住。當然我絕對唔同意,亦都唔想。我曾經畀佢呃呃騙騙 ...
同律師商量同你老公計到盡, 贍養費乜費物費

其實你應該收集佢出軋證據,自己直接搵律師傾應該點做,同你老公傾我驚你又被呃

引用:

咁仆街嘅男人!

引用:

佢資產你可以分一半,當然錢佢可以轉走,物業如果唔賣你可以分!我覺得在佢未能賣物業前離婚,你重有得分,人的心變了,冇得救,早d脫苦海!希望你將來再找到幸福!

引用:
原帖由 紅豆布丁 於 2023-6-29 09:03 發表

其實你應該收集佢出軋證據,自己直接搵律師傾應該點做,同你老公傾我驚你又被呃
做法正確👍

離婚后,子女趕緊改自己姓啦,和渣男徹底脫離關係,又可以傳宗接代

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]