• 瀏覽: 9,691
  • 回覆: 88
引用:
原帖由 我有說話未曾過 於 2023-2-7 21:57 發表

對住D人渣好難冷靜
始終一家人,對你有養育之恩

引用:
原帖由 babylima 於 2023-2-7 22:04 發表

始終一家人,對你有養育之恩
一家人就吾會因少少事就打我啦,同成日咒我死

引用:
原帖由 我有說話未曾過 於 2023-2-7 22:17 發表

一家人就吾會因少少事就打我啦,同成日咒我死
家家有本難念的經,同埋你阿爸可能有anger issue

引用:
原帖由 babylima 於 2023-2-7 22:49 發表

家家有本難念的經,同埋你阿爸可能有anger issue
我同佢不嬲都有積怨,大家都睇大家吾順眼

引用:
原帖由 我有說話未曾過 於 2023-2-6 22:46 發表

本人是女性,自懂事以黎我同個衰老豆就好似仇人一樣,成日可以為一個眼神一個動作,而嘈起上黎,但一直都只係嘈而從來都冇動過手,但今次居然因為打左個乞痴就嘈起上黎,嘈吓嘈吓個賤人就推我,跟住我就踢番佢,佢就打左一拳落我塊面度,你地大家話我個衰老豆係咪有精神病㗎,因為噤都可以打我,我真係好想一刀劈死佢呀!
報冬張

引用:
原帖由 我有說話未曾過 於 2023-2-7 23:07 發表

睇黎你同阿爸都係性格剛烈嘅人,既然你無錢搬走,你都要面對現實,建議你去搵社工睇吓可唔可以緩和及改善雙方嘅關係

引用:
原帖由 好鐘意講廣東話 於 2023-2-7 05:22 發表

報警啦
呢啲擺到明係家暴

引用:
原帖由 Esteem 於 2023-2-7 23:24 發表

睇黎你同阿爸都係性格剛烈嘅人,既然你無錢搬走,你都要面對現實,建議你去搵社工睇吓可唔可以緩和及改善雙方嘅關係
正係我一個改變冇用㗎,要雙方先有用。

引用:
原帖由 今天外圍的採購 於 2023-2-8 04:10 發表

呢啲擺到明係家暴
噤又冇噤誇張,打過一次啫。

引用:
原帖由 我有說話未曾過 於 2023-2-7 12:57 發表

有瘀傷,告佢,個賤人會坐監嗎?
有傷已經係傷人啦!係未有造成更大悲劇前,早啲報警啦!

引用:
原帖由 好鐘意講廣東話 於 2023-2-8 14:38 發表

有傷已經係傷人啦!係未有造成更大悲劇前,早啲報警啦!
再有下次我一定報警拉個賤人

搵份經理做,搵到多個錢就可以搬扯

搬出去同人住 我都係咁

引用:
原帖由 我有說話未曾過 於 2023-2-7 23:07 發表

但佢始終養大你

引用:
原帖由 我有說話未曾過 於 2023-2-8 12:59 發表

正係我一個改變冇用㗎,要雙方先有用。
你首先單獨見社工,講俾佢聽你同老豆水火不容嘅關係,要見幾次,社工了解咗個情況,就會單獨約見你老豆,又要見幾次,跟住你同你老豆一齊見,又要見幾次,希望大家多溝通講出相處嘅難處,整個流程需時幾個月,你要有耐性呀,關係慢慢摸索,唔好以為一步登天,或者見完社工,都無乜用都未定,你都要有心理準備,唔係個個case都改變到目前嘅處境,但係兩父女肯一人行一步,良好嘅關係就慢慢建立。明愛向晴軒有熱線,佢地會轉介你去就近嘅明愛中心見社工,有野坦白講講,唔好隱瞞,否則社工幫唔到你幾多

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]