• 瀏覽: 31,431
  • 回覆: 28
幾年前朋友介紹左個荀盤,因為日後仲想置業,所以好趕急情況下落左女朋友名首期供樓所有錢都係我出,我地一齊同居,佢有時就買下日用品咁

之前疫情好多時佢都冇工開,係屋企訓到下午,我就負責搵錢
一齊左9年,以前都ok,但而家已經對佢冇乜感覺,我哋好早拍拖已經同居,冇晒激情,連搞野都冇搞,而家想分手又處理唔到層樓
佢又成日轉工,放假就帶班朋友上黎屋企開party,已經聽過有人教過佢,如果有咩事賤賣左個單位而家好似被人鏈住個春袋咁,

佢淨係識扮到靚一靚去玩,放上ig,去飲酒
根本唔係我理想老婆,我真係唔想咁樣對住佢一世

自己當時on9用左佢個名,d朋友仲問我地幾時結婚,結婚仲要被攞正牌分身家就慘,
搞到兩頭唔到岸

引用:
原帖由 A-Dolphin 於 2023-1-29 12:33 發表
賣樓一人一半,既然感情淡咗分手係冇辦法,我估佢都係等你出聲分錢
我哋未結婚,同埋買呢層樓佢一蚊都冇出過,而家就係驚一講分手,佢賣左層樓袋錢

引用:
原帖由 sugar12 於 2023-1-29 12:51 發表
層樓只有女友名,無你名??有無咁搞笑
我都知太on9,因為當時冇諗太多,諗住大家都有個信任

引用:
原帖由 A-Dolphin 於 2023-1-29 12:33 發表
賣樓一人一半,既然感情淡咗分手係冇辦法,我估佢都係等你出聲分錢
佢一路有迫婚,唔覺得我地會分手…

引用:
原帖由 A-Dolphin 於 2023-1-29 20:44 發表

最好大家講清楚囉,你女朋友跟咗你咁耐,分一份都好應該,另外唔啱就唔好再拖,浪費佢啲青春
平時所有野已經係我出晒,佢自己搵錢都係自己洗,我唔洗佢出
咁你認為分一份應該係點計?難怪香港地做女人咁著數,買樓結婚比禮金乜都係男人出晒錢

引用:
原帖由 A-Dolphin 於 2023-1-29 21:53 發表

係咁架啦,香港地男人要大方啲,男人玩到60有錢仲有女埋身,女人比咗最好既20年時間你,當比錢買都要嘅
我都好大方架啦,咁多年飲飲食食,住,旅行都係我出,包包都買左幾個,呢d都可以嘅,自己有能力咪盡做
只係呢次真係頭痕,講緊係幾球,如果係值得又有咩所謂,因為呢幾年慢慢對佢無晒感覺,佢又連少少都冇付出過,淨係旨意我
佢成日要活在當下,吃喝玩樂,影靚相放上網,
帶朋友上黎show off
如果佢係有心想組織家庭,點解唔可以擺個心出黎,
儲下錢,plan下將來計劃,
咁樣就算要分返份都冇問題
我做野好忙好大壓力,都係想生活好啲,而家好似養緊個女咁….

引用:
原帖由 瑤瑤Yeung 於 2023-1-30 01:23 發表
你好大機會拎唔返? 你同佢一齊咁多年佢係點嘅人都清楚
啱啱一齊嗰時我搵得唔多,大家都好慳,慢慢工作越嚟越順利,佢就越嚟越大洗

引用:
原帖由 陽光天真的嬌 於 2023-1-30 13:33 發表

你越諗埋一邊越辛苦,話哂一齊九年,點都要有d 責任。諗真d 佢又唔係做錯左野,同佢傾下睇下佢咩口風先la
其實我係想大家和平分手係最好,不過佢有朋友曾經提議過,如果有咩風吹草動,佢就賣咗層樓袋錢,
雖然講緊大家一齊咁多年,
都好似家人咁,但係最後如果處理得唔好就好麻煩㗎啦,我當然想大家都好,我亦都唔介意俾錢佢,可能幾十萬都ok,但始終講緊幾百萬,都係我自己辛苦搵返嚟

引用:
原帖由 陽光天真的嬌 於 2023-1-30 13:34 發表

佢知唔知先😶 定你一路只係黑面?
有去傾過叫佢搵工,儲錢,一齊分擔家務,
但係佢好似越嚟越懶散,又同啲friend講到我好有錢
佢根本就係想過公主生活,而唔係ready想成家立室,就算結婚都係我一個人儲錢,我一個出晒,咁我寧願拍拖算

引用:
原帖由 油站粗野的妹頭 於 2023-1-30 13:58 發表
買同供都係你,突然間講分手佢會唔會反轉豬肚就係屎?同埋你話佢都逼婚,你依家先話分手真係會好嬲架
咁如果一路拖住,到佢35,36我先話唔會結婚咁樣咪仲衰

引用:
原帖由 keikei97 於 2023-1-30 12:03 發表
9年過去左先至話唔係理想老婆,就算佢點唔好,佢最靚既9年青春都比左你,你又點賠比人?
咁我都一樣有付出青春,而且大家有冇睇內文,
而家連搞野都唔比搞,我要自己喺房打飛機。
番屋企對我都呼呼喝喝

引用:
原帖由 酒店純情的魚蛋 於 2023-1-30 14:48 發表

樓主唔on居都on居左,落兩個人名就正常啫,自己咁辛苦比首期,供樓⋯⋯層樓無名?惟今之計要取巧d方法,你同佢講要搞生意或換樓,lam掂佢賣左層樓變現金先,再想辦法令佢嘔返d現金出嚟,到時好好哋比番3,40萬佢生活啦,就算證明到層樓係你比首期同供,打官司要返層樓都要幾年時間同一筆可觀律師費啦,你自己死蠢又要變心,承擔吓後果啦,你宜家同條女反面,你仲死得快d,一無所有😢
多謝你認真回覆,當然我梗係有證明係我供我俾錢,同埋都有喺律師樓簽咗授權,我都可以買賣,問題係驚佢搶先一步,同埋搞到最後要不歡而散,最好就係可以冷靜解決件事

引用:
原帖由 人妖怪物作死 於 2023-1-30 15:16 發表

你又真係蠢咗, 依家女人好恐怖
我老婆未婚時對媽子好好, 而媽子有物業(3房私樓)
老婆成日游說媽子將層樓轉我名, 媽子唔肯, 老婆開始對媽子單單打打及黑面!
我知我老婆咩計劃, 佢想媽子物業轉我名, 甘我名下財產佢分一半。
真係好多原因令我心淡架。
佢有親人做保險然後佢叫我幫襯,我有個budget,上到佢先知原來佢吹到我一年搵幾百萬,搞到佢家人以為我撈得好掂,sale我買啲貴儲蓄plan,
我唔買條友仲寸9我,我都呑左佢
其實好多事搞到我心灰意冷,而且我出面都無第二個,我連打飛機都無意欲!

引用:
原帖由 人妖怪物作死 於 2023-1-30 15:19 發表

男人冇青春? 得你女人有?
咁坦白講,我亦都一樣我付出9年,好多人拍10年8年都分手,難道條條仔都要賠償返幾十萬比女仔??

引用:
原帖由 平靜平等的測驗 於 2023-1-30 15:36 發表

你做人唔好咁賤好唔好

不過如果啲錢係你出嘅 其實佢一毫紙都分唔到

重點係要證明到由你戶口去供款
因為我想分手所以叫好賤?
我冇話唔分番錢比佢,都冇攞佢錢,

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]