• 瀏覽: 8,043
  • 回覆: 56
  • 追帖: 1
自己一個人住,煮餸唔叻,間唔中痴親戚屋企飯食,但間唔中要睇人面色受氣,有冇咩地方可以有屋企飯食?唔想食太多街外野

引用:
原帖由 kyi 於 2023-1-23 22:56 發表
自己一個人住,煮餸唔叻,間唔中痴親戚屋企飯食,但間唔中要睇人面色受氣,有冇咩地方可以有屋企飯食?唔想食太多街外野
乜嘢親戚先

引用:
原帖由 7月後的花花 於 2023-1-23 23:03 發表

乜嘢親戚先
阿爸個邊啲親戚

引用:
原帖由 kyi 於 2023-1-23 23:30 發表

阿爸個邊啲親戚
姑媽個D?

引用:
對住d親戚食飯
一定受氣

所以唔出席

引用:
一係每餐比返一千蚊,一係載眼罩 再去痴親戚食飯吧⋯⋯

引用:
不是每個人煮食都是天才,樓主多練習,雖然不一定能達甚麼廚神境界,但一定會有進步。

引用:
凡事總要付出代價,吾想睇人面色咪自己煮囉!我以前都煮得吾好食,亞媽走咗就唯有自己煮,吾通餐餐食外賣咩,煮食既嘢多啲練習吸收經驗,自然就會好起來,加油💪

引用:
原帖由 pb2400c 於 2023-1-24 10:53 發表

不是每個人煮食都是天才,樓主多練習,雖然不一定能達甚麼廚神境界,但一定會有進步。
我做女果陣煮嘢都吾好食,後來煮得多又睇得多,連斬雞都可以自己斬,都係靠去燒臘檔買雞睇人點斬雞渣

youtube有好多懶人頻道,教你用常見食材同簡易步驟煮餸,簡單到一磚軟豆腐清蒸再加焙煎芝麻醬,值得一睇。

痴人食飯就梗係睇人面色 有想食住家飯自己又唔識煮 邊有咁著數?

識個男朋友/女朋友,講明識煮飯優先。

引用:
又要馬兒好,又要馬兒不吃草?🤷🏼‍♂️

白飯, 雞蛋, 沙律菜, 熱水煮肉片/牛肉片夠清淡幫到你

用錢解決到既就唔係問題啦, 請個鐘點工人返黎煮飯咪得囉

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]