• 瀏覽: 41,945
  • 回覆: 76
有冇人同我一樣一收到利是就會忍唔住即係拆左佢,但當住人面拆又好冇禮貌,所以以往我都會一返到屋企就會拆晒佢。但老一輩成日都話我咁快拆唔好,啲財咁就聚唔到啦。

其實我都唔係好信呢啲新年禁忌,但咁大個人到而家都仲係發唔達,諗緊係唔係都同我咁早拆利是有啲關係。所以諗住今年忍下手,等到正月十六後先拆利是,睇下可唔可以改善下我嘅財運。

但我覺得我會忍唔住手就拆左,唔知大家有咩方法可以忍住唔拆利是?

首先你要有錢喺身先忍得住

引用:
原帖由 我係癲佬 於 2023-1-18 16:26 發表
有冇人同我一樣一收到利是就會忍唔住即係拆左佢,但當住人面拆又好冇禮貌,所以以往我都會一返到屋企就會拆晒佢。但老一輩成日都話我咁快拆唔好,啲財咁就聚唔到啦。

其實我都唔係好信呢啲新年禁忌,但咁大個人到而家都仲係發唔達,諗緊係唔係都同我咁早拆利是有啲關係。所以諗住今年忍下手,等到正月十六後先拆利是,睇下可唔可以改善下我嘅財運。

但我覺得我會忍唔住手就拆左,唔知大家有咩方法可以忍住唔拆利 ...
只要銀包仲有閒錢去㩒鍾,都未洗拆利是

折利是都係人情世故,有時早啲知道人哋封幾錢捭你或者你啲細路,第日自己封返捭人都識做嘛。不過都只係折開望一望,一向都係睇完放返入個利是封,過咗年先真正掉咗個利是封keep好啲銀紙。
唔折利是要忍嘅咩?我就從來無呢個感覺。

引用:

但我覺得我會忍唔住手就拆左,唔知大家有咩方法可以忍住唔拆利 ...
你收到利是後馬上交俾媽媽,叫佢幫手保管住啲利是,到初十六之後先一次過俾返你。

有$唔志在咪唔使咁快拆

交比人保管啦

窮撚基因無計 多數都冇自制力 就算俾你有錢揸手都留唔住 算把啦

引用:
原帖由 半夜發現了主角 於 2023-1-18 17:53 發表
首先你要有錢喺身先忍得住
唔怪得我都忍唔住

引用:
原帖由 絕情十二少 於 2023-1-19 00:12 發表

你收到利是後馬上交俾媽媽,叫佢幫手保管住啲利是,到初十六之後先一次過俾返你。
我怕媽媽唔畀番我,我細個果陣佢都係咁

引用:
原帖由 luckybaby! 於 2023-1-19 00:31 發表
交比人保管啦
我怕拎唔番番嚟

引用:

拒絕收利是! 話你D子孫剛死了在牆,白事不收利是!

引用:

又唔係等錢使, 我D利是係唔拆嘅
最近幾月, 因為搬屋係到執野, 先拆晒D利是

引用:
原帖由 我係癲佬 於 2023-1-19 12:14 發表

我怕媽媽唔畀番我,我細個果陣佢都係咁
應該唔會掛,除非你平時無俾家用屋企😂

延遲滿足嘛
你能夠忍住,咪將來有出色囉
忍唔住嘅,咪將來無出色囉
心理學幾經典嘅例子

主題標籤 #大好錢兔
鍵盤翻頁