• 瀏覽: 13,687
  • 回覆: 41
自結婚後就住在母親送的房子,一家三口生活了多年,近日妹妹從外國回港, 引起生活習慣的改變,太太想改善居住環境去買一間較大的房屋, 我有能力買但我卻覺得現在樓價仍然較貴想錢賺錢再投資,叫她再等多一兩年。太太是一個近乎完美的妻子,我已經後悔多年來未能給予她理想的生活, 我應該不理是否樓價太貴現在就去買嗎?大家有什麼建議?

引用:
原帖由 Iwrl 於 2023-1-15 21:01 發表
自結婚後就住在母親送的房子,一家三口生活了多年,近日妹妹從外國回港, 引起生活習慣的改變,太太想改善居住環境去買一間較大的房屋, 我有能力買但我卻覺得現在樓價仍然較貴想錢賺錢再投資,叫她再等多一兩年。太太是一個近乎完美的妻子,我已經後悔多年來未能給予她理想的生活, 我應該不理是否樓價太貴現在就去買嗎?大家有什麼建議?
首先, 你太太是完全明白你遲D買的理由, 對嗎?
第二, 你愛護太太之情, 已經是急不及待。
第三, 早與遲去換樓是比多了兩者差價, 不是沒有能力, 對嗎?

答案 :
將來加息期完結, 樓價依然睇好, 如果很大升幅, 那麼比較起現在或摸底價便可能相差無幾, 既然老婆是你最重要的人, 就不要計較了!

引用:
我覺得要睇幾樣嘢,你有無小朋友或打算要小朋友?甚至打算要有幾多小朋友?呢樣影響你買樓嘅大細同會唔會短期會有換樓嘅需要,另外,你供得起係講緊分幾多年供?你分十年供,會遇到負資產嘅機會係細過分三十年供,但每個月嘅供樓壓力就會好大而剩低嘅錢會少好多,再,你份工係咪可以幾穩陣咁幫你供到咁多年樓?
啲樓仲會唔會跌我就唔知,不過最緊要兩公婆好好傾,唔好覺得欠咗對方所以好倉猝咁決定,買樓係件大事,會影響你未來嘅生活,所以要一齊決定,一齊孭鑊,唔好到時你blame我,我blame你,我同我老婆經歷過負資產,一齊頂住,之後蝕住咁換樓,亦一齊決定短年期供,而家供完咗就輕鬆好多。

有能力應該買,疫情加息移民潮封關全部出哂,香港樓跌唔過三成,以前97 一下就無五成了,現在買唔係 sure win, 但風險巳不太高,而且重點係你有能力,有能力讓好太太舒舒服服,你就勇往直前揾錢,甘先係正路。

另外,睇你同妹妹感情好唔好,我父母層居屋都係留俾我妹,因為我巳有一層自住,一層放租。我妹係獨身,佢都係講明留俾我大仔。

如果公平D,日後賣舊居同妹分錢,或者半價賣舊居予妹妹亦可。

引用:
聽老婆話就好了,買間佢喜歡的房子! 誰知道下年樓市升定跌? 睇啱合價就買。

我會揀D 新界 萬一二蚊 千幾尺分層私樓, 至少夠住 就算跌咪住下先 唔換樓也可以。
當然如果有錢 係可以買D 二三萬一尺的。

有錢我都買啦, 你仲等 ?

依家樓價已經接近臨界點
唔買等幾時

引用:
原帖由 little_lam 於 2023-1-15 22:25 發表

我覺得要睇幾樣嘢,你有無小朋友或打算要小朋友?甚至打算要有幾多小朋友?呢樣影響你買樓嘅大細同會唔會短期會有換樓嘅需要,另外,你供得起係講緊分幾多年供?你分十年供,會遇到負資產嘅機會係細過分三十年供,但每個月嘅供樓壓力就會好大而剩低嘅錢會少好多,再,你份工係咪可以幾穩陣咁幫你供到咁多年樓?
啲樓仲會唔會跌我就唔知,不過最緊要兩公婆好好傾,唔好覺得欠咗對方所以好倉猝咁決定,買樓係件大事,會影響你 ...
‘供住’ 同 ‘供完’ 跌除咗少咗被 Call loan 風險, 其實條數一樣

既然有能力買樓,又希望給她理想生活,一個字:買

依家樓價貴,過幾年再買

有能力就買,自己樓,會用心改善層樓俾自己住得舒服好多。

引用:
有能力就應該改善居住環境

記住,買5百萬樓以而家利息其實供出嚟最少8,9百萬

賣左而家住緊果度, 再買兩間細既, 一間俾你媽同妹住, 一間稍為大少少既同老婆同未來孩子住

賣樓比其他錢搵錢方法更有效

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]