• 瀏覽: 19,360
  • 回覆: 146
個個都唔比家用,我都唔想比

兩老七十多歲,住自置物業,每月有被動收入大約3萬

大家姐一家BNO走難去了英國就再無比錢。
阿哥已婚一家三口同爸媽同住,無比家用,無比水電媒,只係間中買餸返屋企一齊食飯,大時大節都唔會比錢爸媽,只係生日那餐會埋單。但佢搵好多錢架,出面亦都有樓空置唔住。
二家姐未結婚都係同爸媽住,近排經濟困難已經無比成年家用。
我未婚已經搬離開屋企十幾年,無間斷地比家用。最近覺得同住痴飲痴食就老馮唔比錢,我為乜要繼續比呢??父母都好慳儉,我啲錢只會令儲蓄增多,最後遺產得益都係佢地。。。。

四個當中搵我最少錢係我

引用:
原帖由 octopus85 於 2022-12-12 16:47 發表

阿哥已婚一家三口同爸媽同住,無比家用,無比水電媒,只係間中買餸返屋企一齊食飯,大時大節都唔會比錢爸媽,只係生日那餐會埋單。但佢搵好多錢架,出面亦都有樓空置唔住。
我未婚已經搬離開屋企十幾年,無間斷地比家用。最近覺得同住 ...
咁咪齊齊唔好比囉, 每個月比1千幾百佢地飲下茶就算

"每月有被動收入大約3萬"、"個個都唔比家用"、四個當中搵我最少錢係我。

咁你仲俾乜鬼。

咁如果有嗰兄弟俾10萬家用你係咪跟

兩老不是又聾又盲,那個仔女做了甚麼和做過甚麼,他們會不知道嗎,如果給兩老的是自己的閒錢,繼續比又如何?

引用:
原帖由 octopus85 於 2022-12-12 16:47 發表

我未婚已經搬離開屋企十幾年,無間斷地比家用。最近覺得同住 ...
如果老人家無所謂就唔洗俾;我有啲朋友都一直唔洗俾家用,人工仲幾高下

引用:

細妹永遠都係比阿哥搵笨~

真係咁樣

引用:

做咩要比較姐…
心意來
你唔想咪唔比囉
其實比家用只是想盡心意, 讓老人家開心.
不該和兄弟姊妹比較

養著你班仆街仔女就真係仆街

引用:

叫佢地立遺囑你分大份

引用:
原帖由 Sheepgirl1234 於 2022-12-12 22:34 發表

做咩要比較姐…
心意來
你唔想咪唔比囉
其實比家用只是想盡心意, 讓老人家開心.
不該和兄弟姊妹比較
我見舅父同阿姨又係咁,有邊個俾少左佢又話要少啲,跟著阿姨冇俾扮有俾唔係就打9阿婆於是阿婆幫佢講大話話佢又比🙈

引用:
原帖由 Gackt_Kazuki 於 2022-12-13 00:46 發表

我見舅父同阿姨又係咁,有邊個俾少左佢又話要少啲,跟著阿姨冇俾扮有俾唔係就打9阿婆於是阿婆幫佢講大話話佢又比🙈
大家搵既人工都唔同
能力又唔同
何必計較

父母有3萬被動收入其實的確可以唔比😬
父母攞晒仔女既錢, 仔女想做既野變少左,錢搵錢機會又細左.其實父母能比d機會年青人追下夢就好.. 象徵式比少少咪算…

引用:
原帖由 Sheepgirl1234 於 2022-12-13 00:48 發表

大家搵既人工都唔同
能力又唔同
何必計較

父母有3萬被動收入其實的確可以唔比😬
父母攞晒仔女既錢, 仔女想做既野變少左,錢搵錢機會又細左.其實父母能比d機會年青人追下夢就好.. 象徵式比少少咪算…
直情可以完全唔使俾

引用:
原帖由 Gackt_Kazuki 於 2022-12-13 00:57 發表

直情可以完全唔使俾
係心意
有時想父母開心d姐
多多少少都好啦
做子女都想父母開心架?
所以唔使比較

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]