• 瀏覽: 10,472
  • 回覆: 65
本主題由 nc99999 於 2022-12-31 11:03 移動
我同我老婆結婚5年,生左個女,但係我真係頂佢唔順

依幾年我做生意,都算過得去,老婆做政府工,收入都好好。一向我家庭大部份都係我出,而佢每個月交一萬家用,但係大部份即使係買小小野,除左返工開支基本上都係係阿公到出。

我老豆今年入左醫院,做左大手術,而家手術後好多後遺症。我地已經做私家做,花左好多錢。

亦因為老豆病左,所以我請左個工人。由工人未泥已經話擔心工人借錢,做雞。我同佢講要都管唔到,之後又喊話我唔企係佢果邊。

之後我地有一個聯名戶口,入面都有一個不錯既儲蓄係入面,請工人要比佣金,要比雜費其中一個月開支大左。結果佢一哭二鬧三上吊,要我加家用。我話聯名戶口有禁多錢入面,點會無錢比? 之後我老豆果陣仲要個個星期睇醫生,之後嘈要錢,發曬脾氣。之後我最後每個月比多$5000。

但係在這之前,佢其中有幾個月,以為我唔知,結果偷偷地幾個月唔入家用。

到個女報幼稚園,我同佢講希望個女讀書唔好禁大壓力,開開心心成長,想報國際學校。之後由報名,面試全部都係我老婆去搞。結果學校收左個女,我同佢講國際學校係一個好長既承諾,如果有一日我無錢,你肯唔肯頂? 同埋你可否每個月比多少少錢出泥,減輕下個女讀書壓力。

一講到要佢比錢,即時話個女唔應該要讀國際學校,無必要讀,讀國際學校中文唔好,點解唔同佢商議。我話當初你去填表,你去面試係你簽名,係你填表。而且佢面試完都大讚間學校個女好鐘意,好開心。其實講到尾都係要佢比錢,佢即時唔肯。如果我比,幾多錢讀什麼都OK。

坦白講,即使佢一個人比曬,基本上佢收入完全無問題。我依家都唔係叫佢一個人比曬,叫佢一個月比多少少幫輕一下。就發曬脾氣。之後日日掛係嘴邊幾錫個女,我問左佢幾次,如果我真係無曬D錢,你個女會唔會飯都無得開?

之後有一日聖誕前,我比左200蚊個姐姐話叫佢新年買份禮物比自己D仔女,點知我老婆知道左,又嘈。話佢已經高人工,新年又會比。點解仲要再比,我話你對人好,人對你好。

之後搬屋兩房轉左間三房,又再嘈,我同工人姐姐已經係禁搬同汁野,不同指指點點,我已經不停汁緊。大佬到夜晚11點仲話要點汁,我同佢講你明天才搞好嗎?

結果果晚訓教,一路訓一路鬧,話我唔同佢溝通,唔同佢商量,之後喊。又話人地其他人既老公唔係禁,人地佢同事老公好好。我頂唔順出廳訓。結果佢打比社工,之後話佢好慘。話叫社工打比我老豆阿媽傾下。我老豆依家手術後身體唔好,仲要搞到佢老人家。我聽到依到我真係好嬲。如果我老豆有什麼事,我會嬲佢一世。

坦白講,我老豆出出入入醫院一年,佢嘈足一年。依個人我愈來愈討厭........

引用:
原帖由 gc13d63178e4a 於 2022-12-7 16:36 發表
我同我老婆結婚5年,生左個女,但係我真係頂佢唔順

依幾年我做生意,都算過得去,老婆做政府工,收入都好好。一向我家庭大部份都係我出,而佢每個月交一萬家用,但係大部份即使係買小小野,除左返工開支基本上都係係阿公到出。

我老豆今年入左醫院,做左大手術,而家手術後好多後遺症。我地已經做私家做,花左好多錢。

亦因為老豆病左,所以我請左個工人。由工人未泥已經話擔心工人借錢,做雞。我同佢講 ...
你老婆實在太過斤斤計較。我老公搵錢多過我好多,但我自己都有搵錢能力,我從來冇叫佢俾家用我。就算佢有比附屬卡俾我,我諗結咗婚咁耐以來我只係用過五次以內。我諗你哋之間嘅問題,主要係你老婆唔識得體諒人,太計較錢同埋太過自私。講真啦,你都要好好同佢嘗試吓溝通,必要時,語重心長同佢講已經頂佢唔順,如果佢再咁樣落去要離婚。如果佢再一路一哭二鬧三上吊,你哋嘅婚姻都唔會持久,到時最慘就係你女女啦,佢仲咁細個。

同埋你爸爸啱啱做完手術,一定要好好照顧,因為老人家一有事,手尾就好長。希望你爸爸身體健康。

引用:
原帖由 減肥係一生事業 於 2022-12-7 16:45 發表

你老婆實在太過斤斤計較。我老公搵錢多過我好多,但我自己都有搵錢能力,我從來冇叫佢俾家用我。就算佢有比附屬卡俾我,我諗結咗婚咁耐以來我只係用過五次以內。我諗你哋之間嘅問題,主要係你老婆唔識得體諒人,太計較錢同埋太過自私。講真啦,你都要好好同佢嘗試吓溝通,必要時,語重心長同佢講已經頂佢唔順,如果佢再咁樣落去要離婚。如果佢再一路一哭二鬧三上吊,你哋嘅婚姻都唔會持久,到時最慘就係你女女啦,佢仲咁細個。 ...
我收入係高老婆好多,但係無理由一頭家,樣樣野都要我比曬,如果有一個我無錢,或者屋企有咩事,點算?
同埋我最嬲係我老豆有事,仲要嘈

女人缺乏安全感。
女人有50年衰老期(38-88歲女人均壽命)。
萬一分手,好難再嫁,要儲夠錢度過餘下50年

引用:
原帖由 gc13d63178e4a 於 2022-12-7 16:50 發表

我收入係高老婆好多,但係無理由一頭家,樣樣野都要我比曬,如果有一個我無錢,或者屋企有咩事,點算?
同埋我最嬲係我老豆有事,仲要嘈
所以根本唔合理囉。你要叫佢負責返一部份,就算唔多,佢都應該要俾。例如係屋企食物、日用品開支等等。

因為嗰個係你老豆,佢唔當係自己老豆囉。

試下開帖先 可能有幫助

好明顯 你老婆只係睇在你有錢 能共富貴不能共患難 如果你日後有事咩長期病患入院睇醫生 睇怕佢立刻離婚都似

引用:
原帖由 tommwins 於 2022-12-7 17:25 發表
好明顯 你老婆只係睇在你有錢 能共富貴不能共患難 如果你日後有事咩長期病患入院睇醫生 睇怕佢立刻離婚都似
結婚之前大家都無錢

冰封三尺非一日之寒,你有無了解過你老婆點解咁緊張D錢?
係你父母以前對佢唔好?係佢細過時屋企好窮?
定係佢係個關係中無乜安全感,要有錢係身先得?
唔了解個原因,好難討論到架。

引用:
原帖由 gc13d63178e4a 於 2022-12-7 17:31 發表

結婚之前大家都無錢
咁仲衰 一有d錢佢就原形畢露 愈有錢愈小器

關情愛X事

呢D女人又煩又蠢,應該離婚

引用:
原帖由 fwho 於 2022-12-7 17:32 發表
冰封三尺非一日之寒,你有無了解過你老婆點解咁緊張D錢?
係你父母以前對佢唔好?係佢細過時屋企好窮?
定係佢係個關係中無乜安全感,要有錢係身先得?
唔了解個原因,好難討論到架。
精神病人好難了解

引用:
原帖由 不知所位 於 2022-12-7 17:02 發表
女人缺乏安全感。
女人有50年衰老期(38-88歲女人均壽命)。
萬一分手,好難再嫁,要儲夠錢度過餘下50年
但呢條女嘅舉動
係搞到人想同佢離婚

引用:
原帖由 我是一名咖啡師 於 2022-12-8 09:23 發表

精神病人好難了解
又唔好咁講..
我見過好多呢D CASE.
有個就係人地阿媽入院時,個老公乜都唔理,到個老公阿媽入院時,個老婆就發晒癲,問點解用要佢地既錢照顧佢阿媽。
又有一個CASE,老公比完家用後就當了事,其他駛費例如出街食飯,都要個老婆夾返錢,
到自已阿媽出事,叫老婆照顧就梗係唔肯啦。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]