• 瀏覽: 5,278
  • 回覆: 28
https://youtu.be/dppabXtFBTw

戲中毛毛個老公斯斯文文,個個老婆就當佢白痴咁,永遠只會鬧,只會批評,見到他要瞓梳化,真係好有共鳴,對著這種女人,瞓梳化會是好選擇。個仔(Edan)嬲個老豆8年,這個橋段就有點夾硬嚟,個仔點會唔明白個老豆先?個老豆當年發癲,你估佢想的嗎?
大家有興趣可以去睇,都幾寫實的一套電影。進入香討影片區

我媽媽都是這種人,所以我老豆都好少出聲,但佢都仲會理我阿媽,所以我到現在都好佩服我老豆的耐力。

呢個世界其實仲有冇真感情,真心付出的人?
鬧到個老公,幾廿年都唔出聲,寧願瞓梳化,掂都唔掂佢,咁都唔知自己有問題?根本就係特登,因為個心有怨氣,想個男人一世都俾佢踩住,到個老公真係話要走,要離婚,咪唔開心囉,因為以後無左個出氣袋了。

引用:
原帖由 savioyeung 於 2022-12-3 22:37 發表
我媽媽都是這種人,所以我老豆都好少出聲,但佢都仲會理我阿媽,所以我到現在都好佩服我老豆的耐力。
有在其他post和師兄傾談過,略知12 師兄情況,我驚訝係 師兄某程度重覆你老豆的情況。。。
人只係由原生家庭 見到學到,再帶落去自己的婚姻?
上好幾代人,婚姻係父母之命 無得自己揀,到現在 可以自己揀,但唔見得比以前好

引用:
原帖由 john1979 於 2022-12-4 14:59 發表

有在其他post和師兄傾談過,略知12 師兄情況,我驚訝係 師兄某程度重覆你老豆的情況。。。
人只係由原生家庭 見到學到,再帶落去自己的婚姻?
上好幾代人,婚姻係父母之命 無得自己揀,到現在 可以自己揀,但唔見得比以前好
我以前細個唔認為會咁,我以為可以揾到一個好人,永永遠遠愛下去,但可能真係命中注定啦。亦可能。。。大多女人係咁,神神化化的。

做女人嘅,可不可以温柔一點,當屋企人係街外人咁對待就好。
做男人嘅 要開懷一點,唔好咩都是是但但,要幽默一點,笑多一點。
做仔女嘅,要明白父母的辛苦,唔好怨咁多,要同情俾人蝦的一方,要好好關心他/她,為了你,他/她付出很多!

有時啲戲,都係根據人的故事改編。

引用:
原帖由 savioyeung 於 2022-12-4 17:34 發表
做女人嘅,可不可以温柔一點,當屋企人係街外人咁對待就好。
做男人嘅 要開懷一點,唔好咩都是是但但,要幽默一點,笑多一點。
做仔女嘅,要明白父母的辛苦,唔好怨咁多,要同情俾人蝦的一方,要好好關心他/她,為了你,他/她付出很多!
有啲人做到,有啲人做唔到囉。

引用:
原帖由 aizhu 於 2022-12-5 15:01 發表
有時啲戲,都係根據人的故事改編。
又係,沒有真的做藍本,又點會諗得出,拍得到。

有幾多個人返到嚟過節,就幾多個人一齊食,這句在老人家口中講出嚟,後生的壓力就會無咁大,過時過節,d人要唔返,無非想你唔開心,所以一唔開心,其實就中計。

好有香港電台感覺,可能太寫實。

我初時都以為套戲好睇, 點知都係講返現實, 成套戲都係喊苦喊忽, 都唔知點解要俾錢入場睇, 真係貼錢買難受

引用:
原帖由 變幻才是永恒 於 2022-12-6 08:54 發表
我初時都以為套戲好睇, 點知都係講返現實, 成套戲都係喊苦喊忽, 都唔知點解要俾錢入場睇, 真係貼錢買難受
我睇後,的而且確係有點衝擊,做人到了某個階段,為身邊人為了幾十年後,係時候要對待自己好少少,做返一些自己想做的事。

引用:
原帖由 savioyeung 於 2022-12-6 05:26 發表
有幾多個人返到嚟過節,就幾多個人一齊食,這句在老人家口中講出嚟,後生的壓力就會無咁大,過時過節,d人要唔返,無非想你唔開心,所以一唔開心,其實就中計。
忍唔住要覆下 , 其實係咪掉轉左 ?
唔想煩唔想大家唔開心先唔返 , 食餐飯究竟要齊人定要開心 ? 如果齊人但明知返去大家互相問候咁返嚟做乜 ? 我真係唔明上一兩代D人個腦裝乜

引用:
原帖由 destiny~ace 於 2022-12-9 12:41 發表

忍唔住要覆下 , 其實係咪掉轉左 ?
唔想煩唔想大家唔開心先唔返 , 食餐飯究竟要齊人定要開心 ? 如果齊人但明知返去大家互相問候咁返嚟做乜 ? 我真係唔明上一兩代D人個腦裝乜
師兄的觀點是啱的
齊人而又大家都開心當然是完美
但當有家庭成員不開心,究竟是齊人好D定開心好D?

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]