• 瀏覽: 12,718
  • 回覆: 18
係唔係個個父母都會講大話呃小朋友?而家諗返起,以前阿爸阿媽竟然講埋啲好荒謬嘅大話呃我,而我細個果陣又真係會相信。
記得以前阿媽成日都話我生得咁唔似佢,因為我係佢喺垃圾房到執返嚟,仲記得果陣聽真係信左,仲要喊左好耐,仲諗住要離家出走。
每年差唔多到聖誕,我又會諗到佢地呃我話聖誕要聽話,聖誕老人先會嚟送禮物,大個先知,根本就冇聖誕老人呢樣野...
其實點解父母咁鍾意講埋呢啲咁嘅大話?你地父母又有講過咩大話?或者你講過咩呃細路?

幫你儲起利是錢先,大個比返你

嚴格來說, 只有啞的 腦袋未成熟或有問題的人 才沒有講過大話, 重點是為什麼要講 後果是好還是壞.

引用:
原帖由 一路順路 於 2022-12-2 14:58 發表
+1

引用:
原帖由 一路順路 於 2022-12-2 14:58 發表
所以好細個我已經拒收利是,大個咗我未結婚我都會派利是
因為收咗利是父母都要派返畀對方

俾心機讀書,大個咗自然會有錢有老婆。

引用:
原帖由 陽光宅女 於 2022-12-1 16:21 發表
係唔係個個父母都會講大話呃小朋友?而家諗返起,以前阿爸阿媽竟然講埋啲好荒謬嘅大話呃我,而我細個果陣又真係會相信。
記得以前阿媽成日都話我生得咁唔似佢,因為我係佢喺垃圾房到執返嚟,仲記得果陣聽真係信左,仲要喊左好耐,仲諗住要離家出走。
每年差唔多到聖誕,我又會諗到佢地呃我話聖誕要聽話,聖誕老人先會嚟送禮物,大個先知,根本就冇聖誕老人呢樣野...
其實點解父母咁鍾意講埋呢啲咁嘅大話?你地父母又有 ...
有啲大話成為笑話,我問過父母,其實係邊個生我架,佢話我係石頭爆嘅。

引用:
原帖由 cykwok 於 2022-12-2 21:16 發表
嚴格來說, 只有啞的 腦袋未成熟或有問題的人 才沒有講過大話, 重點是為什麼要講 後果是好還是壞.
利是錢我董事之後,就俾返我哋自己洗㗎。

引用:
原帖由 強勁的🐴 於 2022-12-3 22:33 發表

所以好細個我已經拒收利是,大個咗我未結婚我都會派利是
因為收咗利是父母都要派返畀對方
你咁大方唔收利是,我照收照洗。

引用:
唔聽話就會畀警察拉
唔做功課會畀獅子咬
唔拖實會畀拐子佬捉
插住電玩手機會爆炸
講大話就會畀雷公劈
瞓覺露出肚會被雷劈
用手指住彩虹會駝背
用手指月亮會甩耳仔
用手指星星會滿臉痣
熄燈睇手機就會近視
在家裏開傘子會XX
用紅筆寫名字會XX
睜眼打乞嚏眼球飛出
站着來食飯就會攋尿
屙尿發出聲音會腎病
吃墊肉的生菜會肚痛
食完飯去打波會肚痛
無仔無女會孤獨終老

引用:
聖誕老人假唔哂

不過唔係老人 係聖誕老豆/老母 只係老人後生果陣 佢哋老左都係老人

引用:
原帖由 chatjai 於 2022-12-4 20:38 發表
俾心機讀書,大個咗自然會有錢有老婆。
咩呢個係假嘅咩?

引用:
原帖由 aizhu 於 2022-12-4 23:57 發表

有啲大話成為笑話,我問過父母,其實係邊個生我架,佢話我係石頭爆嘅。
大個諗番就會覺得好笑,點解以前細細個會信呢啲

引用:
原帖由 陽光宅女 於 2022-12-6 17:52 發表

咩呢個係假嘅咩?
少年你太年輕了

請問有誰冇講過大話?

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]