• 瀏覽: 8,027
  • 回覆: 25
以前不嬲無特別想有小朋友,但又唔係抗拒,個人一定唔係母愛泛濫,唔會覺得街既小朋友/bb可愛,都唔想同佢哋玩。
結左婚之後,老爺奶奶想抱孫,老公無特別想要,暫時都頂得住老爺奶奶。
但我開始諗究竟我想唔想要小朋友,我心入面偏向唔想宜家要,但宜家都32歲。如果唔生,老爺奶奶應該會好煩,大家係點解想生同覺得應唔應該生呢?

錢唔係主要原因,係心態上自己仲想玩,對湊仔無憧憬,奶奶話會湊。

引用:
原帖由 生動變化的外套 於 2022-12-1 13:10 發表
生BB需要很大嘅責任,總覺得自己負擔唔起
我都覺,年紀唔細但內心仲未成熟,再加上諗唔覺得生左b對自己人生有咩正面影響。
你有冇生b?

我老婆33 我同佢已有共識唔生

首先結婚好大一個原因就系生bb,如果唔生拍拖得啦。
第二為人父母都想有個後代的。
第三你可以玩,甘要定個時間,或者你玩多兩年你想都未必甘容易生得出,到時候你一樣會後侮。
第四既然有老爺奶奶系度幫忙一樣就早d,唔系以後都無精力幫你。
第五人要有責任感,到咩時候應該做咩。如果你定左唔生就唔好再諗,或者直接兩個都結紮,甘一了百了,後侮都無用。

結左婚仲想出去玩 咁結黎做咩呀結婚係為左明正言順話俾人知俾人中出完有人負責咩生小朋友好大責任架未準備好唔好累佢呀

一係唔好生, 要生嘅話, 就襯後生, 你奶奶仲能夠幫你揍嘅時候, 仔女大咗之後, 一樣可以出返去玩.
小兒升咗上大學後, 我又可以同老虎呢度去嗰度去

引用:
原帖由 卜卜星 於 2022-12-2 11:41 發表
首先結婚好大一個原因就系生bb,如果唔生拍拖得啦。
第二為人父母都想有個後代的。
第三你可以玩,甘要定個時間,或者你玩多兩年你想都未必甘容易生得出,到時候你一樣會後侮。
第四既然有老爺奶奶系度幫忙一樣就早d,唔系以後都無精力幫你。
第五人要有責任感,到咩時候應該做咩。如果你定左唔生就唔好再諗,或者直接兩個都結紮,甘一了百了,後侮都無用。
我發覺年紀大啲嘅多數都會好似你咁講,同佢哋都覺得結婚係為生小朋友。但我比較會覺得結婚係一個𠄘諾同合法身份,同生仔無關。

引用:
原帖由 hingfai709a 於 2022-12-2 13:39 發表
一係唔好生, 要生嘅話, 就襯後生, 你奶奶仲能夠幫你揍嘅時候, 仔女大咗之後, 一樣可以出返去玩.
小兒升咗上大學後, 我又可以同老虎呢度去嗰度去
普遍對生仔好似一係就趁嫩生,一係就唔好生。

引用:
原帖由 tommwins 於 2022-12-1 22:39 發表
我老婆33 我同佢已有共識唔生
咁都幾好。我好似又未決絕到以後唔生。只係覺得有又得,無又得。

引用:
原帖由 tmrisanewday 於 2022-12-2 18:10 發表

普遍對生仔好似一係就趁嫩生,一係就唔好生。
除非因為經濟, 或者生理上的原因, 早啲生仔著數好多, 我係過來人, 呀仔出世時, 我都差唔多40歲, 好彩keep 得唔錯, 還可以跟呀仔一齊去玩, 一齊去打波, 但係, 4大長老唔係走咗就係又老又殘, 要搵個靠得住嘅人睇住呀仔都好頭痛.

引用:
原帖由 tmrisanewday 於 2022-12-2 18:08 發表

我發覺年紀大啲嘅多數都會好似你咁講,同佢哋都覺得結婚係為生小朋友。但我比較會覺得結婚係一個𠄘諾同合法身份,同生仔無關。
身份有咩用。。好多人唔生個小朋友,特別男的,話同你離婚就離婚。。男有得選擇啊。。你唔生或唔生得,會穩個其他人生。。大有人在。。好多死個日先知道外面有小朋友。

後生當然有資本就學你甘講,但人都要講咩年齡要做d咩。。到你過了想做翻就唔一定得。。當然都有唔生都幸福。只系比例好少。

引用:
原帖由 卜卜星 於 2022-12-5 11:43 發表

身份有咩用。。好多人唔生個小朋友,特別男的,話同你離婚就離婚。。男有得選擇啊。。你唔生或唔生得,會穩個其他人生。。大有人在。。好多死個日先知道外面有小朋友。

後生當然有資本就學你甘講,但人都要講咩年齡要做d咩。。到你過了想做翻就唔一定得。。當然都有唔生都幸福。只系比例好少。
老公都無話想生,得奶奶好恨抱孫。

我覺得如果係要講外遇既,有左小朋友咪仲麻煩。無既女人拍拍羅友就可以離婚啦。

唔會因為要留住個男人去生仔啦。

引用:
原帖由 hingfai709a 於 2022-12-5 11:40 發表

除非因為經濟, 或者生理上的原因, 早啲生仔著數好多, 我係過來人, 呀仔出世時, 我都差唔多40歲, 好彩keep 得唔錯, 還可以跟呀仔一齊去玩, 一齊去打波, 但係, 4大長老唔係走咗就係又老又殘, 要搵個靠得住嘅人睇住呀仔都好頭痛.
但你本身鐘唔鐘意小朋友啊?

引用:
原帖由 tmrisanewday 於 2022-12-5 15:21 發表

但你本身鐘唔鐘意小朋友啊?
都OK 架, 不過, 未有小朋友之前, 並唔係特別鍾意小朋友嘅

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]