• 瀏覽: 3,156
  • 回覆: 15
  • 追帖: 1
本主題由 Yoyo1231 於 2022-11-26 22:02 使用 提升卡 道具
我第一次開POST, 希望大家支持一下!

3大女性問題︰
1) 早左黎M
2) 也早左停經
3) 癌症係女性頭號殺手,而乳腺癌係排第一,每年數字也不斷上升。
https://www.chp.gov.hk/tc/healthtopics/content/25/53.html

我以前班同學通常中一二先M,但我依家既朋友同我講佢個女小五已經半班女同學黎左M。
停經一樣,上網話大約51停經,但我身邊都唔少話4X停左。
乳癌都一樣,早排先有個朋友三十幾歲走左。

所以我想聽下大家自己或女兒既情況,因為上網找不到初經停經統計,好似政府無定時做,定有做無公布。

多D聲音,多D回響,希望得到多D重視。

然後,我想去信有關議員和當局跟進一下,到時再同大家報告。
我覺得這是全港女性好嚴重的健康問題,究竟咩原因導致,是食物嗎?還有其他嗎?
其實,舊年我EMAIL俾政府有關部門問佢地食物激素同HORMONE既問題,
佢地既回應係有抽查是否安全標準內。但我唔想不了了之,想政府重視一下問題既嚴重性,實際找出原因解決。

https://topick.hket.com/article/2855483/【初經報到】9歲女兒來初經持續11日    港媽煩惱求助:停3日又再嚟過

TOPick曾訪問婦產科專科醫生藍寶梅,她指受食物含雌激素影響,本港女性的確有提早來經的趨勢。她指出,20年前女性平均初次來經年齡是11至13歲,但近年已推前了一年多,普遍在10歲就有初潮,甚至早至8至9歲。她建議家長審慎起見,應避免讓孩子進食較容易積聚激素的雞頸和雞皮。

引用:
原帖由 Yoyo1231 於 2022-11-25 23:42 發表

3大女性問題︰
1) 早左黎M
2) 也早左停經
3) 癌症係女性頭號殺手,而乳腺癌係排第一,每年數字也不斷上升。
https://www.chp.gov.hk/tc/healthtopics/content/25/53.html

我以前班同學通常中一二先M,但我依家既朋友同我講佢個女小五已經半班女同學黎左M。
停經一樣,上網話大約5 ...
一天都無一個人支持下?
唔覺得女性健康重要?

定係唔係呢個話題放向baby kingdom會好d?
多d女性?
呢個討論區無乜女性?

我呢d村姑都係呢幾個月先學人上網睇呢d討論區。

引用:
原帖由 Yoyo1231 於 2022-11-26 22:10 發表

一天都無一個人支持下?
唔覺得女性健康重要?

多d女性?
呢個討論區無乜女性?

你的問題就等於有位阿伯話小朋友:"你做乜用鉛筆寫字,唔用毛筆寫字?"

引用:
原帖由 Yoyo1231 於 2022-11-25 23:42 發表

3大女性問題︰
1) 早左黎M
2) 也早左停經

有啲停經55歲

引用:
原帖由 Yoyo1231 於 2022-11-26 22:10 發表

一天都無一個人支持下?
唔覺得女性健康重要?

多d女性?
呢個討論區無乜女性?

講嘢啦

引用:
原帖由 trendyok 於 2022-11-29 01:11 發表

有啲停經55歲
多謝你的資料

引用:
原帖由 Yoyo1231 於 2022-12-2 23:30 發表

多謝你的資料
唔使客氣

引用:
原帖由 trendyok 於 2022-11-29 01:12 發表

講嘢啦
本來好多謝你回應我個 very first post
不過你咁樣講「講嘢啦」
我聽落去唔開心,覺得你對我唔友善無禮貌。

有唔開心,可以講出黎大家聆聽下,支持你。

不過我都回應你,其實見大家睇完個POST無回應,
我想,可能就只是我覺得有問題,其他人覺得無問題,
那便算了。

引用:
原帖由 Yoyo1231 於 2022-12-2 23:38 發表

本來好多謝你回應我個 very first post
不過你咁樣講「講嘢啦」
我聽落去唔開心,覺得你對我唔友善無禮貌。

有唔開心,可以講出黎大家聆聽下,支持你。

不過我都回應你,其實見大家睇完個POST無回應,
我想,可能就只是我覺得有問題,其他人覺得無問題,
那便算了。
唔係咩冇禮貌,可能係睇吓用咩角度去睇姐,咁如果你覺得難聽或者冇禮貌的語氣,同你講聲sorry,我都唔係成日上嚟玩㗎。

引用:
原帖由 trendyok 於 2022-12-2 23:46 發表

唔係咩冇禮貌,可能係睇吓用咩角度去睇姐,咁如果你覺得難聽或者冇禮貌的語氣,同你講聲sorry,我都唔係成日上嚟玩㗎。
我個心好脆弱。
多謝你講Sorry,咁我開心返喇!
你好好人呀!

我呢幾個月先玩。通常WEEKEND先得閒。

引用:
原帖由 Yoyo1231 於 2022-12-2 23:50 發表

我個心好脆弱。
多謝你講Sorry,咁我開心返喇!
你好好人呀!

我呢幾個月先玩。通常WEEKEND先得閒。
我以前冇上香討留言,我屋企人就有,我有時問佢攞嚟睇過吓嘢,我唔識講嘢費事講多錯多,好啦拜拜。

個人健康最重要係自己重視 唔係下下乜都靠政府 唔通要政府強行立例 要18歲成年女性要每年一次身體檢查 邊個出錢?咁男人呢?男人身體健康唔重要?政府醫院私人的都有女性身體檢查 有平有貴有快有詳細 自己上網預約啦

引用:
原帖由 tommwins 於 2022-12-4 14:15 發表
個人健康最重要係自己重視 唔係下下乜都靠政府 唔通要政府強行立例 要18歲成年女性要每年一次身體檢查 邊個出錢?咁男人呢?男人身體健康唔重要?政府醫院私人的都有女性身體檢查 有平有貴有快有詳細 自己上網預約啦
我十分同意你既講法,個人健康最重要係自己重視。
運動、飲食、作息、情緒都要為自己負上責任。
自己都有做body check,都有叫身邊既人做。
岩岩先做左個特別素食者既blood test,$28xx,以往做開既約100項body check就$5xxx。
我唔係身體唔健康懶政府既人,so far我身體touch wood好ok,係bmi長期過低影響骨質,
但adjust左飲食運動,bmi正常返,骨質都改善左,姑娘話差0.1就正常,已經算正常。

老實講香港政府唔算差,但可以更好,我相信可以更好。
所以提意見,我覺得係進步既方法之一。

呢個post我關注點係我地市民控制唔到既範圍,究竟咩原因引致大升幅?
無d專家研究,我地市民點知?

例如,
乳腺癌
2009 年新症數字2,962
2019 年新症數字4,793
10年升幅+61.8%

你講得好岩,咁男人呢?
前列腺癌
2009 年新症數字1,484
2019 年新症數字2,532
10年升幅+70.6%  
https://www3.ha.org.hk/cancereg/pdf/overview/Overview of HK Cancer Stat 2019_tc.pdf

想問下,小朋友早熟,body check就解決到個問題?

就好似呢個醫生講食物含雌激素影響
https://topick.hket.com

"TOPick曾訪問婦產科專科醫生藍寶梅,她指受食物含雌激素影響,本港女性的確有提早來經的趨勢。她指出,20年前女性平均初次來經年齡是11至13歲,但近年已推前了一年多,普遍在10歲就有初潮,甚至早至8至9歲。她建議家長審慎起見,應避免讓孩子進食較容易積聚激素的雞頸和雞皮。"

唔通我買左d食物返黎攞去化驗所驗?

事實上除左食物,環境賀爾蒙的來源相當多,唔單至雞皮,d加工食品仲差,eg.罐頭。

● 鄰苯二甲酸酯(Phthalates):塑膠產品、定香劑
● 雙酚類(Bisphenols):食品容器、金屬罐內塗料、感熱紙、複寫紙
● 對羥基苯甲酸酯(Parabens):化妝品、保養品(乳霜製劑等)
● 農藥與殺菌劑(Pesticides or fungicides):使用農藥、除蟲劑之蔬菜、水果等農作物
● 藥物(Pharmaceuticals):避孕藥、賀爾蒙製劑等
● 阻燃劑(Flame retardents):家具、電器用品、地毯背襯等
● 多氯聯苯(PCBs):冷卻劑、絕緣液、潤滑劑、變壓器、電容器等
● 植物雌激素(Phytoestrogens):純化之大豆異黃酮
● 戴奧辛(Dioxins):特定工業製成之燃燒排放、空氣汙染
● 烷基酚化合物(Alkylphenolic compounds):洗滌劑,燃料和潤滑油添加劑
● 全氟烷基化合物(Perfluoroalkyl compounds):廚具塗料、防油紙袋、紡織品、地毯等
● 精油(Essential oils):茶樹精油與薰衣草精油

光污染也會是元兇之一
http://www.takungpao.com.hk/news/232109/2022/1011/773915.html

我想問下以上都只是我google返黎既資料,我之前也一d都唔知。

如果政府把關不力,便會輸入了有害產品,
如果在學校、media沒有教育呢d健康知識,我想問下普通忙返工照顧家庭既市民點知咁多?
點去避免?

附件

ncdd1_c50_asr_20211025_tc.gif(8.58 KB)

引用:

3大女性問題︰
1) 早左黎M
2) 也早左停經

不過算了
大家如果唔覺得重要
點解我要花時間去做吃力不討好既事
我傻但唔蠢

引用:

3大女性問題︰
1) 早左黎M
2) 也早左停經

係咪想做一啲調查?

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]