• 瀏覽: 17,208
  • 回覆: 62
話說親戚個仔今日小一自行派位放榜,諗住關心下佢個仔派成點啦,佢就話派到佢想入果間名校。

仲話自己個仔又唔係好聰明,資質都平平,都唔知點解會派到入去,都係靠運氣。

想睇下佢有冇咩入名校嘅秘訣分享下,佢就話佢都好少逼佢小朋友讀書。但其實明明佢平時就每個月用成接近萬蚊幫個仔報啲興趣班,又會報好多補習班,仲為左入名校,特登捱貴租都要住喺名校區。

做左咁多努力為左入名校,而家咁樣聽佢講,好似就係入名校其實好易姐,你唔係咁都入唔到嘅感覺。

明顯係晒緊命啦

話佢知如果個仔吾聰明又資質平平,入左名校可能仲衰。平時要用成萬蚊去補習要再加運氣先入到,到時要使兩萬已上去補習先追到進度。如果一旦都追吾上,可能要轉回低檔次學校來遷就你資質平平的小朋友。

如果身份互調了大概你講得仲多。

引用:
原帖由 可宜 於 2022-11-21 17:39 發表
明顯係晒緊命啦
真係好唔鍾意佢咁樣晒命

引用:
原帖由 funnytalkman 於 2022-11-22 12:03 發表
話佢知如果個仔吾聰明又資質平平,入左名校可能仲衰。平時要用成萬蚊去補習要再加運氣先入到,到時要使兩萬已上去補習先追到進度。如果一旦都追吾上,可能要轉回低檔次學校來遷就你資質平平的小朋友。
其實佢個仔都係聰明仔,我都唔明點解佢要咁講自己個仔

引用:
原帖由 小夫 於 2022-11-22 13:51 發表
如果身份互調了大概你講得仲多。
哈哈哈哈,我就唔會咁謙虛咁講,要晒就晒得出面啲

讀名校但之後讀唔黎都係晒氣

引用:
原帖由 一點兩點 於 2022-11-21 15:16 發表
話說親戚個仔今日小一自行派位放榜,諗住關心下佢個仔派成點啦,佢就話派到佢想入果間名校。

仲話自己個仔又唔係好聰明,資質都平平,都唔知點解會派到入去,都係靠運氣。

想睇下佢有冇咩入名校嘅秘訣分享下,佢就話佢都好少逼佢小朋友讀書。但其實明明佢平時就每個月用成接近萬蚊幫個仔報啲興趣班,又會報好多補習班,仲為左入名校,特登捱貴租都要住喺名校區。

做左咁多努力為左入名校,而家咁樣聽佢講,好 ...
養條蚤豆窿要$600萬、呢d都係富爸爸基本要做嘅野

好明顯,佢唔係你好朋友, 人地當你泛泛之交, 你就想吐料.

"好似就係入名校其實好易姐"
樓主, 你諗多咗嘞, 再講, 人哋嘅小朋友入到名校, 都係好事嚟吖

係事實, 正確方法先係最緊要,
俾人補唔代表會叻

小學係計分派位,入得名校家長就要抵得壓力

引用:
原帖由 一點兩點 於 2022-11-21 15:16 發表

做左咁多努力為左入名校,而家咁樣聽佢講,好 ...
咁小事諗咁多做乜?
你都係想關心下,而家入咗心儀學校就得啦。

扮關心的親戚

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]