• 瀏覽: 9,459
  • 回覆: 20
老豆不嬲成日同老母嘈交,差唔多日日都嘈。我諗隔離屋都知我哋嘈。老豆呢次發脾氣吾理人成半個幾月,老豆每日都出街但老母就吾想,今朝老母諗住和好問老豆去邊,點知就爆發。老豆發脾氣嘈成幾個鐘,係甘話老母錯既野又無拉拉嘈埋我。老母忍唔住就嘈番老豆 (俾人嘈足幾個鐘忍唔住),老豆就再大聲d嘈,話而家係老母嘈,佢自己好冷靜無勞氣,話老母嘈係因為佢講中老母的弱點錯處,又話老母成日甘激動甘勞氣係有問題,根本就更年期,要食藥🤷🏻‍♀️🤷🏻‍♀️😑😑  我覺得係一個人俾你鬧足幾個鐘,仲要全部都話係你錯你問題,你會忍得到吾發脾氣? 我驚訝既係老豆話老母更年期,佢又吾檢討下自己,幾十年都係甘。。。 家事同朋友又吾傾得太多。。所以我先黎呢度訴下苦。。。

老豆系退休人仕?

幾十年都係咁樣就搬走囉

引用:
原帖由 話知你想點 於 2022-11-21 10:14 發表
老豆不嬲成日同老母嘈交,差唔多日日都嘈。我諗隔離屋都知我哋嘈。老豆呢次發脾氣吾理人成半個幾月,老豆每日都出街但老母就吾想,今朝老母諗住和好問老豆去邊,點知就爆發。老豆發脾氣嘈成幾個鐘,係甘話老母錯既野又無拉拉嘈埋我。老母忍唔住就嘈番老豆 (俾人嘈足幾個鐘忍唔住),老豆就再大聲d嘈,話而家係老母嘈,佢自己好冷靜無勞氣,話老母嘈係因為佢講中老母的弱點錯處,又話老母成日甘激動甘勞氣係有問題,根本就更年期 ...
嘈咗幾耐都冇事, 證明佢哋嘈交係一種娛樂嚟, 唔好咁認真.

實際內容/事發因由要搞清楚先
可揾社工或建議通知鄰居(由他們代尋找協助)

冇內容冇得討論

表面證公你老豆可能係有其因(正確),除非他是潮州怒漢,你自己都吾知他倆為何日嘈夜嘈??終日吃花生而冇空間出手/口介入??

引用:
原帖由 funnytalkman 於 2022-11-22 11:54 發表
老豆系退休人仕?
佢啱啱退休,但未退休前已經成日發脾氣

引用:
原帖由 Iamthe2ulook4 於 2022-11-23 10:58 發表
實際內容/事發因由要搞清楚先
可揾社工或建議通知鄰居(由他們代尋找協助)

冇內容冇得討論

表面證公你老豆可能係有其因(正確),除非他是潮州怒漢,你自己都吾知他倆為何日嘈夜嘈??終日吃花生而冇空間出手/口介入??
每次都好小事,例如今次係因為老豆想去會展睇展覽,老母就一定要跟埋去,但老母真係冇咩興趣睇,所以有時企埋一邊抖下。老豆就大聲甘話老母”你冇興趣睇咩?”跟住就嘈交,後來老母咪自己一個走左先。 跟住就老豆咪半個幾月發脾氣吾理人。 前日有嘈過一次,都係老母想和好,點知老豆又係甘鬧老母,又講番以前嘅嘢🤷🏻‍♀️ 到而家老豆都仲係吾理人,連我都吾理🤷🏻‍♀️🤷🏻‍♀️🤷🏻‍♀️

引用:
原帖由 話知你想點 於 2022-11-23 11:44 發表

每次都好小事,例如今次係因為老豆想去會展睇展覽,老母就一定要跟埋去,但老母真係冇咩興趣睇,所以有時企埋一邊抖下。老豆就大聲甘話老母”你冇興趣睇咩?”跟住就嘈交,後來老母咪自己一個走左先。 跟住就老豆咪半個幾月發脾氣吾理人。 前日有嘈過一次,都係老母想和好,點知老豆又係甘鬧老母,又講番以前嘅嘢🤷🏻‍♀️ 到而家老豆都仲係吾理人,連我都吾理🤷🏻‍♀️🤷🏻‍♀️🤷🏻‍♀️
佢明顯係大男人皮性,你亞媽咁多年應該都習慣左就佢,而佢近排因為投資失利、疫情困局甚至三年來黑暴才引致現今咁火爆??!而你亞媽亦都可能因為同樣的原因而[更加不再忍受他]??
揾社工(或帶佢哋返教會係出路)

引用:
原帖由 話知你想點 於 2022-11-23 11:44 發表

比我一句,咁鐘意發脾氣咁不滿好心一早咪結婚咪生樓主出來

鄰居好慘。

引用:
原帖由 話知你想點 於 2022-11-21 10:14 發表
老豆不嬲成日同老母嘈交,差唔多日日都嘈。我諗隔離屋都知我哋嘈。老豆呢次發脾氣吾理人成半個幾月,老豆每日都出街但老母就吾想,今朝老母諗住和好問老豆去邊,點知就爆發。老豆發脾氣嘈成幾個鐘,係甘話老母錯既野又無拉拉嘈埋我。老母忍唔住就嘈番老豆 (俾人嘈足幾個鐘忍唔住),老豆就再大聲d嘈,話而家係老母嘈,佢自己好冷靜無勞氣,話老母嘈係因為佢講中老母的弱點錯處,又話老母成日甘激動甘勞氣係有問題,根本就更年期 ...
我自己又係傻既,佢琴日無拉拉同我傾番計,甘今日我就笑笑口好似以前甘同佢打招呼,點知佢黑口黑面甘當我透明。。。我自己又吾記得左佢仲未嬲完老母

引用:
原帖由 養和院彎 於 2022-11-25 20:02 發表
鄰居好慘。
慘呀,成日聽到嘈嘈吵吵。

引用:
冇辦法,佢嘈交嗰時你就提提佢,唔好太大聲騷擾鄰居。

引用:
原帖由 好逸惡勞 於 2022-11-22 14:31 發表
幾十年都係咁樣就搬走囉
一生之中,有啲人就係嘈嘈吵吵過活。

引用:
原帖由 banjo. 於 2022-11-22 22:53 發表

嘈咗幾耐都冇事, 證明佢哋嘈交係一種娛樂嚟, 唔好咁認真.
佢可能天生勞氣命

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]