• 瀏覽: 8,755
  • 回覆: 32
  • 追帖: 1
30出頭上年開始係外國長期工幹,費時租屋浪費金錢。所以用左80萬hkd首期買左個apartment住。

另一半未ready黎,話想係香港搵多幾年錢先再諗下,但係佢都差唔多30歲,女人35歲前要生仔否則變高齡產婦好危險。

而家有錢剩,我又買左樓喇,但又未結婚,另一半都唔知黎唔黎到外國…好似拖住我咁..唔通長期分開2地咩? 定係我識個當地人結婚生仔好。

引用:
原帖由 櫻花雨中立橋頭 於 2022-11-20 23:06 發表

返去小聚, 唔用套, happy 完, 自己返外國生 BB, 唔需要理佢幾時來!
你想生 B, 最重要係揾啱的人做老豆!
如果自己有能力養BB, 就唔好等!
歲月不等人!

養 BB, 分分鐘, 仲平過你養隻大狗!
就算女人有幾獨立堅強都唔係咁對我丫嘛,咁樣好似慘左啲,自己一條友係外國大肚生仔,無老公陪,大肚會有好多狀況出現,
要人陪入醫院,但我32歲再唔生就高齡啦。
我再諗下其實同呢條友唔係好多感情架ja,我可以外國再搵一個。

引用:
原帖由 櫻花雨中立橋頭 於 2022-11-20 23:39 發表

咁咪再揾一個囉!
隨緣!
其實我都想識個當地人,或其他國籍人士,唔想對住啲香人青年人,起碼唔會開口埋口都講香港啲政治野,好煩。

引用:
原帖由 姦田 於 2022-11-21 00:25 發表

其實我都想識個當地人,或其他國籍人士,唔想對住啲香人青年人,起碼唔會開口埋口都講香港啲政治野,好煩。
我去左個邊 就係想單純結婚開心過日子,費時又搵個香港另一半得閒又講香港政府啲野,好q煩,索性搵個外地人結婚好過。

最好識個台灣人,咁我順便移埋去台灣,台灣又近香港方便探家人。

你呢種心態唔得
邊有得拿拿聲搵新人結婚生仔架,
心急易中伏

梗係搵個當地人結婚,唔好再浪費自己青春

等唔到米換個個咯。。。
最好的啦。。大家傾個時間,得就繼續,唔得就分。。免得浪費大家時間。。
但時間都唔可以太耐,太耐容易到最后都系會有變化。

我怕係佢講既野最後系兌換唔到,拖下拖下我已經高齡產婦。我keep住外國識人,識到就甩左佢,唔好曬大家時間。
我地2位都無咩錢,又無家人support 系香港好難話買到新淨私樓,而家我已經系外國買左apartment (系香港買呢種起碼700萬起標) 我真系住得好開心,有中產feel。但我另一半唔合作,有啲無奈,開心都無人分享,佢口講話好正,但又無行動。

引用:
原帖由 姦田 於 2022-11-21 10:57 發表
我怕係佢講既野最後系兌換唔到,拖下拖下我已經高齡產婦。我keep住外國識人,識到就甩左佢,唔好曬大家時間。
我地2位都無咩錢,又無家人support 系香港好難話買到新淨私樓,而家我已經系外國買左apartment (系香港買呢種起碼700萬起標) 我真系住得好開心,有中產feel。但我另一半唔合作,有啲無奈,開心都無人分享,佢口講話好正,但又無行動。
住700萬樓有中產feel🤔

即刻搵過一個啦!唔好比人拖住,做啲對自己不利既野

引用:
原帖由 不知所位 於 2022-11-21 11:16 發表

住700萬樓有中產feel🤔
🙏環境正囉

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]