• 瀏覽: 10,456
  • 回覆: 31
唔知係咪我抗壓能力比較差啦,
次次工作上遇到咩麻煩事或者特別特別忙個排就會覺得壓力好大,
跟住食又食唔落,瞓又瞓唔好…
有時仲會影響埋身邊嘅人,覺得再咁落下都唔係辦法,
但又唔知可以點算… 好困擾

引用:
原帖由 Oh_happy 於 2022-11-14 12:41 發表
做吓運動,出身汗,會好瞓D

要找個興趣去做 打機,睇劇,參加運動班
長期有壓力好容易出病

盡量放鬆一下自己,搵其他野做下,聽歌、睇劇、做運動。

引用:
原帖由 Oh_happy 於 2022-11-14 12:41 發表
睇醫生 拎 血清素 食黎減壓。 不過食咗會短時間諗唔到D 壓力野(對你心裏想法)

一係 自己去藥房 買 退黑激素 食完 瞓覺, 瞓得好 自然 食得到。

壓力大 身體退黑激素 出得唔夠啫。

引用:
十個打工八個都係咁

我之前有時都會咁,壓力爆煲個陣情緒都會跟住爆埋… 
後尾有自己上網搵d資料黎睇,見話係因為壓力大個陣身體會分泌一種叫「皮質醇」既激素,然後會令到「血清素」減少,跟住就會影響情緒

引用:
原帖由 gigi2018 於 2022-11-14 14:07 發表
要找個興趣去做 打機,睇劇,參加運動班
長期有壓力好容易出病
agree,真係要搵個適合自己嘅方法去釋放d壓力

引用:
原帖由 Emilythestrange 於 2022-11-14 15:11 發表
後尾有自己上網搵d資料黎睇,見話係因為壓力大個陣身體會分泌一種叫「皮質醇」既激素,然後會令到「血清素」減少,跟住就會影響情緒
我以前做生意直頭搞到內分泌失調 疫情後冇做已經冇咗好多小問題eg:牙痛、經常性生牙瘡、大孖瘡…等等
但皮膚方面時油時乾同婦科病就冇辦法根治

引用:
原帖由 別淚 於 2022-11-14 14:36 發表
盡量放鬆一下自己,搵其他野做下,聽歌、睇劇、做運動。
都有... 但有時唔係話放鬆就真係放鬆到,個人會keep住好煩躁咁

引用:
原帖由 Emilythestrange 於 2022-11-14 15:11 發表
咁可以點做?
係咪補充返d血清素就會冇事?
我見樓上有人話血清素係要搵醫生開?

工作壓力大還是私人事影響?

引用:
原帖由 Oh_happy 於 2022-11-14 18:08 發表

咁可以點做?
係咪補充返d血清素就會冇事?
我見樓上有人話血清素係要搵醫生開?
做吓運動聽嘅音樂

睇咸片減壓,有效又強身

me too

主題標籤 #壓力
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]