• 瀏覽: 5,219
  • 回覆: 20
  • 追帖: 1
+2
引用:
原帖由 大雀躍的作業 於 2022-11-6 12:15 發表
讀書不是求分數,自少跟愉快學習果套,無得中途勉強。
另外香港只要家長有錢,又點會無學校揀
入私立/直資要interview.都唔係有錢大哂。

引用:
原帖由 fb95c9207ee716 於 2022-11-6 13:12 發表

入私立/直資要interview.都唔係有錢大哂。
香港有類學校唔係跟香港學制,而係跟足歐美果套,輕輕鬆鬆學習

引用:
原帖由 大雀躍的作業 於 2022-11-6 15:16 發表

香港有類學校唔係跟香港學制,而係跟足歐美果套,輕輕鬆鬆學習
價值觀問題。。。。
我寧願將每個月d錢,買收息股等佢第二時做食息達人。

引用:
原帖由 fb95c9207ee716 於 2022-11-1 00:02 發表
我個仔,冇心機讀書,教完唔上心唔記咖wor,考試又唔睇題目,教定哂要睇乜,唔理咖wor。我肯教佢凡事唔上心,冇得攪咖喎。咁點樣考呈分試呀?死L梗咖喎。

有冇高人指教吓?
好多都係咁, 係好正常的,結果都可以一直升,
升上高中,再升讀IVE,再入大學,都一樣成功。
只有好小部分學生會上心和留心,
在一般的學校,150個學生之中,
只有10至30個學生對學習上心。

不過,不要多於2科不及格,
以及只要不是全級最末尾的第1至10名,就OK。

家中,可以分配玩樂和温習的時間,時間有規劃,就會清楚好多。
除了書本上的學習,學習其他技能也一樣重要。
不妨報讀實用的課外興趣班,跟多D教練學習,
無形中,在學校讀書都會變得叻D。

引用:
原帖由 fb95c9207ee716 於 2022-11-1 11:26 發表

就係冇學業、專心動力lor.
對住d中英數
可以制定安排,純粹當係一個過程咁做也可以:
每日都必讀一次今個學期的中英文課文和生字,
並每日做今個學期的數學的每課都要計3條數。

咁樣有沒有用?
有沒有這個需要?
如果變成習慣, 或者會不覺得是一回事,
說穿了,
只不過是成績中等的學生每日必做的例行工事,
講出來,
都嫌太過刻板和機械化。

移民去外國唔使讀書

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]