• 瀏覽: 22,606
  • 回覆: 76
結左婚7年,無仔女,
唔係唔想生,而係7 年黎佢都會間歇性突然嬲, 我好有壓力, 咁既情況如果再有BB, 佢突然嬲,可能重勁, 我每次都想離婚, 但係都忍左, 7年已經係親人, 我唔捨得
但係真係好難頂, 人地老婆可以分擔家庭, 我老婆已經無任何經濟分擔, 重要比壓力我,
我好攰

香港女性,脾氣差......
所以好多港男,婚後都話好唔開心....
或者同你太太,見下婚姻輔導.....
不過,性格唔易改.....
所以,婚前一定要睇清楚,伴侶品格怎樣?容唔容易同人相處.........

佢嬲什麼呀?是不是怪責你什麼?定係無端端咩都嬲一餐?

引用:
原帖由 hkcityu 於 2022-10-30 21:11 發表
結左婚7年,無仔女,
唔係唔想生,而係7 年黎佢都會間歇性突然嬲, 我好有壓力, 咁既情況如果再有BB, 佢突然嬲,可能重勁, 我每次都想離婚, 但係都忍左, 7年已經係親人, 我唔捨得
但係真係好難頂, 人地老婆可以分擔家庭, 我老婆已經無任何經濟分擔, 重要比壓力我,
我好攰
你嘅際遇同我一樣!

引用:
原帖由 專神 於 2022-10-30 23:09 發表

你嘅際遇同我一樣!
遇到同病兄弟,難得啊

引用:
原帖由 Tonychaha 於 2022-10-30 21:43 發表
佢嬲什麼呀?是不是怪責你什麼?定係無端端咩都嬲一餐?
有時我一句佢唔岩聽就發作,有時無端端,我都唔知突然嬲乜,問又唔講,
好好地講出黎大家傾係唔得,一定要發作先。
我而家已經盡量唔講野,但係佢會不斷發勞so, 我唯有按制自己唔聽, 我從來唔會發皮氣先,有時我都頂唔順先會爆,間唔中要訓廳,我又無賭無叫雞無煙酒,我唯一就係打下電話game, 日日返工揾錢,供樓包佢衣食住行,雖然唔大富大貴,但慳慳地夠生活,唔使佢出錢,我唔知點解自己要咁辛苦,辛苦到想離婚,但我唔捨得

咁樣生活會好無聊,試吓出去放縱吓減鴨

心平氣和傾下,
婚姻輔導

死症,只好認命,再揾個好的再開始吧,無謂浪費時間。

引用:
原帖由 hkcityu 於 2022-10-30 23:27 發表

有時我一句佢唔岩聽就發作,有時無端端,我都唔知突然嬲乜,問又唔講,
我而家已經盡量唔講野,但係佢會不斷發勞so, 我唯有按制自己唔聽, 我從來唔會發皮氣先,有時我都頂唔順先會爆,間唔中要訓廳,我又無賭無叫雞無煙酒,我唯一就係打下電話game, 日日返工揾錢,供樓包佢衣食住行,雖然唔大富大貴,但慳慳地夠生活,唔使佢出錢,我唔知點解自己要咁辛苦,辛苦到 ...
她是聰明的女人,要個男人一直為她付出,付出多了更不捨得離開

引用:
原帖由 hkcityu 於 2022-10-30 23:27 發表

我而家已經盡量唔講野,但係佢會不斷發勞so, 我唯有按制自己唔聽, 我從來唔會發皮氣先,有時我都頂唔順先會爆,間唔中要訓廳,我又無賭無叫雞無煙酒,我唯一就係打下電話game, 日日返工揾錢,供樓包佢衣食住行,雖然唔大富大貴,但慳慳地夠生活,唔使佢出錢,我唔知點解自己要咁辛苦,辛苦到 ...
你遇嘅嘢同我一樣,不過我係女,財政獨立唔使佢養。我老公成日無端端發脾氣,我懷疑佢進入更年期,真係好難頂!唔知點樣可以涯到老。

有無同老婆傾吓溝通多啲

我係女人都覺得好煩.
我唔妥個老公某行為,我會唔出聲,然後直接同佢講我唔鍾意咁.
佢識do既過黎落下台.我就算.
如果佢粗口屌鬼,我就粗口屌番佢,不過近年都廢事同佢講咁多.晒氣

引用:

可以鼓勵佢有咩唔開心講出嚟,加強溝通。有冇誠吓送啲小禮物或帶佢去啲佢喜歡嘅地方食吓野?大家開心吓

引用:
原帖由 希望小學 於 2022-10-31 01:08 發表

她是聰明的女人,要個男人一直為她付出,付出多了更不捨得離開
其實大家都要付出,不是一個人努力就得。除咗基本生活,有時大家都要開心吓,吾一定要用好多錢。諗返拍拖時大家點樣。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]