• 瀏覽: 15,179
  • 回覆: 44
  • 追帖: 7
34歲結婚時諗住順其自然,到3年前都冇消息就開始積極備孕,啲咩暖宮treatment,中醫都試過晒!

婦科檢查都做過,身體冇問題的,計排卵期都做齊,但都努力咗2年都仲係咁

我以前都係,中醫話我係宮寒

如果真係好想有,直接做IVF,女人卵巢時間有限

我反而2019年無左,今年備孕都無好消息,未試排卵藥,我都諗唔通要iui/ivf

中醫要keep住睇先有用,睇一排又停咗唔睇,咁不如唔好晒錢開個頭

引用:
原帖由 正面的米奇 於 2022-10-25 10:23 發表
如果真係好想有,直接做IVF,女人卵巢時間有限
我諗都要了

引用:
原帖由 炮台山吳彥袓 於 2022-10-25 10:56 發表
中醫要keep住睇先有用,睇一排又停咗唔睇,咁不如唔好晒錢開個頭
中醫覆診要好密,我堅持左3個月就冇去,啲假好難就

引用:
原帖由 adrainne 於 2022-10-25 11:04 發表

中醫覆診要好密,我堅持左3個月就冇去,啲假好難就
我老婆之前都係咁,個中醫叫月經黎第一日同埋完個日要去睇,佢話每次都等勁耐,同埋太突然請唔到假,所以睇睇下就冇再去

引用:
原帖由 炮台山吳彥袓 於 2022-10-25 13:39 發表

我老婆之前都係咁,個中醫叫月經黎第一日同埋完個日要去睇,佢話每次都等勁耐,同埋太突然請唔到假,所以睇睇下就冇再去
唔睇,咁之後放棄?

我覺得首先唔好俾咁大壓力自己先,有時越想要反而越難有,不如趁0+3出去relax下,說不定2個人去3個人返

引用:
原帖由 adrainne 於 2022-10-25 13:45 發表

唔睇,咁之後放棄?
轉左食白鳳丸,老人家話調經同備孕好,又唔洗就時間睇中醫

引用:
原帖由 炮台山吳彥袓 於 2022-10-25 16:10 發表

轉左食白鳳丸,老人家話調經同備孕好,又唔洗就時間睇中醫
work嗎?

引用:
原帖由 adrainne 於 2022-10-25 16:34 發表

work嗎?
現在小朋友一歲半了,你話呢

引用:
原帖由 poperta 於 2022-10-25 16:09 發表
我覺得首先唔好俾咁大壓力自己先,有時越想要反而越難有,不如趁0+3出去relax下,說不定2個人去3個人返
我都想,不過如果係本身身體唔得,應該有咗都唔穩

引用:
原帖由 炮台山吳彥袓 於 2022-10-25 16:36 發表

現在小朋友一歲半了,你話呢
恭喜恭喜!可以問吓係食邊款白鳳丸嗎?

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]