• 瀏覽: 49,325
  • 回覆: 105
+4
女人最鍾意就係買衫,買到個衣櫃都放唔落都要繼續買。又到換季又係時候買下衫。

雖然屋企已經好多衫,多到其實好多只係著一兩次就冇著過,都好新正,所以我通常都會賣番出去,用賣出去嘅錢再買啲新衫。

喺賣嘅時候,又會見到其他買家嘅衫,咁就又會順便買啲二手衫。
但係身邊好多朋友都唔理解,點解要晒錢買人地啲舊野,又唔知買番嚟嘅衫乾唔乾淨、衛唔衛生,又話驚著上身會敏感。

見到我話買二手衫,佢地就話︰你最近係唔係手頭緊呀?做咩去買二手衫?
有啲朋友把口衰啲嘅,仲會話︰你去買二手衫不如去啲舊衣回收站到執幾件衫算啦...

其實買嘅二手衫都好似新嘅一樣,又可以支持環保,有咩問題呢?唔係一定因為窮先去買二手衫。

啲衫買返嚟都會洗一洗先著,洗鬼怕污糟咩。就算出去買嘅新衫,都唔知有幾多人試著過啦

未買過

衹買2手內衣,索一索舒筋活絡

核突

引用:
原帖由 Bathsheba 於 2022-10-17 18:05 發表
女人最鍾意就係買衫,買到個衣櫃都放唔落都要繼續買。又到換季又係時候買下衫。

雖然屋企已經好多衫,多到其實好多只係著一兩次就冇著過,都好新正,所以我通常都會賣番出去,用賣出去嘅錢再買啲新衫。

但係身邊好多朋友都唔理解,點解要晒錢買人地啲舊野,又唔知買番嚟嘅衫乾唔乾淨、衛唔衛生,又話驚著上身會敏感。

見到我話買二手衫,佢地 ...
外國都好興買二手衫,又唔係內衣,無問題嘅

你個人接受到咪得囉,我自己就唔得,個心始終形住人哋著到好污糟。而且買一手衫都有排買啦。

大把.

引用:
原帖由 kyuen 於 2022-10-18 11:16 發表

外國都好興買二手衫,又唔係內衣,無問題嘅
你岩,7年前起澳洲生活左2年,我真係去救世軍商店買衫買褲,不過係買2手新衫,即係有吊牌既
又新又平,5蚊澳幣咋
而且條褲仲要係高級晚禮服,我買黎去賭場著
最重要係我身材比較大,去2手店買到岩我碼既真係好多選擇

外國新舊2手衫,基本上光鮮有錢人都會入去買,仲會當係消磨時間係必做事情之一

引用:
原帖由 Bathsheba 於 2022-10-17 18:05 發表

見到我話買二手衫,佢地 ...
問題係而家全新衫賣得仲平過二手衫,還有需要買二手嗎?

如果未著過二手新衫都okay呀
環保啲

明星著過無所謂

引用:
原帖由 妖精女王 於 2022-10-17 22:39 發表
未買過
買過可能會上癮

引用:
原帖由 amstrong668 於 2022-10-18 10:34 發表
衹買2手內衣,索一索舒筋活絡
呢個邊敢著

引用:
原帖由 125siuai 於 2022-10-18 11:07 發表
核突
其實冇想像中核突

引用:
原帖由 sowina 於 2022-10-18 11:31 發表
你個人接受到咪得囉,我自己就唔得,個心始終形住人哋著到好污糟。而且買一手衫都有排買啦。
揾啲新正啲嘅買,洗一洗都好乾淨

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]