• 瀏覽: 5,471
  • 回覆: 13
有些人結了婚,會覺得同朋友兄弟姊妹一齊開心好多。但亦有一些夫妻,一日到黑都一齊,都唔會悶,都會笑口常開,點解會有咁大分別呢?

中國人有句話叫”相敬如賓”,好多人以為這是要求大家客客氣氣的相處,其實絶對不是這意思,夫妻相處要有底線,唔好去到咁盡,對方對你好,你要感受到,要知足,唔好得一想十,唔好黑面、鬧交、冷戰、講離婚、用對方弱點要脅對方。。。

結婚戒指最好戴住,覺得唔舒服,可以放落銀包,讓對方感受到你重視這婚姻。
出街時要拖住行,要有眼神交流,有病時更要好好照顧對方,有問題發生了要好好討論,出街食飯要尊重對方口味,唔好欺凌是但一方,要真心愛對方。

現在夫婦,好多”相敬如仇家”,日積月累,變隱形,分房瞓是好普遍,出軌更被視為正常的生活方式,陪出面嗰個仲多過屋企嗰個,無他的,出面嗰個不會當你仇人,邊度相處舒服就去邊度架啫,當真係關係去到好惡劣的時候,咁做又無咩問題嘅,人生短短幾十年,做咩事都應該隨心隨意,當仍然後生的時候,即是30-60歲,死忍難忍,對住個仆街仇人為嘜?

引用:
原帖由 savioyeung 於 2022-10-2 07:47 發表
現在夫婦,好多”相敬如仇家”,日積月累,變隱形,分房瞓是好普遍,出軌更被視為正常的生活方式,陪出面嗰個仲多過屋企嗰個,無他的,出面嗰個不會當你仇人,邊度相處舒服就去邊度架啫,當真係關係去到好惡劣的時候,咁做又無咩問題嘅,人生短短幾十年,做咩事都應該隨心隨意,當仍然後生的時候,即是30-60歲,死忍難忍,對住個仆街仇人為嘜?
重點係結婚前根本雙方沒有愛過對方。

引用:
原帖由 citizen2 於 2022-10-3 12:00 發表

重點係結婚前根本雙方沒有愛過對方。
這都啱,因為最愛的只有自己。

現代婚姻生活已不同。

男尊女卑年代已過去,女權麻目放大,女性追求到家庭權力,但沒肯盡相應義務。

因果之下,男仕們對婚姻已失去信心。

2邊都好開心

引用:
原帖由 savioyeung 於 2022-10-2 07:45 發表
結婚戒指最好戴住,覺得唔舒服,可以放落銀包,讓對方感受到你重視這婚姻。
出街時要拖住行,要有眼神交流,有病時更要好好照顧對方,有問題發生了要好好討論,出街食飯要尊重對方口味,唔好欺凌是但一方,要真心愛對方。
講得有道理, 用個心對人, 另一半會感受到.

引用:
原帖由 寂寞的南瓜 於 2022-10-5 14:51 發表

講得有道理, 用個心對人, 另一半會感受到.
但有好多人,唔係咁諗。。。

引用:
原帖由 savioyeung 於 2022-10-5 21:19 發表

但有好多人,唔係咁諗。。。
其實對任人都要用心。 對方係知的。  
離左題😂

引用:
原帖由 savioyeung 於 2022-10-2 07:47 發表
請問樓主為甚麼要開這個post ?

體驗婚姻的目的每個人都不同, 有人很認真, 有人很兒戲, 大家懷著不同心態去對待婚姻, 結果就是無數的離離合合。

所以我不同意樓主的定義。

常識:

結婚最愛不是你老婆,
得唔得既就係最愛。

結婚男女相處,要好高技巧, EQ.....
千萬要想清楚,
不要胡亂結婚.......

最重要係雙方夠唔夠愛

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]