• 瀏覽: 20,758
  • 回覆: 132
  • 追帖: 1
因家中有小朋友,鐘意地下玩同訓地,但99每星期都想上黎一次,多數去過唔同既地方先黎,家中有寵物,入屋不能用酒精噴身,佢周圍去完就咁坐我屋企梳化我真係接受唔到,事後我又要清潔消毒屋企,好疲累。99會脫鞋入黎,但脫左鞋會先踏住門外走廊行入黎,咩污糟野都踩晒入屋,佢又唔講究衛生,佢唔明🙈,只會話我過分乾淨。老公又私下嘈我話唔想佢媽黎,但清潔又唔係佢做,我意我鐘意乾淨,有錯咩?覺得老公唔明我清潔辛勞既感受,出街食咪算囉,做乜一定要99上黎坐⋯,我阿爸阿媽都無疫情下黎過我屋企。老公明知我有潔癖鐘意乾淨都係要咁,有無諗我感受?我叫奶奶上黎換衫先坐梳化又好為難佢咁,衛生文化唔同,可以點?唉!

你去奶奶度坐,叫佢唔好嚟你屋企

疫情都唔知仲要持續幾耐,出街食可能仲危險,一星期搞一次清潔都ok啊,又唔係日日咁搞。
再唔係你地上佢門咯。

引用:
原帖由 Bearpencil 於 2022-10-1 00:40 發表
因家中有小朋友,鐘意地下玩同訓地,但99每星期都想上黎一次,多數去過唔同既地方先黎,家中有寵物,入屋不能用酒精噴身,佢周圍去完就咁坐我屋企梳化我真係接受唔到,事後我又要清潔消毒屋企,好疲累。99會脫鞋入黎,但脫左鞋會先踏住門外走廊行入黎,咩污糟野都踩晒入屋,佢又唔講究衛生,佢唔明🙈,只會話我過分乾淨。老公又私下嘈我話唔想佢媽黎,但清潔又唔係佢做,我意我鐘意乾淨,有錯咩?覺得老公唔明我清潔辛勞既感受 ...
你去探佢,話是為佢健康著想

引用:
原帖由 Bearpencil 於 2022-10-1 00:40 發表
因家中有小朋友,鐘意地下玩同訓地,但99每星期都想上黎一次,多數去過唔同既地方先黎,家中有寵物,入屋不能用酒精噴身,佢周圍去完就咁坐我屋企梳化我真係接受唔到,事後我又要清潔消毒屋企,好疲累。99會脫鞋入黎,但脫左鞋會先踏住門外走廊行入黎,咩污糟野都踩晒入屋,佢又唔講究衛生,佢唔明🙈,只會話我過分乾淨。老公又私下嘈我話唔想佢媽黎,但清潔又唔係佢做,我意我鐘意乾淨,有錯咩?覺得老公唔明我清潔辛勞既感受 ...
認真答題,你去睇醫生,你點行為野蠻兼令人嚴重不適。

港女病發作

引用:
原帖由 38014804 於 2022-10-1 00:59 發表
你去奶奶度坐,叫佢唔好嚟你屋企
岩呀....既然唔想佢沾污你家...只好你去佢家

引用:
覺得你同你老公都好辛苦~

倒不如直接同99講疫情問題暫時唔好上來  妳唔講妳難受  妳講左佢難受  是旦總有一個難受㗎喇自己諗

引用:
真心講!係你有問題!你老公都有問題!講得出吾想阿媽去佢屋企!係不孝!你D仔女會見到的,將來你地老左,佢地一樣嫌你污糟的。

引用:
原帖由 tommwins 於 2022-10-3 19:33 發表
倒不如直接同99講疫情問題暫時唔好上來  妳唔講妳難受  妳講左佢難受  是旦總有一個難受㗎喇自己諗
如果咁怕疫情,應該吾好番工番學,吾好出街會好D,好明顯佢係有潔辟,佢老公就不孝。

我都有潔癖,但妳嗰個唔係潔癖,係需要看精神科

潔癖怪死咗去好過啦,你污染緊地球呀!

問題喺你度……

不過咁,又唔係無辦法嘅,可參考工廠無塵車間嘅做法:
1. 唔除鞋就買定鞋套,套咗先入屋。(又或者準備一對專用拖鞋畀佢在屋內著。)
2. 預備頂帽畀佢戴,套住所有頭髮。
3. 預備一件防護長袍畀佢在屋內著,用完即洗或即棄就自己揀。
4. 正路由頭到腳包住晒,應該符合你要求;不過唔該你開冷氣,唔係焗親老人家你負責唔起!
5. 再唔夠就裝修屋企,入屋前必要經過一個密封除塵房,換晒袍、鞋套及帽先入去以風除塵再在密封房內消毒!

咁夠晒乾淨嘞啩!

不過如果真係咁鍾意乾淨,好心就唔好養寵物啦,無乜邊啲寵物對人嚟講係乾淨:
狗就流口水周圍痾尿兼食屎,貓就甩毛嘔毛又鍾意摷沙兜,兔會甩毛,龜就臭,爬蟲就脫皮……

講到尾,藉口!

你有潔癖係你嘅問題,自己改改。你老公都好辛苦。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]